Jubilarno karnevalsko izdanje

Maškare nose u srcu: U Viškovu već u niskom startu za prvi noćni Halubajski karneval

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Dođite, maškarajte se, plešite i uživajte - budite dio najmističnijeg karnevala na Kvarneru, poručila je direktorica TZ Viškova Marina Jurić



VIŠKOVO – Peto godišnje doba, maškarano doba, na Viškovu oduvijek obiluje zabavom, s najvećim naglaskom na njegovanju tradicije i pusnih običaja Halubajskog kraja. Ovogodišnja pusna događanja počinju 17. siječnja u 18 sati tradicionalnom proslavom Antonje, kad će Viškovom zavladati maškare kojima će se na Bregu predati općinski ključ i kada će se objesiti pust. Za ugodnu atmosferu i pregršt zabave pobrinut će se članovi Marinićeve muzike.


– No, ove godine pruža se jedan razlog više za slavlje, Halubajski karneval slavi 20 godina održavanja. Jubilarni 20. Halubajski karneval bit će održan u subotu 19. siječnja u 17 sati, kad će skoro 2 tisuće maškara zavladati Viškovom nakon zalaska sunca, najavila je predsjednica TZ Viškovo Marina Jurić i kazala da će oko 30 maškaranih grupa iz Hrvatske i Slovenije, više od tisuću sudionika, od toga više od 500 djece, moći iskazati svoju kreativnost i duhovitost na prvom noćnom karnevalu na Kvarneru!


Kako je naglasila Jurić, pod okriljem noći maškarana povorka okupirat će Viškovo u svom veselom pohodu u kojem će ih pratiti svjetlo vatrenih baklji.


Vatreni žongleri




– Maškarano karnevalsko ludilo predvodit će vatreni žongleri sve do šatora na parkiralištu Milihovo gdje se zabava i ples nastavljaju uz uvijek odlične Groovers i Auswinkl muzikante. Mističnu igru svjetla i sjene ovogodišnjeg karnevala uživo će popratiti i televizijske kamere Kanala Ri s prijenosom uživo s početkom u 17 sati. Stoga dođite, maškarajte se, plešite i uživajte – budite dio najmističnijeg karnevala na Kvarneru, poručila je Jurić.


Ljubitelje maškara razveselit će i 10. Rally maškaraneh oktanac Halubje – Liburnija 2019. koji ove godine starta 19. siječnja u 10 sati s Milihova. Zatim će, 20. siječnja, uslijediti 15. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji kod stare škole u Marčeljima u 11 sati, a na kojoj se očekuje desetak zvončarskih grupa.


Ne smije se propustiti niti 17. Ženski maškarani boćarski turnir koji će biti održan 25. siječnja u Boćariji Marinići u 18 sati, kojega je jučer najavila Meštrica Mića, kao i to da će natjecateljskom duhu Pusta 2019. pridonijeti i Pikado klub Nevera u Marinićima koji 2. veljače u 17 sati priprema turnir u pikadu.


Velo maškarano srce


– No, tu pusnim događanjima nije kraj. U Caffe baru Parabela, 9. veljače u 16 sati bit će održana humanitarna akcija sakupljanja hrane za potrebite »Velo maškarano srce«, a kasnije, od 20 sati bit će održano već poznato maškarano druženje »Ča te ja poznan?!?« kada se bira najbolja maškaram kazakla je Meštrica mića, odnosno Maja Skalamera i naglasila da Pust naravno neće zaboraviti ni one najmlađe, jer će 18. veljače u 19 sati biti održana izložba dječjih radova »Maškare va mojen oke« u Narodnoj knjižnici i čitaonici Halubajska zora u Marinićima.


Kako je najavljeno, šušura i veselja definitivno neće nedostajati na ovogodišnjem Pustu jer će obilje dobre glazbe donijeti i članovi Limene glazbe Marinići na tradicionalnom pusnom koncertu u petak 22. veljače s početkom u 20 sati, u Domu Marinići.


Tradiciju nastavljaju i Halubajski zvončari koji će na pusnu nedjelju 3. ožujka krenuti s trodnevnim obahajanjem selima Kastavštine i pružiti tako fantastičan doživljaj mještanima i posjetiteljima. Sve završava 5. ožujka paljenjem pusta na Brege gdje će biti održano i izvlačenje Vele zvončarske tombule koja i ove godine, zahvaljujući brojnim sponzorima, nosi vrijedne nagrade.


Za sve generacije


– Ovogodišnji program Pusta oživjet će Viškovo bogatim i raznovrsnim događanjima za sve generacije. Zato pozivamo sve ljude da dođu i uvjere se da imamo najbolju maškaranu zabavu. Tim više što ove godine obilježavamo jubilarni 20. Halubajski karneval koji će se prvi puta održati po noći, poručila je Marina Jurić. Zamjenica načelnice Viškova Snježana Podobnik kazala je da ljudi s Viškova maškare nose u srcu, i izrazila dac će noćni Halubajski karneval postati tradicija.


Za vrijeme Halubajskog karnevala , 19. siječnja, od 16 do 20 sati bit će zatvoren dio županijske ceste kroz općinu Viškovo i to na potezu od križanja prema centru Lidl do Općine Viškovo. Također će biti ograničen i prostor za parkiranje vozila zbog zatvaranja ceste kroz središte Viškova.