Općina Čavle raskinula ugovore

Mali i Veliki dom na Platku čekaju nove zakupce

Sanja Gašpert

Veliki planinarski dom na Platku / Snimio Roni BRMALJ

Veliki planinarski dom na Platku / Snimio Roni BRMALJ

 Zakupci nisu poštovali uvjete i odredbe ugovora o zakupu, odnosno nisu na vrijeme podmirivali svoje obveze, u ovom slučaju plaćali zakup. Na nove natječaje se zbog toga ne mogu javiti, kažu u Općini Čavle



ČAVLE Općina Čavle raskinula je ugovore s dosadašnjim, dugogodišnjim zakupcima planinarskih domova na Platku – Doma Sušak, poznatijeg kao Mali dom i Velikog planinarskog doma te shodno toj odluci raspisala nove natječaje kojima ove objekte daje u zakup novim zakupcima, a u svrhu obavljanja usluga smještaja i ugostiteljske djelatnosti.


Natječaji su otvoreni do 23. rujna, a javno otvaranje ponuda bit će održano 25. rujna u 12 sati u prostorijama Općine Čavle – Čavle 104. Cjelokupan tekst natječaja objavljen je na web stranici Općine Čavle – www.cavle.hr.


Prema riječima savjetnice načelnika Općine Čavle Nade Luketić, razlog jednostranog raskidanja ugovora od strane Općine Čavle i to prije vremena isteka ugovora je taj što su »postojeći zakupci iskočili iz uvjeta ugovora«.


– To znači da zakupci nisu poštovali uvjete i odredbe ugovora o zakupu, odnosno nisu na vrijeme podmirivali svoje obveze, u ovom slučaju plaćali zakup. Temeljem ugovora o zakupu, Općina Čavle imala je pravo učiniti to što je učinila, odnosno raskinuti postojeće ugovore. Slijedom toga, raspisali smo nove natječaje, na koje se, naravno, ne mogu javiti postojeći zakupci, s obzirom da nisu poštivali obveze prethodnih ugovora, kaže Luketić.Petar Guščić, zakupac Velikog planinarskog doma na Platku kaže kako je Općina jednostrano ugovor raskinula još u lipnju ove godine, ali je sve ove mjesece nakon toga slala obavijesti o plaćanju zakupa.


Uz planinarske domove na Platku, Općina Čavle objavila je i natječaj za zakup još tri poslovna prostora koja su u općinskom vlasništvu. Riječ je o prostoru Boćarskog kluba Cernik u Cerniku, Čitaonici Grobnik i poslovnom prostoru u prizemlju Kaštela u Gradu Grobniku, a sva tri navedena prostora iznajmljuju se za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.– Prostor u prizemlju grobničkog Kaštela već je nekoliko godina prazan, dok je prostor bivšeg kafića u inače obnovljenoj Čitaonici Grobnik bez zakupca posljednjih godinu i pol dana. Što se tiče prostora u Cerniku, tamo je zakupac raskinuo ugovor. S obzirom da je riječ o poslovnim prostorima u kojima duže vrijeme nema zakupaca, Općina Čavle ove je godine smanjila zakup poslovnih prostora  kako bi privukla zainteresirane, jer smo mišljenja kako je bolje dobivati i manji prihod, nego nikakav u slučajevima kada su ti poslovni prostori prazni. Posebno se to odnosi na poslovne prostore u Gradu Grobniku, kao i na Platku, gdje su posebni uvjeti rada, pa smo smanjenjem cijene zakupa željeli privući buduće potencijalne korisnike tih prostora, kaže Nada Luketić.


Mjesečni zakup 12.000 kuna


– Priznajem, bio sam dužan Općini Čavle određeni dio zakupa, dogovorili smo se da ću svoje obveze podmiriti do 1. siječnja ove godine, međutim, nisam stigao sve do kraja platiti. Naime, moja dugovanja nastala su iz razloga što tri godine prije ove posljednje zimske sezone nije bilo snijega na Platku, a znate što to znači – nema niti posjetitelja, pa niti prometa. Inače, plaćao sam zakup doma 12 tisuća kuna mjesečno, ali sam čuo da je Općina nedavno smanjila cijene zakupa poslovnih prostora, pa je sada zakup Velikog planinarskog doma oko sedam tisuća kuna. Još ću razmisliti što ću učiniti, ističe Guščić.


Zakupac Malog planinarskog doma – Sušak, Dolores Linić, također priznaje kako je imala određenih dugovanja prema Općini Čavle, vezanih uz neplaćanje zakupa na vrijeme, međutim, dodaje, svoje je obveze nedavno uspjela podmiriti.



Veliki planinarski dom Platak nalazi se na rubu doline Pribeniš, a pored njega prolazi i istoimena žičara Pribeniš 1. Dom je 300-tinjak metara udaljen od parkirališta, a može ugostiti 90 osoba te je vrlo popularan među osnovnoškolcima koji organizirano zimuju na Platku. Ima pripadajuće objekte – plinsku i hidroforsku stanicu s pripadajućim cisternama za pitku vodu, kotlovnicu s instalacijama grijanja i vode. Mali planinarski dom Sušak s dvorištem smješten na 1127 metara nadmorske visine, nalazi se na oko 200 metara istočno od parkirališta na Platku, odnosno oko 350 metara od skijaške staze Radeševo. U 14 soba, dvokrevetnih, trokrevetnih i šesterokrevetnih, može ugostiti 60 osoba, a ima i dvije ukopne šterne za vodu. Pred domom je prostrani parking, pa ga mnogi koriste kao polazište za planinarske staze na Snježnik i Risnjak.



Podmireni dugovi


– Bez obzira na to što sam platila svoja dugovanja, Općina je jednostrano raskinula ugovor. Ne bi me čudilo da su to učinili dok nisam plaćala, ali sada, kada sam sve platila doznajem za raskid ugovora, a da stvar bude gora, nitko me iz Općine Čavle o tome nije informirao, nego sam tu informaciju doznala od javnog bilježnika. Također, prije nekoliko dana jedan gost došao je u dom i na vratima vidio naljepljenu obavijest da se dom daje u zakup. Pitao me je što je to, a ja nisam imala pojma. Onaj tko je tu obavijest stavio na vrata barem je pristojno mogao ući u dom i obavijestiti me o tome. Inače, još sredinom travnja Općina je na svojim web stranicama stavila obavijest da se prikuplja dokumentacija o stanju u planinarskim domovima na Platku, kaže Linić. Dodaje kako je zakup Malog doma plaćala oko pet tisuća kuna mjesečno te kako je uložila znatna financijska sredstva, uz malu pomoć Općine, da obnovi dom i uredi ga.


– Kada je prošle zime snijeg jako napadao, nitko mi nije došao pomoći u čišćenju pa je dom nekoliko dana čak bio zatvoren. Ne osjećam se kriva u ovom slučaju, ja sam svoje obveze podmirila, a ovaj ću slučaj pokušati riješiti sudskim putem. Treba znati kako ima još dužnika na Platku, nisam ja bila jedina, ističe Linić.