Nezadovoljne

Medicinske sestre nezadovoljne: Sve je više visokoobrazovanih, ali ne i dobro plaćenih

Sanja Gašpert

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Male plaće, nedostatak povlastica, promocije i potencijalnih nagrada, kao i nevalorizacija visokog stupnja obrazovanja sestrama koje su ga ostvarile, razlog je da je u tri godine otišlo 518 sestara, a još 176 dozvolu je zatražilo ove godine



RIJEKA U razdoblju od 2013. do 2016. godine Hrvatska komora medicinskih sestara izdala je ukupno 518 dozvola medicinskim sestrama za rad u inozemstvu, a u ovoj je godini do sada podneseno 176 takvih zahtjeva – kazala je Rozmari Tusić iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije na jučerašnjoj konferenciji za novinare sazvanoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva.


Tusić je novinarima iznijela i dio istraživanja provedenog među medicinskim sestrama, u kojem su kao glavni razlozi nezadovoljstva u radu istaknute male plaće, nedostatak povlastica, promocije i potencijalnih nagrada, a same sestre više cijene liječnici nego što one cijene sebe i druge.


(Ne)priznate diplome


U Hrvatskoj je danas registrirano ukupno 37.395 medicinskih sestara, njih 2.654 u Primorsko-goranskoj županiji, a njihova prosječna dob je 41 godina. Jedanaest tisuća sestara je viskoobrazovanih, a 26.395 sa srednjom stručnom spremom. Novinarima se obratila i Sandra Bošković s Fakulteta zdravstvenih studija Rijeka, koja je kazala kako se ove godine razgovara o sestrinstvu kao profesiji sa sve značajnijim brojem visokoobrazovanih, pa je tako u toj djelatnosti danas pet doktora znanosti u Hrvatskoj.




– Nadležnom ministarstvu već je nekoliko puta poslan zahtjev za valorizacijom visokog stupnja obrazovanja sestrama koje su ga ostvarile, točnije diplomiranim medicinskim sestrama, odnosno magistrima, međutim, one još uvijek nisu dobile veću plaću – rekla je Tusić.


U KBC-u Rijeka, prema riječima Snježane Juričić, zaposleno je 1.159 medicinskih sestara i 114 tehničara, 450 je prvostupnica sestrinstva, a 49 magistara sestrinstva.


Tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva, koji se obilježava u cijelom svijetu 12. svibnja, na dan rođenja začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, »zdravo starenje«, a u Rijeci ga zajednički organiziraju Medicinska škola Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija, KBC Rijeka i Dom zdravlja PGŽ-a.


Zdravo starenje


– Kako je vodeća tema događanja zdravo starenje, u dogovoru s Domom za starije i nemoćne osobe Kantrida fokus je usmjeren na projekte namijenjene starijoj populaciji, a prigodne aktivnosti bit će organizirane od 11. do 13. svibnja kroz različite kulturno-zabavne i radno-kreativne programe, posvećene zdravom i dostojanstvenom starenju – najavila je Saša Uljančić iz Medicinske škole Rijeka, dodajući kako je posebnost ovogodišnjeg Dana sestrinstva 70. obljetnica školovanja medicinskih sestara u gradu Rijeci, a podsjetila je i na činjenicu da se »liječnik bavi bolešću, a medicinska sestra bolesnikom«.