"Kraljevsko postolje"

Matuljski stalak za pršut osvaja svijet: Kako je Marko Spes realizirao ideju nastalu u konobi

Marina Kirigin

Naše postolje za pršut prisutno je na tržištima od Australije do Amerike. Primjerice, najbolja mesnica na svijetu, koja se nalazi u Australiji u Sydneyu, »Victor Churchill«, je naš partner, te promovira naš stalak za pršut, ističe Marko Spes 



Matuljsko »kraljevsko« postolje za pršut uspješno osvaja svijet. Ručno izrađeno postolje od najkvalitetnijih materijala, vrhunskog kamena ili granita, i hvataljke od visokopoliranog inoxa čija je težina iznad 23 kilograma, a u kojeg je moguće staviti apsolutno sve, od najmanjih plećki pa do najvećeg pršuta, djelo je magistra prava i konzultanta iz Matulja Marka Spesa koje je već prisutno na svim tržištima od Australije do Amerike. Marko Spes je, kaže, na ideju o posebnom stalku došao kako to obično biva, u konobi uz čašu vina i fetu pršuta i u »ćakuli z kumpanijun«, međutim za razliku od mnogih, on je drugog jutra tu svoju ideju odlučio i realizirati. Osnovao je u Matuljima tvrtku S.B. Design koja se danas bavi proizvodnjom vrhunskih stalaka za pršut i iz Matulja i Hrvatske krenuo u osvajanje svijeta. Matuljski proizvod već prilikom izlaska na svjetsko tržište postao je svojevrsni brend u kategoriji stalaka za pršut, pa se za svestranog Spesa odluka o realizaciji ideje iz konobe pokazala opravdanom.


Od kuda vam ideja za proizvodnju stalaka za pršut?


– Imam brojne hobije i strasti koje ponekad mogu prerasti i u posao. Gastronomija, odnosno brendiranje Hrvatske kroz gastronomiju jedna je od mojih strasti koja polako prerasta u posao kroz cijeli niz projekata. Proizvodnja stalaka jedan je od takvih koji sam realizirao. Naime, Hrvatska je svjetska velesila po pitanju proizvodnje pršuta, iza Italije i Španjolske, to je naša baština, to je naša budućnost. S obzirom na činjenicu da nitko u Hrvatskoj, a ni šire, ne proizvodi stalke za pršut vrhunske kvalitete, upustili smo se u dizajn i proizvodnju najboljih stalaka, koji su u cijelosti proizvedeni u našoj hali u Matuljima. Sama proizvodnja ima svoj korijen u stogodišnjoj tradiciji proizvodnje stalaka u obitelji moga partnera Miljenka Babića. Iznimno sam ponosan na naše stalke, koji polako po svojoj kvaliteti postaju prepoznati u cijelom svijetu.


Stoljetna tradicija




O kakvom stalku za pršut je riječ? Po čemu je on poseban?


– Postolje za pršut u cijelosti je ručno izrađeno od najkvalitetnijih materijala, ploča debljine tri centimetra, dimenzija 30 x 60 centimetara, od odabranog vrhunskog kamena ili granita, dok su hvataljke (škare) ručno izrađene od visokopoliranog inoxa. Težina svakog postolja za pršut, ovisno o izboru kamena, mramora ili granita, je veća od 23 kilograma. Postolje može primiti od najmanjih plećki pa sve do najvećih pršuta. Važno je napomenuti kako je stoljetna tradicija ručnog rada iskustveno dovela do najboljih škara (hvataljki), koje svojom kvalitetom i čvrstoćom garantiraju najmanje oštećenje tkiva pršuta, kao i iznimno lako i sigurno rukovanje pršutima bilo koje veličine. Valja naznačiti kako se svako postolje za pršut može personalizirati, osim izbora kamena ili granita, također graviranjem ornamenata po želji klijenta, kao i, po želji, aplikacijom 24-karatnog zlata. Postolje za pršut u svojoj vrhunskoj izradi predstavlja savršeni spoj tradicije, funkcionalnosti, dizajna i umjetnosti, te stoga tvrtka S.B. Design na svako svoje izrađeno postolje daje doživotnu garanciju.


Gdje se stalak proizvodi? Kolika je njegova cijena?


