Dosta im je

MJEŠTANI REVOLTIRANI “Zatvorite kamenolom u Donjim Turkima, ugroženo nam je zdravlje”

Andrej Petrak

Brojni mještani dali su jučer potporu inicijativi za zatvarenje kamenoloma / snimio S. Drechsler

Brojni mještani dali su jučer potporu inicijativi za zatvarenje kamenoloma / snimio S. Drechsler

U prvim kućama uz kamenolom pet je osoba posljednjih godina oboljelo od karcinoma, upozoravaju građani, kojima je zbog nerješavanja dugogodišnjih problema prekipjelo. Konačno je pokrenuta sinkronizirana akcija samih stanovnika, njihova Mjesnog odbora Brnčići i Grada Kastva



Mještani Brnčića, Gornjih i Donjih Turki te Žegota već deset godina muku muče s ilegalnim kamenolomima na svom području, gdje se unatoč bezbrojnim dopisima i prijavama nadležnim tijelima, nastavlja drobljenje kamenja bez ikakvih dozvola, i to u području definiranom kao zeleni pojas. Zbog miniranja u prvim godinama rada kamenoloma u Donjim Turkima stanovnicima su oštećene kuće, a ugrožena im je ne samo kvaliteta života, već i njihovo zdravlje.


Prozore na kućama i na najvećim vrućinama ni ne pomišljaju otvarati, zbog kamene prašine koja se svakodnevno širi naokolo i hvata na sve. U pojedinim mjesecima prozori su im potpuno bijeli od te nesnosne prašine koja se svugdje zavlači.


U prvim kućama uz kamenolom pet je osoba posljednjih godina oboljelo od različitih karcinoma, upozoravaju građani, kojima je zbog nerješavanja dugogodišnjih problema prekipjelo. Građani su dali inicijativu i konačno je pokrenuta sinkronizirana akcija samih stanovnika, njihova Mjesnog odbora Brnčići i Grada Kastva.




Putem MO Brnčići ovih se dana na njihovom području provodi peticija za trajno zatvaranje nezakonite djelatnosti lomljenja, drobljenja i mljevenja kamena u naselju Donji Turki, a iste aktivnosti provest će se i u drugim mjesnim odborima Kastva gdje se ove nezakonite djelatnosti godinama neometano obavljaju. Istodobno s peticijom, u dogovoru građana i Grada Kastva, stanovnici potpisuju i izjave, kojom su suglasni da će dati sve potrebne podatke u svim inspekcijskim i drugim postupcima te aktivno sudjelovati kao svjedoci u svim sudskim postupcima, vezano uz utvrđivanje djelatnosti lomljenja, drobljenja i mljevenja kamena u Donjim Turkima.


Spomenutu izjavu dosad je potpisalo već više od stotinu građana, koji mogu posvjedočiti o nezakonitom drobljenju kamena, odnosno imaju izravnu ili neizravnu štetu, odnosno bilo kakva saznanja o spomenutim aktivnostima, a taj će broj u sljedećim danima, očekuju u MO Brnčići, biti dodatno povećan.


Apeli ostali bez odgovora


Kako im je živjeti u blizini kamenoloma u Donjim Turkima najbolje znaju sami stanovnici, koji su još 2007. godine pokušavali dobronamjerno upozoriti tadašnje gradsko poglavarstvo na teško kršenje prava i propisa koje se ondje odvija. Detaljno su opisali uništenje prirodnog krajolika i zelenom pojasu, rušenje vejkovnih suhozida, nanošenje štete okolnim susjednimterenima i krajobrazu Kastavštine.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER



Upozorili su da se ondje nasipavao kojekakvi optadni materijal, uključujući stari namještaj, automobilske gume, zatvorene metalne bačve i ini kemijski otpad, što se dovozilo i noću. Njihovi apeli i nakon svih ovih godina ostali su bez konkretnih odgovora, rekla je Jasenka Filčić, koja se u međuvremenu i odselila iz Donjih Turki.


