Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 26
Sutra: 13° 13° 26
17. studenoga 2019.
Vijećnici Mosta

Mandić traži provjeru zakonitosti odluke o zbrinjavanju otpada, Peranić prozvao Višnić

Zvonimir Peranić i Petra Mandić, Foto: S. DRECHSLER
Zvonimir Peranić i Petra Mandić, Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2018. u 16:39 2018-04-06T16:39:26+02:00

Zvonimir Peranić je prozvao direktoricu tvrtke Rijeka 2020 Eminu Višnić zbog nedovoljne komunikacije s gradskim vijećnicima i građanima kada je riječ o projektima koji su dio EPK

RIJEKA Gradska vijećnica Mosta Petra Mandić najavila je da će podnijeti zahtjev za provjerom zakonitosti nedavno prihvaćene Odluke o zbrinjavanju otpada jer je uvjerena da ona nije u skladu sa Zakonom.
– Odlukom nije predviđeno odvojeno prikupljanje otpada. Osim toga na sastanku u Ministarstvu okoliša su potvrdili da nikakav zahtjev za pozitivnim mišljenjem za primjenu odluke nije došao od Primorsko-goranske županije ili Grada Rijeke. Očito je da se gradske vijećnike zavaravalo i oni su glasovali na štetu građana.
Jednako tako, minimalna cijena nije dovoljno određena i donosi se iza zatvorenih vrata. U resornom ministartvu su ocijenili da je to nezakonito. Budući da u Gradskom vijeću više nemamo većinu zbog odluke Hrvoja Burića da bude suzdržan u vezi s našim prijedlozima, podnijet ću zahtjevom za provjerom zakonitosti ove gradske odluke pred nadležnim državnim tijelima, najavila je Mandić.
Gradski vijećnik Mosta Zvonimir Peranić podsjetio je da su svi amandmani kojim se željela poboljšati Odluka o zbrinjavanju otpada odbijeni što znači da se neće omogućiti odvojeno odlaganje biootpada i što znači da u konačnici građani neće plaćati manju cijenu.
– Isto je i s odlukom o grobljima koja nije prošla. Nitko mi nije odgovorio hoće li zaposlenici dobiti otkaze i hoće li pasti standard održavanja nakon što se jednokratna grobna naknada naplati zadnjem korisniku. Kada je riječ o neprolasku odluke o komunalnoj naknadi, nas se optužuje da će pasti standard održavanja i da će proizvodne djelatnosti plaćati veće račune. To nije točno jer će računi biti kao i do sada, a mi smo spriječili poskupljenje od 20 milijuna kuna koje bi uglavnom platitili građani.
Državna revizija je upozorila na nemjansko trošenje tih sredstava pa nema nikakvog razloga da ako se ona troše namjenski padne standard održavanja, uvjeren je Peranić.
On je prozvao direktoricu tvrtke Rijeka 2020 Eminu Višnić zbog nedovoljne komunikacije s gradskim vijećnicima i građanima kada je riječ o projektima koji su dio EPK.
– Iako na pitanja ne odgovara, ima potrebu dijeliti packe i prozivati. Napada povišenim glasom i vrijeđa. Skrivaju nam se informacije i odugovlači se s odgovorima. U isto vrijeme se od nas očekuje da podržimo novo zaduženje od preko 180 milijuna kuna za infrastrukturu u sklopu projekta EPK, izjavio je Peranić.
Na pitanje znači li to da Most ne bi podržao odluku o zaduženju u ovom trenutku, Peranić je odgovorio da neće podržati zaduženje ako ne dobije sve potrebne informacije kako bi se one analizirale i na osnovi toga donijela odluka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.