Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
26. ožujka 2019.
14 maškaranih skupina

Maškarani Pehin: Pehinarski feštari po stazama svojih predaka

Foto: Ivica Tomić
Foto: Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2017. u 10:08 2017-02-20T10:08:14+01:00

Maškarana povorka krenula je malo poslije podneva, od autobusnog okretišta na Turkovu do Doma na Pehlinu, a krećući se lokanim cestama kroz Baretićevo, Androv breg, Mihoviliće i Minakovo privukla je veliki broj građana koji su ih pozdravljali i častili pusnim delicijama

RIJEKA Četrnaest maškaranih skupina s područja Rijeke i okolice s ukupno 500 maškara sudjelovalo je u 26. Maškaranom Pehinu, tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Pusnog odbora Pehlin i Pehinarskih feštara, održanoj jučer na Pehlinu. Tradicionalna povorka maškara kroz Pehlin krenula je malo poslije podneva, od okretišta autobusne linije 7 na Turkovu do Doma na Pehlinu, a maškarana kolona, krećući se lokanim cestama kroz Baretićevo, Androv breg, Mihoviliće i Minakovo, privukla je veliki broj građana, koji su ih uzduž rute pozdravljali i častili pusnim delicijama.

– Cilj ove manifestacije je upoznavanje, održavanje i očuvanje narodnih mesopusnih običaja. Karnevalske skupine prolaze stazama svojih predaka, pa je to prilika da domaći ljudi, ali i njihovi gosti vide kako su se nekada naši stari maškarali, zabavljali, koji su bili njihovi običaji, kojim putevima su prolazili. Manifestacija se održava već 26 godina u kontinuitetu, bez prekida, i svake godine privuče veliki broj maškaranih grupa, kao i maškara, a ove je godine među grupama i jedna iz OŠ Pehlin te tri iz dječjih vrtića, s više od 200 mališana, kazao je Marin Dujmović, predsjednik Pehinarskih feštara.

RI192TI1
Pogledajte kako je bilo na 26. maškaranom Pehinu / Foto Ivica Tomić

U povrci su sudjelovale maškare iz Rijeke i okolice, sa Zameta, Pehlina, Viškova, iz Kostrene, Studene i drugih dijelova riječkog okruženja. Iz Dječjeg vrtića Mavrica s Pehlina stigli su Mali planinari, grupa koja ne ide samo na maškare, nego je aktivna u redovitim odlascima na izlete i boravku u prirodi.

– Bili smo i jučer na Korzu, u Dječjoj karnevalskoj povorci, a redovno sudjelujemo i u Maškaranom Pehinu. Na ovaj način održavamo tradiciju, učimo djecu o običajima naših starih, ali i o važnosti boravka u prirodi. Naime, često odlazimo na izlete, radi kretanja, istraživanja i učenja prirode, kazala je odgojiteljica Renata Opačak Maliković.
Iz grupe organizatora Pehinarskih feštara izdvajao se jučer jedan duo – Tea Kovačić i Toni Tuhtan, koji su pažnju posjetitelja, posebice Tea, privlačili svojim kostimima.

– Svake godine sudjelujemo u povorci i uvijek nas je znatan broj. Pehinarski feštari utemeljitelji su Riječkog karnevala, pa je red da i u svom okruženju, na Pehlinu, organiziraju neku pusnu manifestaciju, kazao je Toni Tuhtan.
Viškovski umirovljenici iz Udruge umirovljenika Viškovo došli su maskirani u »bogatune« iz Dubaija.

– Svake godine dolazimo na Pehlin, a posjećujemo i slične manifestacije u Puli i Crikvenici, kao i Dom za starije i nemoćne osobe Vitanova u Marinićima. Maškarani Pehin super je manifestacija koju ne propuštamo. Idemo dokle moremo, a kada više ne budemo mogli, gedat ćemo s poneštre, kazala je Sonja Milohanić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka