Klub Red Top Swim

Maratonci na Kantridi treniraju za La Manche

Andrej Petrak

Veseli Britanci iz kluba Red Top Swim na Kantridi čeliče volju i skupljaju snagu za maratonsko plivanje / Snimio Marin ANIČIĆ

Veseli Britanci iz kluba Red Top Swim na Kantridi čeliče volju i skupljaju snagu za maratonsko plivanje / Snimio Marin ANIČIĆ

Ekipa iz Velike Britanije njeguje maratonsko plivanje na otvorenom moru, a u svoje pustolovine krenut će nakon treninga na bazenima Kantrida za koje kažu da pružaju fenomenalne uvjete i kojima se rado vraćaju



RIJEKA Klub Red Top Swim iz Velike Britanije, čiji se članovi bave plivanjem na duge staze na otvorenom moru, tjedan dana boravi u Rijeci, gdje se njihovi članovi na trening kampu u Bazenima Kantrida pripremaju za ovogodišnje izazove. Klub spaja tehničke vještine Petera Prijdekkera, bivšeg olimpijskog reprezentativca Nizozemske, sa znanjem Tima Denyera, iskusnog plivača u otvorenim vodama. Red Top Swim okuplja okuplja odrasle osobe koje žele plivati efikasnije zbog zabave, rekreacije ili natjecanja.


– U našem timu je više od stotinu plivača, amatera, koji se bave plivanjem na duge staze i maratonskim plivanjem, a okupljamo i ljude koji se bave plivanjem na otvorenom moru na nešto kraćim relacijama, kao i one koji se pripremaju za triatlone, »ironmane« i slično. Rado se vraćamo u Hrvatsku, gdje na riječkim Bazenima Kantrida imamo idealne uvjete za trening. Prije četiri godine ovdje smo odradili naš prvi kamp, a uvjeti su fenomenalni, Ujutro odrađujemo trening u bazenu, popodne se spustimo do mora i ondje treniramo za discipline na otvorenom moru, objašnjava Tim Denyer.


– Nisu se mogli nastaviti baviti plivanjem u istom intenzitetu, zbog profesionalnog i obiteljskog života. Jednostavno više si nisu mogli priuštiti da se plivanjem bave dvadesetak sati tjedno, kao što su neki od njih to nekad i činili, u natjecateljskom ritmu. No, ljepota plivanja na otvorenom moru je u tome što postizanje vrhunskog rezultata i prolaznog vremena pada u drugi plan, a glavno je iskustvo, doživljaj i avantura, napominje Tim Denyer.





U Rijeci ovog puta ostaju tjedan dana, a ovo je samo jedan od ukupno tri trening-kampa koje će ove godine održati na Bazenima Kantrida, preko organizacije turističke agencije InCroatia. U planu im je sljedeće godine na Kantridi održati i jedan kamp više. Okupljaju ljude koji su se plivanjem bavili ranije u mladosti, ali ih je život kasnije odnio u drugim smjerovima.



Ove godine njihovi plivači preplivat će čuveni La Manche. Drugi će se pak uputiti preko Gibraltarskih vrata, treći planiraju poći put ciriškog jezera, a nekoliko njih plivat će oko Manhattana. Dvojica će poći do Japana i prolaza Tsugaru između otoka Honshua i Hokkaida, dok će jedan preplivati Cookov prolaz  između Južnog i Sjevernog otoka Novog Zelanda.


Klub Red Top Swim osnovan je 2007. godine, a ima za cilj upotrijebiti plivačko znanje potrebno za osobno usavršavanje.  Trenutni članovi Red Top Swima postigli su niz uspjeha, od profesionalne licence za triatlon 70.3 ironman i sudjelovanja u nacionalnom timu po dobnim skupinama u kategoriji »ironman«, dok su u plivanju u otvorenim vodama preplivali La Manche, tjesnace Gibraltar, Tsugaru i Dardanele, kanal Catalina i Sjeverni prolaz.