Manifestacija

Matinjada: Kanturi, Kanturice, sopci i sopčice čuvaju glazbeni izričaj Primora i Istre

Andrej Petrak

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Na ovogodišnjoj Mantinjadi pul Ronjgi sudjelovalo je šezdesetak mladih sopaca i kantura do 22 godine



VIŠKOVO Ovogodišnje, 36. izdanje Mantinjade pul Ronjgi okupilo je kod rodne kuće Ivana Matetića Ronjgova šezdesetak sopaca i kantura. U želji da se održi autohtoni glazbeni izraz Primorja i Istre – svirka sopela, roženica, miha, šurli i dvojnica, kao i kanat u dvoje »na tanko i debelo«, Ustanova Ivana Matetića Ronjgova svake godine, u povodu Dana svetog Mateja, organizira ovu manifestaciju natjecateljskog karaktera, na kojoj sudjeluju mladi sopci i kanturi do 22 godine starosti.


Kao gosti manifestacije, u revijalnom dijelu programa nastupili su Damjan Grbac i Tonči Grabušić, koji su predstavili projekt Forest GIIPUJA, fuziju jazza i istarske i primorske etno glazbe. Posebnu zanimljivost i ove je godine predstavljala svirka generacija, u kojoj su nastupili Zoran Karlić, Ivan Vale, Erik Žagrić, Mihale Glavaš, Ivan Pavačić i Ivan Kraljić.


Najmlađi i najstariji


Na Mantinjadi su sudjelovali članovi KUD-ova s Krka i Istre: RKUD Rudar Raša, KD Ive Jelenović Dobrinj, VKD Frankopan Vrbnik, KUD Mate Balota Rakalj, KUD Ivan Fonović Zlatela Kršan, KUD Ilije Dorčića Novi Vinodolski, KUD Barban, KUD Vrh, te Udruženje sopaca otoka Krka. U ime Primorsko-goranske županije sudionicima Mantinjade obratio se pročelnik županijskog upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, a riječima potpore mladim sopcima i kanturima obratio se i Dušan Prašelj, osnivač ove manifestacije.





Kulturno umjetničko društvo Izvor Viškovo u povodu Matejne organiziralo je jedanaesto izdanje Smotre folklora Viškovsko prelo. Ispod šatora na parkiralištu Milihovo pjesme i plesove predstavilo je dvanaest kulturno umjetničkih društava iz svih regija Lijepe naše, uz goste iz Bosne i Hercegovine, Austrije i Slovenije. Posjetitelji su mogli uživati u prezentaciji ljepote i raskoši kulturnog naslijeđa. Kulturno umjetnička društva, koja su sudjelovala na Viškovskom prelu prisustvovala su misi, koju je u povodu proslave blagdana svetog Mateja apostola, u župnoj crkvi sv. Mateja predvodio prof. dr. Milan Šimunović.



Stručna komisija u sastavu: Nevia Kožljan, Klaudije Dunato i Saša Popović odabrali su najuspješnije sopce i kanture, kojima su uručene novčane nagrade. I ove su godine proglašeni najmlađi sudionici – to su sopac Antonio Kos, rođen 2006. godine, dok je u kategoriji kantura najmlađi Mark Jalšovec, rođen 2010. godine. Najstarijem sopcu Ivanu Kraljiću uručena je zahvala. Sponzori ove tradicionalne manifestacije koja se održava pod okriljem Primorsko-goranske županije, koji su osigurali novčane nagrade su Ministarstvo kulture, HDS ZAMP, Općina Viškovo, Grad Kastav, Općina Matulji i Općina Dobrinj.



Subota na Matejni bila je rezervirana i za brojna kulturna, zabavna i sportska događanja. Delavska katedra Ustanove I. M. Ronjgov organizirala je natjecanje u košnji za muškarce i žetvi sa srpom za žene, a Odbojkaški klub Sveti Matej 06 upriličio je deseto izdanje Ženskog odbojkaškog turnira.


Za one najmlađe Udruga likovnih umjetnika amatera Braća Baštijan u Domu hrvatskih branitelja priredila je Kušćić dečje Matejni, a članovi udruge ujedno su postavili i izložbu umjetničkih slika na trgu ispred crkve svetog Mateja. U okviru Kušćića dejčje Matejni upriličena je predstava za djecu »Greta na putu oko svijeta«, u izvedbi KUC-a Kalvarija, a djeca su mogla sudjelovati i na kreativnim radionicama.


Nastali radovi potom su izloženi u Domu hrvatskih branitelja, a svi koji nisu stigli na Kušćić dečje Matejni, Udruzi se mogu pridružiti svake subote od 9 do 10.30 sati u ateljeu u VTC-u Viškovo. Trasom od crkve sv. Mateja do parkirališta Milihovo prodefilirale su sudionice 20. smotre mažori timova u organizaciji Halubajskih mažoretkinja.


Dječji vrtić Malić priredio je humanitarnu prodaju kolača Malikova slastičarna na prostoru ispred Doma hrvatskih branitelja, dok je u samom Domu SKD Prosvjeta pododbor Viškovo organiziralo program Kulturno bogatstvo. U Viškovu se, u povodu Matejne, predstavljaju OPG-i iz cijele Hrvatske. U večernjim satima u šatoru na Milihovu nastupio je TBF.



Kanturi i sopci


U kategoriji par kantura i kanturica prvu nagradu osvojili su Adriana Miletić i Rafaela Blažina, drugu Viliam Vojić i Amelia Vojić, a treću Moris Gržan i Amelia Vojić. Prvu nagradu u kategoriji »Kanat u skupini« zaslužili su Viliam Vojić, Moris Gržan i Amelia Vojić, drugonagrađeni su Dalen Načinović, Viliam Vojić i Amelia Vojić, a treću nagradu dobili su Mark Jalšovec, Elen Percan, Tea Percan, Haidi Fornažar, Paola Krišto i Una Buršić.


U kategoriji sopci na jednom instrumentu slavila je Adriana Miletić, drugonagrađena je Rafaela Blažina, a treću nagradu zaslužio je Rok Lukšić. Među sopcima i sopčicama do 16 godina prvu nagradu osvojili su Božidar Žužić i Mateo Žužić, drugu Luka Blažina i Rok Lukšić, a treću Anton Bilić i Marin Bilić. Konačno, u kategoriji Sopci i sopčice od 17 do 22 godina prvonagrađeni su Viliam Vojić i Dalen Načinović, drugu nagradu osvojili su Ivan Vale i Erik Žagrić, a treću nagradu Filip Crnčić i Marin Petrović.