– Uništili su nam našu šumu, naše zdravlje i oštetili naše kuće, rekla je Filčić.



U sve je ove akcije direktno uključen i Grad Kastav, koji je, napominje zamjenik gradonačelnika Dalibor Ćiković, prije dva tjedna, u dogovoru s odvjetničkim društvom, angažiranim za rješavanje ovog dugogodišnjeg problema, poslao ukupno 42 prijave svim nadležnim institucijama, za svaki od tri ilegalna kamenoloma koji djeluju u Kastvu. Nove 42 prijave priključile su se bezbrojnim drugim dopisima i prijavama koje je Grad slao proteklih godina. Rezultat je dosad bio mršav, ali Ćiković je uvjeren da će zajednička akcija Grada, mjesnog odbora i samih građana, uz angažiranje odvjetničkog društva, konačno uroditi plodom.


– Potpisane izjave svjedoka iskoristit ćemo u budućim sudskim postupcima. Više stotina gradskih prijava proteklih godina ostale su bez pravog odgovora. Inspekcije su nas zaobilazile. Proglašavale bi se nenadležnima ili ništa konkretno ne bi poduzimale. U suradnji s odvjetnicima uočili smo da je naša greška bila u tome što smo išli na dokazivanje eksploatacije mineralnih sirovina. Takve eksploatacije više nema, postojala je u prvim godinama djelovanja kamenoloma, a u svakom je slučaju teže konkretno dokaziva, od nezakonitog lomljenja i drobljenja kamena, na što smo stavili naglasak u novim prijavama svim nadležnim institucijama. Vjerujem da ćemo svi zajedno i građani i Grad ovog puta uspjeti postići nešto bolje, objasnio je Dalibor Ćiković.



Njezine bivše susjede Biserka i Sanela opisuju kako je zbog kamenoloma teško stradalo zdravlje pet žena iz najbližih kuća, koje su sve oboljle od karcinoma.


– Kad bi oni gledali svoje žene i kćeri bez kose, izmučene, blijede, možda bi im srce konačno proradilo i zatvorili bi taj kamenolom, rekla je Biserka.


Institucije ne rade svoj posao


Predsjednik MO Brnčići Andrej Gherliza podsjeća da je na inicijativu stanovnika njegov Mjesni odbor još u travnju sve nadležne institucije pozvao da ispitaju totalnu deforestaciju zemljišta, nasipavanje i prašinu koja se diže cijelim krajem, iskop, dovoz, odvoz kamena i drobljenje u pijesak te potencijalnu eksploataciju kamena i pijeska. Apelirali su na institucije da poduzmu sve potrebne korake da stanovnici jednog grada više ne žive u prašini, devastiranom prostoru te buci.


U protekla četiri mjeseca dobili su odgovor od samo dvije institucije.


– Institucije ne obavljaju svoj posao! Nažalost, jedino se to može utvrditi nakon svih ovih godina problema kroz koje prolaze ovdašnji stanovnici.


Od svih institucija kojima smo se obratili stigao je odgovor službe nadzora u području rudarstva Ministarstva gospodarstva koja je ustanovila da ondje nema rudarskih radova, ali su utvrdili dovoz, odvoz, drobljenje i usitnjavanje kamena.


Foto. S. DRECHSLER


Foto. S. DRECHSLER



Utvrdili su iz predočenih računa da se mineralna sirovina kupuje iz legalnog kamenoloma, a jednim dijelom i na crno, bez pokrića, zbog čega su pokrenuli postupak oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi.


Iz inspekcije zaštite okoliša obavijestili su nas u srpnju da će u dogovoru s Gradom poduzeti akcije mjerenja. Državno odvjetništvo uputilo je našu prijavu USKOK-u, koji je kontaktirao Mjesni odbor da će pričati s direktno ugroženim mještanima, koji su također poslali prijave. Iz toga zaključujem da USKOK radi na slučaju, objasnio je Andrej Gherliza.