Tradicionalna smotra

Mići zvončari pul Marčeji: Stotine zvonaca odjekivalo najvećim viškovskim selom

Andrej Petrak

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Kad stotine mićih zvonaca zvoni Tradicionalna smotra zvončarskog podmlatka jedinstvena je manifestacija, na kojoj su brojni posjetitelji mogli pogledati sve zvončarske skupine ovoga kraja pod zaštitom UNESCO-a 



MARČELJI Na stotine malih zvonaca odjekivalo je ove nedjelje Marčeljima, najvećim selom u Viškovu, na trinaestom izdanju Smotre mićeh zvončari pul Marčeji. Tradicionalna smotra zvončarskog podmlatka jedinstvena je manifestacija, na kojoj su brojni posjetitelji mogli pogledati sve zvončarske skupine ovog kraja pod zaštitom UNESCO-a. Mići su zvončari oboružani zvoncima, maćukama, baltama i kožusima, te noseći, ovisno o tradiciji pojedine skupine, krabulje i brojne druge veće i manje zvončarske rekvizite, te uz pratnju svojih muzika, obahajali starim selom Marčelji na već dobro utabanoj ruti od Stare škole preko radionice »Vlah« pa preko ulice Vršak i Brega natrag do Stare škole. Zvončarići obilaze najvažnije i najstarije točke sela Marčelji pa se tako prolazi kroz središte sela, pored Gržanove kuće, najstarije kuće u Marčeljima, te kraj rodne kuće Ive Jardasa, autora monumentale knjige »Kastavština« iz 1957. godine, u kojoj su zapisani i opisani običaji i tradicije ovog kraja.


Krafne za snagu 


Na svakoj štaciji male zvončare, praćene brojnim roditeljima, nonama i nonićima dočekivali su mještani, časteći ih krafnama, kolačima i sokovima. Kod Stare škole bilo je organizirano zajedničko okupljanje svih sudionika, a za održavanje dobre atmosfere bio je zadužen glazbeni sastav Mastersi.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





Prema svemu što su mići zvončari ove nedjelje prezentirali može se zaključiti da će ova stara tradicija s nonića i očeva preći u sigurne ruke njihovih sinova i unuka. Najbrojniji mići Halubajski zvončari i ove su godine imali čast zatvoriti smotru glasnom i strastvenom zvonjavom iz četrdeset zvonaca. Od samog početka Halubajske zvončare vjerno prate i u smotri sudjeluju Grobnički dondolaši, Mučićevi zvončari i Žejanski zvončari, a iz godine u godinu smotri su se postupno priključivale i ostale zvončarske skupine. Na ovogodišnjoj su smotri, uz već spomenute tako sudjelovali: Frlanski zvončari, Zvončari Korensko i Vlahov breg, Munski zvončari, Zametski zvončari i Kukuljanski zvončari.


Da se ne pozabi 


Ideja o organiziranju smotre rodila se prije desetak godina, s ciljem dodatnog obogaćivanja programa i manifestacije Pusta i pusnog vremena na području Halubja. Nije nimalo slučajno da se smotra održava baš u Marčeljima, najvećem selu na području Viškova, s jedinim zabilježenim dokumentima, koji svjedoče o najdužoj tradiciji zvonjenja u Republici Hrvatskoj. Smotra mićeh zvončari pul Marčelji prva je takva manifestacija u cijeloj Hrvatskoj, na što su u Marčeljima posebno ponosni. Manifestaciju zadnjih godina i više nego uspješno organizira Udruga Marčeji, zadužena za očuvanje i zaštitu tradicijskih običaja i kulturne baštine na području mjesta Marčelji i Općine Viškovo.