Nebrigo moja pređi na drugoga

MRTVI KAPITAL I RUGLO U CENTRU RIJEKE Brojne nekretnine nagrđuju buduću prijestolnicu kulture

Ljiljana Hlača

Strossmayerova 2 – prazan godinama derutan prostor bode oči / Foto Roni BRMALJ

Strossmayerova 2 – prazan godinama derutan prostor bode oči / Foto Roni BRMALJ

Jedan od primjera je prostor u Strossmayerovoj 2, u vlasništvu privatnih osoba kojima čak važeći propisi idu na ruku, jer ih ni na što ne obvezuju, ne moraju plaćati ni komunalnu naknadu, a kamoli brinuti o izgledu nekretnine koju godinama ne koriste



RIJEKA – Onaj prostor u Strossmayerovoj ulici 2 kod Conta javni je wc grada. Pa vidite kako sve to izgleda. Ne znam kako to Grad Rijeka može tolerirati, a riječ je o prostoru koji se nalazi u samom centru grada. Odmah do njega je Hotel Continental, njegova terasa. I zbog toga bode u oči, a uz to je prazan desetljećima. Je li to slika Rijeke kao grada koji želi biti prijestolnica kulture, ukazuje jedna naša čitateljica na ovaj problem, a nije prva jer su već građani reagirali na izgled ove nekretnine, primjer komunalnog nemara.


I s pravom – prljavština, derutni vanjski izgled, izlog uvijek oblijepljen plakatima, a oko stepenica uvijek neko smeće, masne mrlje. Nažalost, to nije jedini primjer rugla grada, jer toga ima još. Primjerice u taj paket ušla bi zgrada na adresi Andrije Kačića Miošića 6, zapravo dvorište ispred nje gdje se nalazi betonska konstrukcija u raspadanju a gdje je nekad bila pečenjara tzv. Borac. Prazna je i zgrada na adresi Užarska 12 u strogom centru gdje je nekad bio riječki Konzervatorski odjel.


– Grad Rijeka nije vlasnik prostora na adresi Strossmayerova 2/D i prema važećim hrvatskim zakonima nema nikakvih ovlasti sankcionirati nemar – komentar je na to Grada Rijeke.




Andrije Kačića Miošića 6 - betonska konstrukcija ispred zgrade skoro se raspala / Foto Silvano JEŽINA


Andrije Kačića Miošića 6 – betonska konstrukcija ispred zgrade skoro se raspala / Foto Silvano JEŽINA



Hrvatski zakoni idu na ruku takvim pričama jer vlasnici takvog mrtvog kapitala ne moraju plaćati ni komunalnu naknadu. Pa njih ništa ne košta je li nešto u funkciji ili nije. Ni jednu vlast nikada ta problematika nije dubinski zanimala, a obećanja da će se nešto takvo (znači da je privatno i da je i pod teretom) moći staviti u funkciji je obmana.


Konkretno, prostor u Strossmayerovoj ulici 2D je u vlasništvu privatnih osoba (navodno je riječ o šest osoba koji čak žive u okolici Rijeke) i Republike Hrvatske. Navedene stranke godinama su na sudu. A kada si na sudu zbog imovinsko pravnih odnosa, to u Hrvatskoj traje.



Kao vlasnik u zgradi Andrije Kačića Miošića 6 uz fizičke osobe, koje navodno ne žive u Hrvatskoj, vlasnik je i Grad Rijeka. Grad Rijeka još je 2011. godine pokušao staviti prostor ispred zgrade u funkciju. No, ostali se suvlasnici nisu s time složili. Ta nekretnina bila je u postupku povratka, on je okončan, ali sve je završilo na sudu jer nisu bili utvrđeni omjeri vlasništva na predmetnoj zgradi.



– Iako Grad nema ingerencije nad ovim prostorom, ipak je do sada u više navrata intervenirao na razne načine; obavještavao suvlasnike o potrebi zamjene razbijenih stakala izloga ili pak zbog učestalih provala u prostor i razbijanja o svom trošku naručio zatvaranje otvora metalnom pločom, navode gradski oci.


– Jedino što možemo u ovom slučaju napraviti jest upozoriti suvlasnike poslovnog prostora na njihovu obvezu održavanja izloga urednima i čistima – dalje je navedeno.


Slična je situacija i sa zgradom u Užarskoj 12. Država i privatna osoba se sude budući da je u tijeku postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice uspostavom etažnog vlasništva.