Festival legendi i mitova

Malik fest ovaj vikend na Trsat donosi brojne novitete

Ivana Kocijan

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

U dva dana posjetitelji će imati priliku naučiti mačevati, streličariti, baviti se kaligrafijom, postati vitez ili dama, igrati razne igre, pogledati spektakularnu bitku za Kaštel, vidjeti brojne predstave, upoznati stare zanate, slušati i gledati legende i mitove Istre i Kvarnera te se pogostiti u srednjovjekovnoj krčmi



RIJEKA  Jeste li se ikad zapitali kako bi bilo postati vitez? Pripremite mač, naoštrite bodež i ovog vikenda krenite put Trsata gdje će vam se pružiti priliku da prođete kroz vrata vremena i izgubite se u čarima srednjeg vijeka.


Trsatsku gradinu ove će subote i nedjelje nastaniti viteški logori iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske. Malik fest – festival legendi i mitova Istre i Kvarnera ove godine donosi brojne novitete i viteške logore iz Italije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.


U dva dana posjetitelji će imati priliku naučiti mačevati, streličariti, baviti se kaligrafijom, postati vitez ili dama, igrati razne igre, pogledati spektakularnu bitku za Kaštel, vidjeti brojne predstave, upoznati stare zanate, slušati i gledati legende i mitove Istre i Kvarnera te se pogostiti u srednjovjekovnoj krčmi.




Kroz cjelodnevni kulturni, zabavni i edukativni program te ugostiteljsku ponudu u srednjovjekovnoj atmosferi, Malik će za vikend oživjeti povijest u zabavnom tonu i pružiti autentično iskustvo srednjovjekovnog života.


Malik Fest / Snimio Roni BRMALJ


Malik Fest / Snimio Roni BRMALJ



Mali i veliki posjetitelji moći će prošetati među viteškim taborima, okrijepiti se u taverni, jahati ponije, čuti više o srednjovjekovnim načinima borbe i starim zanatima te i sami postati vitezovima ili damama.


Malik fest donosi zanimljive sadržaje poput radionica kaligrafije,tkanja streličarstva te pričaonica i interpretacijske šetnje frankopanske sluškinje koja će posjetiteljima dočarati sve o životu Trsata u 15. stoljeću.


U subotu posjetitelji mogu pogledati razne predstave i prezentacije borbi, potom u večernjim satima ostati bez daha gledajući spektakularnu povijesnu bitku koja datira iz 1485. godine, s 40-ak potpuno opremljenih boraca!


– U nedjelju je program prilagođen djeci, počevši od srednjovjekovnih igara poput bacanja koplja u metu, streličarenja, kamena s ramena, potom slijedi cijeli niz viteških predstava i bitka u kojoj će svi mališani imati priliku okušati se u boju protiv viteške vojske i spasiti princezu. Program završavamo mitskim bićima, slatkim vilama koje će nam pokazati umijeće igranja vatrom, poručuju organizatori ovogodišnjeg izdanja Malik festa – Udruga za oživljenu povijest Ordo Sancti Viti i Udruga NEOS koji posebno zahvaljuju sponzorima i partnerima koji su omogućili da svi zajedno uđemo u srednji vijek, a to su TZ Grada Rijeke, Grad Rijeka te pivovara Kaltenberg Adria.


Festival će biti otvoren u subotu u 16 sati kada počinju i radionice za male i velike. U 16.30 slijedi alkemičarski show, u 17 sati udruga Corvi Beli predstavit će se »Legendom o Ivanu od vode i Lukašu malom«, dok je za 17.30 zakazano interpretacijsko vođenje »Kaštel i njegove tajne«. U 18 sati Ordo Santi Viti i Vis Ferri pripremaju prikaz borbe srednjovjekovnim oružjem, a u 18.45 Vitezovi Zelingradski »Čarke podno Trsata«. Bitka za Kaštel počinje u 19.30, dok će u 20 sati kazališna skupina Gašpera Lambergara izvesti predstavu »Život plemstva na Trsatu«. Družba vitezova zlatnog kaleža u 20.40 priprema vatreni show. U nedjelju program također počinje u 16 sati. Od 16.30 djeca će se moći okušati u tradicijskim igrama, a do 18 će moći sudjelovati u različitim radionicama. Corvi Beli predstavljaju se u 17.30, a Vitezovi Zelingradski u 18 pripremaju »Lov na vepra«. Kako postati vitez posjetitelji će moći doznati od 18.30. Za 18.45 najavljena je dječja bitka za Kaštel, dok u 19.15 Prijatelji grada Trsata pozivaju na program Zaplešite poput srednjovjekovnog čovjeka. Malik fest završava u 19.45 vatrenim showom.