Masovni odlazak u inozemstvo

Maturantima najdraži Prag, Španjolska i Grčka

Ingrid Šestan Kučić

Te tri destinacije godinama su u samom vrhu interesa maturanata. Početna cijena putovanja u Prag iznosi 3.200 kuna, za maturalac u Španjolskoj potrebno je izdvojiti svega sto kuna više, dok je početna cijena najskuplje Grčke 4.000 kuna

RIJEKA  Tradicionalno u drugom dijelu kolovoza kreću masovni odlasci učenika završnih razreda srednjih škola na maturalna putovanja, a ovog će se kolovoza, kažu u turističkim agencijama, najviše putovati u Španjolsku, Grčku i Prag. Te tri destinacije godinama su u samom vrhu interesa maturanata, a u putničkoj agenciji specijaliziranoj za organizaciju putovanja mladih Collegium ističu kako posljednjih godina sve više interesa riječki maturanti pokazuju za Grčku. Sva tri odredišta, dodaju, imaju približno istu cijenu, jer početna cijena putovanja u Prag iznosi 3.200 kuna, za maturalac u Španjolskoj potrebno je izdvojiti svega sto kuna više, dok je početna cijena najskuplje Grčke 4 tisuće kuna.   Međutim kriza je, kaže direktor Udruženja hrvatskih putničkih agencija Željko Trežner, uzela svoja danak u broju maturalnih putovanja, jer svake ih je godine sve manje.  

  – Iz perspektive turističkih agencija to je zahtjevan segment tržišta, a iz godine u godinu je sve teže. Maturanti u pravilu biraju jeftinije destinacije. Međutim, od naredne bi školske godine moglo postati još teže zbog Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole koji jedinicama lokalne samouprave nalaže da u svojim proračunima osiguraju sredstva za dnevnice nastavnika koji putuju s učenicima. Primjena novog Pravilnika mogla bi zadati konačan udarac putovanjima učenika, a to znači da bi mogao nestati i onaj dio putovanja učenika koji se u pred i posezoni realizira u Hrvatskoj, kaže Trežner.



U turističkim se agencijama slažu da se kod hrvatskih učenika kroz generacije ustalilo par popularnih odredišta za maturalna putovanja. Na prvom je mjestu Španjolska i najčešće se biraju dvije osnovne opcije, a to je odsjedanje samo u Lloret de Maru ili Barceloni. Slijedi Češka s posjetom Pragu, a učenici se nerijetko odlučuju i na opciju posjete Budimpešt i Bratislave na putovanju prema Pragu. Uz sve omiljeniju destinaciju za maturalno putovanje, Grčku, srednjoškolci na svoj popis favoriziranih odredišta stavljaju još Nizozemsku, Portugal te Francusku. Međutim bez obzira koju destinaciju odabrali u turističkim agencijama ističu da je svim maturalcima zajedničko da se plaćaju na rate. To nepisano pravilo plaćanja na 6 do 12 rata, kažu turistički djelatnici, rezultat je krize zbog koje plaćanja gotivinom gotovo i nema.



  Pojašnjavajući kako postoji opravdana bojaznost da u sredinama u kojima osnivači škola neće imati dovoljno proračunskih sredstava za osiguranje dnevnice nastavnika ravnatelji škola krenu linijom manjeg otpora i iz nastavnog plana i programa jednostavno izbace izlete, Trežner ističe da je riječ o još jednom raslojavanju učenika u Hrvatskoj, unatoč tome što se tvrdi da bi svi hrvatski učenici trebali imati jednake uvjete školovanja.   – Maturalna putovanja i izleti fakultativni su dio nastave i stoga smo predlagali da se trošak dnevnica prebaci na roditelje. Na taj način barem bi se učenicima čiji roditelji imaju financijske mogućnosti osigurao takav oblik odgojno-obrazovnog rada. Svjesni smo da takav prijedlog može zvučati nepravedno, ali ionako se radi o fakultativnom dijelu nastave. Postojeća situacija može dovesti do toga da se sve ugasi, a ovako bi se makar za dio učenika organizirao takav rad. U protivnom dogodit će nam se slovenska situacija gdje su kompletna putovanja s odgojno-obrazovnim aktivnostima nestala, a odrađuju se samo putovanja zabavnog karaktera, navodi Trežner.

  Novi je pravilnik, dodaje, loš i iz perspektive hrvatskog turizma, jer u potpunosti će nestati domaći dio turističkog prometa koji je već sada mali.


  – Kada bi netko odlučio da se maturalna putovanja u Hrvatskoj »razvuku« na svibanj i lipanj te rujan i listopad onda bi i za maturante ta putovanja bila jeftinija. U zadarskim hostelima ima 300 ležajeva, a to znači da u jednom mjesecu u Zadru može boraviti 2.400 maturanata, a u četiri mjeseca pred i posezone njih 10 tisuća. Stalno se priča da je Prag jeftina destinacija, ali to nije tako, jer naši maturanti putuju u Prag u kolovozu, a tada tamo nije špica sezone, zbog toga je jeftinije, zaključuje Trežner.