– Kompletna proizvodnja stalaka odvija se u hali koja je locirana u Šmogorima u Matuljima. Dakle, od obrade postolja koje je izrađeno od kamena, granita ili mramora, po izboru, do izrade hvataljki (škara) koje se izrađuju od najkvalitetnijeg inoxa te potom višestruko poliraju kako bi se dobio efekt ogledala. Proizvodimo i drvene škrinje u kojima se stalci isporučuju. Moram naglasiti kako djelatnici unutar naše tvrtke funkcioniraju kao uigrani tim u kojem je svatko odgovoran za određeni segment u proizvodnji. Cijene su naoko visoke u odnosu na ostale slične proizvode, no primjerene vrhunskom proizvodu, gdje prema našim saznanjima u smislu kvalitete nemamo konkurencije. Stoga, bez obzira na visoku cijenu proizvoda nemamo problema s narudžbama. Stalak je već odlično prihvaćen na svjetskom tržištu.



Onyx i kristali


Tko ga je sve kupio ili nabavio?


– Naše postolje za pršut prisutno je na tržištima od Australije do Amerike. Primjerice, najbolja mesnica na svijetu koja se nalazi u Australiji, u Sydneyu, »Victor Churchill«, je naš partner, te promovira naš stalak za pršut. Učvršćivanje pozicije proizvoda na tržištu SAD-a predviđeno je za jesen, kada planiramo prihvatiti poziv glavnog chefa Nene Mladenovića u nadaleko poznatom VIP restoranu Dan Tanas u Hollywoodu koji ima želju pred gostom rezati pršut baš na našem stalku. Zovu nas iz mnogih država, međutim, još nismo u mogućnosti zadovoljiti sve, budući da se radi o ručnoj izradi u cijelosti, a naši kapaciteti su još uvijek limitirani. Stoga, uskoro planiramo proširenje. Dakako, naš stalak za pršut je prepoznat i u Hrvatskoj, gdje već značajan broj renomiranih restorana ima svoj primjerak personaliziranog postolja za pršut.


Kakvi su vam planovi za dalje, razmišljate li o nekom novom proizvodu?


– Prije svega, želimo proširiti ponudu postolja za pršut, na način da za baznu ploču upotrijebimo iznimno skupe materijale koje kupci traže, kao što je onyx, potom upotreba Swarovski kristala i slično. Takve upite imamo s bogatih tržišta, kao što je primjerice Kina. U pogledu novih proizvoda, razvijamo poseban rezač za sir prilagođen hrvatskim sirevima. Poznato je da Hrvatska ima najbolji sir na svijetu u apsolutnoj kategoriji, to je Paški sir Gligora. Još jedanput želim napomenuti kako pričamo hrvatsku priču, proaktivno djelujemo u brendiranju Hrvatske, tako da smo primjerice sudjelovali u postavljanju Guinessovog rekorda za najveći pršut i stalak za pršut na svijetu na festivalu pršuta u Tinjanu 2016. godine. Također, pobjednik Tour of Croatia 2017., biciklističke utrke, ultimativnog sportskog događaja u Hrvatskoj, dobit će kao glavnu nagradu naš stalak. Ima dosta sličnih projekata gdje smo pozvani na sudjelovanje. Mogu premijerno najaviti rezanje najduže fete pršuta na svijetu iduće godine u Dubrovniku na Stradunu, uz snimanje milenijske fotografije. Konačno, plan je za tri do pet godina pozicionirati se na svjetskom tržištu kao vodeći brend u pogledu proizvodnje stalaka za pršut.



Kriza nije prepreka za uspjeh


Možete li nešto poručiti mladim poduzetnicima? Kako krenuti u posao, u što uložiti?


– Ideja je temelj svake poduzetničke priče. Svim mladim potencijalnim poduzetnicima poručio bih da svoje ideje razrade što je kvalitetnije moguće i da nepoznanice svedu na minimum. Sve ono što ne znaju ili im nije jasno, potrebno je pitati, saznati od stručnih ljudi. Neka zapamte da ne postoje glupa pitanja, već samo glupi odgovori. Nitko ne zna sve na početku poduzetničke karijere, ali usavršavanjem i educiranjem usvajaju se znanja i vještine koje pridonose razvoju posla uz nova rješenja i nove ideje. I na kraju, neka zaborave sve negativne poruke o krizi i lošem stanju u državi s kojima nas svakodnevno »bombardiraju« mediji te da budu hrabri i ostvare svoje poduzetničke ideje koje se često čine snovima, no uz odgovarajući pristup snove je moguće ostvariti.