Dobar buking

Maškarano ludilo puni riječke hotele, hostele i privatni smještaj: Gosti stižu čak i iz Japana

Biljana Savić

Gosti koji dolaze rezervirali su smještaj za dan ili dva / Foto Ivica TOMIĆ

Gosti koji dolaze rezervirali su smještaj za dan ili dva / Foto Ivica TOMIĆ

U Plavoj laguni, u čijoj grupaciji je Bonavija, kažu da ne mogu otkriti tko su »važni« gosti koji će kod njih odsjesti i odakle dolaze jer je riječ o »zaštićenim dužnosnicima«. U Jadranu će biti grupe iz Italije, Mađarske i Srbije



RIJEKA – Brojke se još ne znaju, ali smještajni kapaciteti na području grada Rijeke bilježe vrlo dobar buking za nadolazeći vikend, od 9. do 12. veljače. Razlog tome je Riječki karneval, odnosno mnoštvo karnevalskih događanja u posljednjem maškaranom vikendu. Kako doznajemo iz TZG-a Rijeke, inozemne grupe te grupe koje na Međunarodnu karnevalsku povorku dolaze iz drugih gradova Hrvatske popunile su riječke hotele te hostele većih smještajnih kapaciteta, a neke grupe smještene su i u hotelima u Opatiji.


– Preostali smještajni kapaciteti u hostelima i privatnom smještaju uobičajeno se popunjavaju individualnim last minute rezervacijama, posebice smještajni kapaciteti u središtu grada, tako da i u toj vrsti smještaja očekujemo dobru popunjenost – kaže nam direktor riječkog TZ-a Petar Škarpa i napominje da je za vrijeme prošlogodišnje Međunarodne karnevalske povorke ostvareno 1.280 dolazaka te 2.644 noćenja. Tada su najviše noćenja ostvarili domaći turisti, iza kojih slijede turisti iz Italije, Srbije, SAD-a, Bosne i Hercegovine, Mađarske te Njemačke. Najviše je noćenja ostvareno u hotelima, a odmah iza njih slijedi privatni smještaj i hosteli.


– Ove godine veliko je zanimanje organiziranih grupa turista koji na Međunarodnu karnevalsku povorku dolaze u agencijskim aranžmanima. Tako će s tribina i šatora ispred glavne pozornice na Korzu povorku ove godine pratiti više od stotinu turista iz Japana, te više od stotinu turista iz Austrije, Njemačke i Švicarske – ističe Škarpa i najavljuje dolazak tridesetak autobusa turista iz susjednih zemalja – Mađarske, Austrije, Slovenije, Italije, ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Kako doznajemo, u Grand hotelu Bonavia će tijekom glavne karnevalske povorke odsjesti veći broj individualnih gostiju te visokih dužnosnika i uzvanika iz Hrvatske i svijeta, s boravkom u prosjeku jedan do dva dana.





Mnoge turističke agencije u Zagrebu, Varaždinu, Krapini, Samoboru, Slavonskom Brodu i ostalim kontinentalnim krajevima Hrvatske ponudile su aranžmane za posjet Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeku autobusom, po cijeni od 100 do 150 kuna. Zasad nema interesa, pa autobusi neće ni krenuti, jer su se u svakoj od agencija koje smo kontaktirali javile dvije, tri, najviše pet-šest osoba.


– Nije mi jasno da cijeli Zagreb ne može napuniti jedan autobus za Riječki karneval – kaže nam direktorica jedne zagrebačke putničke agencije i napominje da je i interes za odlazak na karneval u Veneciju također u osjetnom padu posljednjih godina. No, zato će mnogi i ove godine doći organiziranim željezničkim prijevozom, što im omogućava karnevalski vlak »Veseli Bjelovarac« koji jubilarni, deseti put dovodi oko 150 gostiju iz unutrašnjosti Lijepe Naše na Riječki karneval.


– Interes putnika za vožnju Karnevalskim vlakom je velik, zbog čega smo tijekom prošlih godina i u sastav redovnih vlakova uvrštavali dodatne vagone od Zagreba, a to ćemo, u slučaju većeg interesa putnika, učiniti i ove godine – kaže nam glasnogovornica u Hrvatskim željeznicama Ivana Čubelić.



– Last minute buking pristiže svakim danom – kažu nam u Plavoj laguni, u čijoj grupaciji je i riječka Bonavija, no najzanimljiviju informaciju nam ne žele otkriti: tko su ti visoki dužnosnici i odakle dolaze? »Ne možemo to iznositi u javnost jer je riječ o zaštićenim dužnosnicima«, odgovor je iz Plave lagune. U Jadran hotelima kažu nam da će za vikend od 9. do 11. veljače u njihova tri hotela ugostiti grupe iz Italije i Mađarske te karnevalsku grupu iz Srbije (Čačak).


– Dio ovih rezervacija došao je izravno, a dio u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke – kaže nam direktor prodaje u Jadran hotelima Rijeka Damir Balenović i najavljuje da će 10. veljače u hotelima Jadran, Continental i Neboder popunjenost biti veća od 90 posto.


– Tog karnevalskog vikenda najviše gostiju boravit će jednu noć, a dio će ih ostati dvije noći, što odgovara prosjeku boravka gostiju u našim gradskim hotelima. Siječanj je kao i svake godine najslabije popunjen. Popunjenost soba u hotelima Jadran i Continental u prošlom je mjesecu bila između 30 i 40 posto, a hotel Neboder je solidno radio s popunjenošću većom od 50 posto. U odnosu na prošlu godinu popunjenost je slična, naprosto zato jer za taj karnevalski vikend nemamo više raspoloživog kapaciteta, iako će Rijeku vrlo vjerojatno tog vikenda posjetiti nešto više gostiju nego lani. Prošle smo godine imali na smještaju i sudionike dječje karnevalske povorke, dok su ove godine te rezervacije izostale – kaže Balenović.