Pečatirano

MRTVI KAPITAL U CENTRU Kinezi otišli u stečaj, Grad ostao bez pola milijuna kuna

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nepodmireno dugovanje tvrtke Lin Chunlei za korištenje poslovnog prostora za ugostiteljsku djelatnost ukupno iznosi 518.714 kuna, za razdoblje od listopada 2018. do studenoga 2019. godine. Tih pola milijuna kuna gradski proračun najvjerojatnije će morati otpisati budući da je tvrtka koja je imala prostor u zakupu otišla u stečaj



RIJEKA – Gotovo pa nestvarno djeluje pečat Grada Rijeke na ulazu poslovnog prostora na samom početku riječkog Korza, na Jadranskom trgu, a koji svjedoči da je jedan od najatraktivnijih lokala opet mrtvi kapital.


Riječ je o prostoru nekadašnje Zore, do nekadašnje Riječke banke, koji je svojevremeno pretvoren u El Rio, a 2012. godine zakupila ga je tvrtka Lin Chunlei. Ta je tvrtka ostala dužna Gradu Rijeci preko pola milijuna kuna koje će se teško ikada sliti u gradski proračun.


– Lin Chunlei d.o.o. bio je korisnik poslovnog prostora u Rijeci, na adresi Jadranski trg 4 C, površine 327 metara četvornih, temeljem Ugovora o zakupu od 25. travnja 2012. godine. Prostor je koristio za obavljanje ugostiteljske djelatnosti – restoran i objekt brze prehrane, uz ugovorenu mjesečnu zakupninu od 11,92 eura po kvadratu, uvećanu za PDV, odnosno mjesečno 36.000 kuna s uključenim PDV-om.


Otkaz ugovora




U kolovozu 2018. godine zbog neredovitog podmirivanja preuzetih financijskih obveza Direkcija za upravljanje objektima poslovne i javne namjene daje nalog za naplatu bjanko zadužnicom izdanom na ime pravne osobe te su tom prilikom naplaćene 144.092 kuna duga iz zakupnog odnosa, navode u Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom.


Nakon toga je uslijedila još drastičnija mjera. Naime, 20. svibnja 2019. godine zakupniku je otkazan Ugovor o zakupu zbog neplaćanja zakupnine jer nije postupio po dostavljenoj opomeni sa stanjem duga na dan 30. lipnja 2019. godine, u iznosu glavnice od 206.830 kuna za razdoblje od listopada 2018. godine do ožujka 2019. godine, kao i zbog činjenice da u ostavljenom roku nije dostavio traženo sredstvo osiguranja plaćanja – bankovnu garanciju.


– U tijeku srpnja 2019. godine Grad Rijeka pokreće ovršni postupak za naplatu i deložaciju putem punomoćenika Grada Rijeke budući da poslovni prostor nije bio dobrovoljno vraćen u posjed Gradu Rijeci nakon otkazivanja Ugovora o zakupu.


Izvršenom kontrolom korištenja poslovnog prostora u rujnu ove godine utvrđeno je da je isti zatvoren, odnosno da ga zakupac više ne koristi za obavljanje djelatnosti. Zbog višemjesečne blokade poslovnog računa, a na prijedlog Financijske agencije, na e-Oglasnoj ploči trgovačkih sudova 4. studenoga 2019. godine objavljeno je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom Lin Chunlei d.o.o.


Stoga, obzirom na navedene činjenice i otvaranje stečaja, po nalogu Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom obavljen je ulazak u poslovni prostor 7. studenoga 2019. godine te je isti zapečaćen službenim pečatom od strane ovlaštenih osoba Grada Rijeke, pojašnjavaju u Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom.


Nemala šteta


No, iako je Grad Rijeka ušao u poslovni prostor, nemala šteta je već napravljena. Prema evidenciji Grada Rijeke dospjelo nepodmireno dugovanje društva po osnovi korištenja poslovnog prostora sveukupno iznosi 518.714 kune, 495.697 kuna odnosi se na naknadu za korištenje prostora za razdoblje od listopada 2018. godine do studenoga 2019. godine, a 23.017 kuna odnosi se na evidentiranu dospjelu zakonsku zateznu kamatu.


Tih pola milijuna kuna gradski proračun najvjerojatnije će morati otpisati, budući da je tvrtka koja je imala prostor u zakupu otišla u stečaj. No, valja se nadati da će taj atraktivan poslovni prostor naći zakupca vrlo brzo jer ne bi bio najljepši prizor u godini kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture da točno nasuprot instalacije koja odbrojava dane do EPK i na početku Korza, na Jadranskom trgu 4c, budu zatvorena vrata.