20. obljetnica

Međunarodna likovna kolonija: Park skulptura u u grobničkom kaštelu

Sanja Gašpert

Vinko Škaron, Zvonimir Kamenar, Vlasta Juretić i Tomislav Pavletić na predstavljanju projekta / Snimio D. ŠKOMRLJ

Vinko Škaron, Zvonimir Kamenar, Vlasta Juretić i Tomislav Pavletić na predstavljanju projekta / Snimio D. ŠKOMRLJ

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice Međunarodne likovne kolonije Grobnik, započeo je projekt stvaranja novog spomen-parka skulptura pod nazivom »Zakon devet gradova«



U sklopu obilježavanja 20. godišnjice Međunarodne likovne kolonije Grobnik, jučer je u grobničkom Kaštelu započeo projekt stvaranja novog spomen-parka skulptura pod nazivom »Zakon devet gradova«, u kojemu će sljedećih mjeseci devet hrvatskih kipara u kamenu stvarati devet monumentalnih skulptura. Najavili su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici i suradnici Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, koja je organizator događanja.



Zasada su sudjelovanje u projektu potvrdila sedmorica kipara – Zvonimir Kamenar, Ljubo de Karina, Kuzma Kovačić, Goran Štimac, Kruno Vrgoč, Hrvoje Uremović i Tomislav Pavletić, a u tijeku su dogovori s još dvojicom kipara. Inače, glavni Katedrin partner u projektu spomen-parka je tvrtka Kamen iz Pazina, a za potrebe izrade skulptura proteklih je dana iz Kanfanara stiglo pedesetak tona istarskog kamena.





– Još prije nekoliko godina počeli smo s pripremama jedinstvenog spomen-parka skulptura, a uvod u taj do sada najzahtjevniji Katedrin program je dječji kulturni proizvod »Zakon devet gradova«, stvoren u protekle dvije godine. Ovaj neuobičajeni likovno-literarni uradak nastao je zajedničkim radom učenika devet osnovnih škola Primorsko-goranske županije iz Novog Vinodolskog, Bribira, Kraljevice, Kostrene, Hreljina, Jelenja/Dražica, Srdoča, Viškova i Čavala. Kao dio Katedrinog stalnog projekta spajanja kulturno-povijesne baštine i suvremenog stvaralaštva, ovaj je učenički uradak simbolična kruna dugogodišnje uspješne suradnje Katedre i osnovnih škola PGŽ-a, kazala je Vlasta Juretić, voditeljica Katedrine programske djelatnosti. Dodala je kako će istovremeno ovo spomen-područje biti i nova hrvatska turistička destinacija, koju će u kamenu stvarati i stvoriti devet hrvatskih umjetnika.


Juretić se osvrnula i na veliki jubilej MLK Grobnik – 20. godišnjice, čiji je pokrovitelj primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te je kazala kako je prvi saziv Kolonije počeo s radom u svibnju 1996. godine, a upravo je MLK Grobnik bila jednim od povoda početka obnove grobničkog Kaštela.


– Ovogodišnji se saziv umjetnika po mnogočemu razlikuje od dosadašnjih, ponajprije zbog toga što je dvoslojan – devet umjetnika kipara tijekom sljedećih mjeseci radit će na svojim skulpturama, a devet umjetnika iz Hrvatske i drugih zemalja istovremeno će provoditi jedinstvenu izložbu »Priziv na tri, šest i devet«, koja će tijekom trajanja, od svibnja do kolovoza, prerasti u čak 30 izložbi, istaknula je Juretić.


Stalni stručni suradnik Katedre Berislav Valušek kazao je kako je temelj spomenutog projekta Vinodolski zakon, koji će se ovom izložbom skulptura čvršće materijalizirati, a same skulpture bit će postavljene u širem krugu Kaštela, gdje će činiti spomenuti spomen-park. Stvaranje tog parka započelo je već ranije postavljanjem triju gotovih skulptura Tomislava Pavletića, Zvonimira Kamenara i Josipa Diminića, kazao je Valušek.