Atrakcija

MOKRA BALINJERADA Bili smo u uvali Črišnjevo kod Prdele na jednoj od najatraktivnijih utrka

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Balinjerada »Pul Prdele va Črišnjeve 2017. godine« privukla je 15 natjecatelja koji su se prezentirali jurilicima kućne izrade napravljenima od drva, plastike, metala – a jedna je bila i u obliku tenka 



Održana je možda najatraktivnija balinjerada u ovom dijelu svijeta, ona u uvali Črišnjeva. Ovo je osmo po redu druženje iliti ga utrka vozila na kuglične ležajeve, koja je u Primorju izrazito popularan hobi.


Ma, rekli bi neki to je više od hobija – riječ je zapravo o pravoj ljubavi za šušurom, zezancijom, šalom i pošalicom.


Iako se po Kvarneru tu i tamo održavaju ovakvi »eventi« i to najviše po zimi u vrijeme maškara, ova u Črišnjevu je posebna jer osim što je ljetna tu »vozač« i njegovo improvizirano »vozilo« završavaju skokom u more. Dobro, za one manje hrabre ili pak klince bio je osiguran i alternativan završetak utrke to jest do rampe.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Ovo druženje organizirala je Udruga Sidro, a ove godine balinjerada »Pul Prdele va Črišnjeve 2017. godine« privukla je 15 natjecatelja koji su se prezentirali raznim jurilicima kućne izrade napravljenima od drva, plastike, metala – a bila je bogme jedna i u obliku tenka. Svaki skok u more publika je pozdravljala ovacijama: »Bravo, bravo!«


Da je riječ o ozbiljnom poslu ukazuje i podatak da je svaki spust pomno pratio i stručni žiri koji je imao zadatak utvrditi koji sudionik je imao najbolji solo nastup, koja je ekipa bila najbolja i tko je imao najbolji uron u more. Njima su kasnije podijeljene medalje.


– To sam ja izmislio i zato to nema nitko, rekao nam je vidno razdragan Žarko Žeželić iz Udruge Sidro koji je i otvorio »sezonu«. Mogli bi reći da je ovo međunarodna balinjerada jer u njoj ima i Slovenaca i Talijana. Dobro je da ove godine ima i puno ženskih natjecateljica, dalje nam je rekao Žarko Žeželić.


I ove godine utrka je bila maksimalno osigurana, odnosno u moru je natjecatelje čekao ronilac, a vozila je iz mora izvlačila mini dizalica. Kao i dosad, cijeli događaj bio je popraćen i bogatom eno i gastronomskom ponudom te su organizatori pripremili glazbeno – zabavni program. Svim sudionicima bilo je osigurano vino u dovoljnim količinama i buzara od dagnji. Kako saznajemo od organizatora, pripremljena je buzara od čak 50 kilograma dagnji.