Mariborčanin u Rijeci

Matjaž Kek o tituli Europske prijestolnice kulture: »Sada svi moramo pokazati koliko nam je Rijeka u srcu«

Orlando Rivetti

Graz je fenomenalno to iskoristio. Strahoviti projekti žive i danas. Slile su se silne kulture, način života u jednu misao. Maribor to nije iskoristio kako je trebalo, kaže Kek



Matjaž Kek je Mariborčanin, iz grada koji je bio Europska prijestolnica kulture. Ali živio je i u austrijskoj prijestolnice kulture – Grazu !


– Oduševio sam se vidjevši klupko sreće i radosti kod objave da je Rijeka Europska prijestolnica kulture. Poželio sam s njima podijeliti radost. Ne znate što to znači. Doživio sam dvaput, u Mariboru i Grazu. Graz je fenomenalno to iskoristio. Strahoviti projekti žive i danas. Slile su se silne kulture, način života u jednu misao. Maribor to nije iskoristio kako je trebalo. Bili su, naime, projekti koji su zadovoljavali samo razdbolje obilježavaja tih dana. Malo je ostalo od toga.


Nevjerojatna je to priča. Veliki potencijal. Treba samo to raditi sa srcem. Trebat će uložiti novaca, ali mogućnosti koja je Rijeka dobila, prostor u kojem ponosno živimo, su ogromne. Rijeka će tih dana i poslije toga disati na drugi način. Promijenit će se život u gradu koji je zaslužio to priznanje. A nije lako to dobiti. Svi moramo dati svoj doprinos. Pokazati koliko nam je Rijeka u srcu.