Buđenje mentalnih kapaciteta

Malac genijalac: U Rijeci od jeseni škola mentalne aritmetike

Ingrid Šestan Kučić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Program je namijenjen djeci uzrasta od 4. do 12. godine, jer u tom se periodu dječji mozak najdinamičnije razvija. Fleksibilno je i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta, pojašnjava Vidušin.



RIJEKA – Malac Genijalac naziv je škole mentalne aritmetike koja će s radom početi od jeseni u centru Rijeke, a riječ je o školi koja je svoja vrata u siječnju otvorila u Splitu gdje je okupila stotinjak polaznika. Vlasnica master franšize za Hrvatsku Doris Penić odlučila je djelovanje Malca Genijalca proširiti na cijelu Hrvatsku, a voditeljica riječkog Genijalca Marija Vidušin ističe kako se radi o programu koji se provodi u osam zemalja gdje 95 škola pohađa čak 9.895 korisnika. Cilj škole je da svako dijete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane »bolja verzija sebe«. Zdrav kognitivan razvoj postiže se na zabavan i razigran način, programom zasnovanim na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre.


– Program je namijenjen djeci uzrasta od 4. do 12. godine, jer u tom se periodu dječji mozak najdinamičnije razvija. Fleksibilno je i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta, pojašnjava Vidušin.


U školi Malac Genijalac primjenjuje se originalni HIKARI program Mentalne aritmetike koji sadrži jedinstvenu metodu porijeklom iz Japana, kolijevke mentalne aritmetike. Temelji se na upotrebi drevne računaljke abakus čijom se vizualizacijom postiže izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina i sposobnosti djece u ranom periodu života. Program se temelji na TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno Auditivno Kinestetičko). Polaznicima su na raspolaganju i posebni internet portali, aplikacije i web platforma na kojima mogu raditi domaću zadaću, vježbati kod kuće i natjecati se s ostalim polaznicima škole Malac Genijalac u različitim državama.




Tijekom lipnja na različitim lokacijama predstavit će se program Genijalca, a 13. i 16. lipnja na adresi Martinkovac 143/1 provest će se testiranje za upis. Radionice Genijalaca održat će se danas od 17 do 19 u igraonici Cip Cop na Marinićima, zatim u Prirodoslovnom muzeju 12. lipnja te u CTK-u Rijeka 20. i 21. lipnja.