Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
22. ožujka 2019.
Nova mreža srednjih škola

Medicinska škola seli na Banderovo

Medicinska škola/R.BRMALJ
Medicinska škola/R.BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2011. u 9:30 2011-01-11T09:30:16+01:00

Dvije strojarske škole bi se spojile u jednu na Krnjevu, Medicinska bi preselila u Strojarsku, a sustanar gimnaziji na Sušaku bila bi Škola primijenjenih umjetnosti

RIJEKA  Županijski Odjel za školstvo izašao je s prijedlogom nove mreže srednjih škola, prema kojem će se u Rijeci preseliti, spojiti ili obnoviti četiri srednjoškolske ustanove. 

Prema planu koji su izložili župan Zlatko Komadina i pročelnica za školstvo Jasna Blažević, spojit će se Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja  koja je danas smještena na Krnjevu i Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja, koja djeluje u Ulici braće Branchetta kod Medicinskog fakulteta, i ta će nova školska ustanova pod nazivom Strojarska obrtnička škola biti smještena na Krnjevu, zajedno s Prometnom školom.

Taj objekt ima više od pet tisuća četvornih metara i spajanjem dviju strojarskih škola neće nastati nova gužva, ali će učenici nastavu polaziti u dvije smjene, kao i danas. Prometna škola je nedavno temeljito obnovljena s više od šest milijuna kuna te seljenje neće biti niti skupo, niti komplicirano, smatra pročelnica Blažević, a s obzirom na to da se radi o spajanju dvije škole s relativno malim brojem učenika, niti 250 sveukupno, za svih će na Krnjevu biti dosta prostora.

Bez ukidanja programa

– Ono što je bitno jest da se ne ukida ni jedan od postojećih obrazovnih programa niti smjerova, a učenicima će se omogućiti i kvalitetnija kabinetska nastava i bolje opremljene radionice za praktičan rad. To je rezultat stanja u gospodarstvu i na tržištu, jer jasno je da danas nema puno interesa za smjer kao što je primjerice gradnja drvenog broda, ili slično. Bez ovakvog spajanja, ove bi škole izdahnule prirodnom smrću – kaže pročelnica Blažević. 

Preseljenjem sadašnje Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja, u Ulici braće Branchetta ostat će slobodna cijela zgrada, koja je danas u derutnom stanju, a u koju Županija kao osnivač škola planira preseliti Medicinsku školu iz prostora sadašnje zgrade na Sušaku.

Zgrada na Banderovu će se prvo obnoviti, a potom će buduće medinske sestre preseliti, jer se smatra da je to idealan prostor za Medicinsku školu koja u obližnjem KBC-u ima kabinete i laboratorije.

Odlaskom medicinara iz Sušačke gimnazije, dobar dio prostora će pak ostati slobodan, te se u zgradu na Sušaku planira useliti Školu za primijenjenu umjetnost, koja danas nema zadovoljavajući prostor na Pećinama. U toj kombinaciji, u zgradi na Pećinama na Šetalištu 13. divizije bi ostale samo radionice i ateljei Škole za primijenjenu umjetnost. No, nastava bi se i na Sušaku nastavila obavljati u dvije smjene. 

Trošak minimalan

Čelnici Županije ističu da cijeli ovaj projekt nije skup, osim ako se izuzme uređenje ionako derutne zgrade u Ulici braće Branchetta, u kojoj treba obnoviti cijeli krov i fasadu, a što bi moglo koštati oko sedam milijuna kuna, prema sadašnjim procjenama. »Trošak će biti minimalan, a puno ćemo dobiti na efikasnosti.
Uostalom, sve je to ujedno i naša zakonska obaveza«, istaknula je pročelnica Blažević.– Ovime dobivamo jednu slobodnu zgradu i rješavamo četiri škole – zaključuje župan Komadina.

No, da bi se ovaj plan proveo u djelo, najprije prijedlog odluke treba prihvatiti Županijska skupština pa potom Ministarstvo obrazovanja, odnosno Vlada, pa je procjena da se škole svakako neće stići preseliti do iduće školske godine, a možda ne ni 2012. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka