Maškarani Platak

Maškarane ludorije na 1.100 metara: Na Platku ima svega, čak i novčanica od “osan tisuć”

Barbara Čalušić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Iako snijega ni ove godine nije bilo, to nikom nije nimalo smetalo. Epicentar događanja bio je Veliki dom pred kojim su odjekivala zvona Grobničkih dondolaša i njima srodnih gostiju iz Bugarske i Njemačke, a ništa manje temperamentne nisu bile ni sve ostale domaće, dobro raspoložene grupe



PLATAK – Više od tristo sudionika okupila je povorka u sklopu Maškaranog Platka, jedinstvenog visinskog defilea maškara na više od tisuću metara nadmorske visine, kojeg je i ove godine zaobišao snijeg. Izgleda da je moćna zvonjava grobničkih dondolaša dobro zastrašila zle duhove zime i da globalno zatopljenje na Platku nije tek “buzzword”.


No, zato ovo kvarnersko izletište i dalje nudi lijepu prirodu i zabavu za sve posjetitelje pa bi možda dogodine domaći celebrityji umjesto egzotičnih destinacija poput Sejšela, mogli početi birati Platak.


Jer da su jučer bili na Platku, mogli su uživati na suncu, ali i skijati, doduše, na donjem, baby dijelu Radeševa. No, epicentar događanja bio je Veliki dom ispred kojeg je odjekivala zvonjava Grobničkih dondolaša i njima srodnih gostiju iz Bugarske i Njemačke. Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, Jušto oženjeni – Just married, Klausen&Bärbel iz Bavarske, Survakari iz Bugarske, Škrljevske maškari, Gornji kraj Crikvenica, POM-F-RI, Pikići, Lahko ćemo, Prijatelji/Amici, Grobnički dondolaši i Gubavci s Raba, odmah iza podneva dodatno su podignuli temperaturu na Platku.




Domaćini su se svojim gostima iz inozemstva zahvaljivali na odličnom prijemu na smotri u Bugarskoj, a nije izostalo ni pozdrav Willkommen liebe Gäste, kao ni poziv na besplatni Glüwein. Ostalima je poručeno da se drže šanka, “aš se na šanke, nikome ni niš loše dogodilo”.


“Brzinska” nadmetanja


– Za sve sudionike Maškaranog Platka ove godine nudimo animacijske igre, i to – Brzinsko ispijanje piva, Ki će prvi pojist kobasice i Trk po Platku – zadovoljno nam je kazao direktor Turističke zajednice Čavle Ivan Salamon.


Brzinsko ispijanje piva i masakriranje kobasica, ne bi se mogli nazvati preventivnom mjerom u očuvanju zdravlja i poželjnim ponašanjem, no bit će da trčanje uzbrdo, svjež zrak i dobro raspoloženje to anuliraju, a dobro raspoložena je na Platku bila i čavjanska načelnica Ivana Cvitan Polić koju smo jedva prepoznali pod maskom.



– Obožavamo maškarani Platak. Maškare na 1.100 metara definitivno su najveća povorka. Zadnje dvije godine prati nas ljetno vrijeme tako da uživamo. Lani smo počeli s povorkom na Platku koja se pokazala kao pun pogodak i danas je ovdje preko tristo maškara. Kako nema snijega, ove ćemo godine maškarama u zabavnim igrama malo zakomplicirati stvar s utrkom uzbrdo, a imamo i pomoć naše četiri kraljice Riječkoga karnevala. Vina imamo, maneštre je, tako da nan niš ne fali – niki neće bit ni žedan, ni lačan – veselo je poručila načelnica.


Banknota od “osan tisuć”


Nakon nje susreli smo gospođu u kobaltno-plavoj haljini, s ekstenzijama na strateškim mjestima i državnom lentom, koja nam je odmah pristala dati izjavu.


– Znate, bila san na čude ča ću delat kad Zoranu predan našu Hrvacku pa san se domislela da bi bilo najpametneje da se oženin za njega. Kako san brez dela, Zoran mi je za vjenčani poklon otprl pokretni ured za ispomoć hrvatskemi dužnosnici pri ispunjavanju imovinskih kartic. Evropska unija mi je za tu prigodu štampala soldi – novčanicu, ku san van obećala, od osan tisuć euri.


A kako ste vi moj Novi list, koga sako jutro čitan kad pijen čaj, onda ću van ja velikodušno dat tu novčanicu, da mi date doživotnu pretplatu – rekla nam je poduzetna gospođa Avelina koja je na Maškarani Platak došla sa suprugom Marjanom s kojim je činila grupu Jušto oženjeni.


Njezina skenirana banknota od “osan tisuć” nije kurentna, no u vrijeme karnevala i klimatskih promjena, sve je moguće. Čak i veljača na Platku bez snijega i maškare u kratkim rukavima.