U potrazi za hranom

Medvjed na Grobniku poharao košnice: Glad je vrag, on u tim situacijama ruši sve pred sobom

Sanja Gašpert

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Predsjednik Lovačkog društva Jelen Čavle Boris Zaharija kaže da još uvijek nije siguran je li uistinu riječ o medvjedu ili konju, a možda i o nećem trećem. Također je upozorio na sve češću pojavu medvjeda na Grobniku, koji se u potrazi za hranom spuštaju sve do obiteljskih kuća



ČAVLE Nakon Gorskog kotara, medvjedi su se spustili i do Grobnika, točnije do Grobničkog polja, gdje su tijekom noći s ponedjeljka na utorak poharali pčelinje košnice Drage Sumana na Automotodromu Grobnik.


– Jutros mi je susjed javio da je prolazio pored mojih košnica i vidio tragove razaranja. Kada sam osobno došao, vidio sam da je desetak košnica rastureno. Također, i električni pastir, a riječ je o ogradi od žice koja je pod naponom električne energije, odnosno baterija, bio je na nekim mjestima rastrgan, priča Suman kojemu se slična priča s medvjedom dogodila i prije dvadesetak godina u ličkom polju, gdje također ima pčelinje košnice.


Suman dodaje kako je uništeno desetak košnica, a kako se jedna procjenjuje na oko tisuću kuna, njegova je šteta, kaše, sigurno desetak tisuća kuna, a možda i više.


Česti gost




– Medvjedi se često mogu vidjeti na Grobničkom polju, dolaze blizu kuća, štala, košnica, sve u potrazi za hranom. Često u blizini vidimo ženku s dvoje mladih. A da vole med, to se zna, pa to im i samo ime kaže. Njemu ponekad ne smeta niti električni pastir, iako ga struja »tuče«, on povuče košnicu sa sobom i odnese je u grmlje. U ovom je slučaju počeo jesti i drveni krov, ističe Suman. Dodaje kako se žica pod naponom, koja se, inače, naziva električni pastir, i postavlja kao zaštita oko košnica, međutim, medvjedima to očito ne predstavlja nikakvu prepreku da dođe do ciljanog plijena.


Bliski susret s medvjedom imale su i pčele Andreja Radalja, kojemu je medvjed rasturio košnice prije tri godine.


– Prije nekoliko godina medvjed je i meni oštetio pet košnica. Srušio je štap koji je povezivao žicu pod naponom i nasrnuo. Čujte, glad je vrag, i on u tim situacijama ruši sve pred sobom. Za razliku od medvjeda, krava kada dođe, pomiriši, međutim, kada osjeti struju odlazi, dok medvjed napada, bez obzira drma li ga struja. I ovaj medvjed što je rasturio košnice barba Drage pošteno se zasladio, unatoč svim preprekama, kaže Radalj. Dodaje kako je tijekom ljeta medvjed došao skroz do ugostiteljskog objekta na Automotodromu Grobnik te prilikom svog obilaska, u potrazi za hranom porušio plastičnu kantu s otpadom i prevrnuo stolove i stolice.


– Dogodilo se to tijekom noći. Jedan naš gost, Nijemac, bio je tada na terasi i vidio medvjeda, međutim, kada je to ujutro ispričao svojoj supruzi, ona ga je optužila da je sigurno bio pijan, pa mu se pričinilo da vidi medvjeda. Ipak, mi smo na terasi vidjeli njegove tragove i potvrdili priču našeg gosta, kaže Radalj.


Električni pastir


Predsjednik Lovačkog društva Jelen Čavle Boris Zaharija kaže kako je upoznat s ovim novim posjetom medvjeda, međutim, dodaje, još uvijek nije siguran da li je uistinu riječ o medvjedu ili konju, a možda i o nećem trećem. Zaharija je, također, upozorio na sve češću pojavu medvjeda na Grobniku, koji se u potrazi za hranom spuštaju sve do obiteljskih kuća.


Opširnije u tiskanom izdanju