Podijeljeni glasovi

MJESNI IZBORI U RIJECI I SDP i HDZ se proglasili pobjednicima, iako rastu manje stranke i nezavisne liste

Tihana Tomičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ukupno gledajući rezultate, SDP je sa partnerima u kojima je izašao osvojio 59 mandata od ukupno 176, kad se tome dodaju još druge kombinacije onih stranaka koje čine njihovu koaliciju u Gradskom vijeću Rijeke, dakle PGS-a, IDS-a, HNS-a i drugih koji su izlazili u raznim kombinacijama, to je još 19 mandata – dakle ukupno 78, dok je HDZ osvojio 53 mjesta u vijećima mjesnih odbora



RIJEKA –  Koliko su disperzirani glasovi unutar Gradskog vijeća Rijeke gdje nitko nema većinu, toliko su i na nedjeljnim mjesnim izborima u Rijeci glasovi više podijeljeni nego ikad: niz manjih stranaka ili nezavisnih kandidata ostvarilo je dobar rezultat, a čini se da su se, glede i unatoč unutarstranačkim problemima, i SDP-ovci oporavili. No, HDZ je pojedinačno najbolji sa svoja 53 mandata, dok je SDP-ov rezultat praktički nemoguće izračunati, dok oni sami ne zbroje koliko točno od kandidata koji su prošli čine njihovi članovi.


Ukupno gledajući rezultate koji su večeras objavljeni SDP je sa partnerima u kojima je izašao osvojio 59 mandata od ukupno 176, kad se tome dodaju još druge kombinacije onih stranaka koje čine njihovu koaliciju u Gradskom vijeću Rijeke, dakle PGS-a, IDS-a, HNS-a i drugih koji su izlazili u raznim kombinacijama, to je još 19 mandata – dakle ukupno 78, dok je HDZ osvojio 53 mjesta u vijećima mjesnih odbora.


Mjesni izbori u Rijeci - stožer SDP-a / Foto Tihana Tomičić


Mjesni izbori u Rijeci – stožer SDP-a / Foto Tihana Tomičić





U odnosu na prošle izbore 2014. godine, to je za HDZ lošiji rezultat, jer je tada HDZ odnio pobjedu sa 65 mandata, dok je SDP imao 64 mjesta. Ali, sada je mnogo veći broj uspjeh manjih stranaka ili lista: MOST je osvojio osam mjesta, Lista za Rijeku sa Unijom Kvarnera devet, NL Bura Hrvoja Burića također devet, Akcija mladih pet, a Živi zid dva mandata. Ostalo su pokupili nezavisni kandidati – najveći je uspjeh Sandre Ivić na Školjiću sa tri mandata od pet, potom je dva mjesta uspio dobiti Danijel Topalović u Škurinjskoj Dragi, prošli su i mladi kandidati nezavisnog Marina Srdoča Prpića na Srdočima itd.


Mjesni izbori u Rijeci - stožer HDZ-a / Foto Tihana Tomičić


Mjesni izbori u Rijeci – stožer HDZ-a / Foto Tihana Tomičić



Stranke su zadržale svoja tradicionalna uporišta: HDZ Brašćine-Pulac i Grbce sa po 4 od pet mandata, SDP Kozalu i Pećine, dok je PGS vrlo zadovoljan rezultatom na Gornjem Zametu i Srdočima, a IDS na Zametu. Akcija mladih je izašla u 11 mjesnih odbora, a prošla u pet, što je solidan rezultat i ukupno su na preko 10 posto glasova, a dobri su i rezultati Liste za Rijeku. I Hrvoje Burić je zadovoljan: zadržao je svoj Trsat i Vojak, a pobijedio i u Dragi itd.



Kao i obično na mjesnim izborima, odaziv je bio otužnih 9,22 posto – to je čak nešto manje nego prije četiri godine, što nažalost znači da ova razina izbora malo zanima Riječane. U manjim sredinama je odaziv bolji, što je i logično, pa je na Sv. Kuzmu dosegao lijepih 38 posto, no to je nažalost izuzetak, a najmanji je interes bio na Podmurvicama – nevjerojatnih 3,55 posto, ili doslovno 179 birača. Zanimljivo je i primjetiti da u velikim naseljima, gdje Energo trži distribuciju toplinske energije s visokim cijenama, dominiraju oni koji se protiv toga bore – u prvom redu MOST, Bura ili nezavisni. Primjerice na Rastočinama SDP nije ni prošao, što bi vladajućima dosta trebao biti alarm za uzbunu.


Ovi rezultati pokazuju da je na izbore vjerno izašla SDP-ova stranačka vojska, dok se primjerice uspjeh Živog zida iz anketa na ovim izborima na najnižoj mjesnoj razini doista ne vidi. Dio HDZ-ovih glasova sa prošlih izbora očito se, kao suprotan vladajućem SDP-u u Rijeci, podijelio na niz manjih lista i stranaka, koje su za sebe »pokupile« nezavodoljstvo gradskom vlašću.


Mjesni izbori u Rijeci  / Foto Sergej Drechsler


Mjesni izbori u Rijeci / Foto Sergej Drechsler



Nakon izbora, jedni i drugi proglasili su se pobjednicima:


– Mi smo pojedinačno stranka s najviše mandata 53. Izašli smo sami i to je naš rezultat. To je pobjeda. Naravno, disperzija glasova je više nego vidljiva na ovim izborima. Sam taj broj manjih stranaka nasuprot SDP-a i njihove koalicije govori da nema zadovoljstva gradskom vlašću, a u toj disperziji teško je zadržati sve stare pozicije. No, mi smo pobjednici, kaže predsjednik HDZ-a Lucijan Vukelić.


– Prema ovome što sad vidimo, u jednoj trećini mjesnih odbora mi ćemo moći ponovno imati predsjednika i formirati većinu, u jednoj trećini će vjerojatno većinu sastaviti HDZ, a jedna trećina ostaje da se pregovaranjem riješi, što ne znači da ćemo predsjednike i ondje lako dobiti. Zadržali smo one mjesne odbore gdje smo i dosad imali predsjednike, na primjer Sv. Nikolu, Centar-Sušak, Mlaku, Belveder itd., i mi smo zadovoljni. Broj od 78 mandata zajedno s partnerima je pobjeda, rekao nam je šef SDP-a Rijeke Marko Filipović u svom stožeru. 


Mjesni izbori u Rijeci  / Foto Sergej Drechsler


Mjesni izbori u Rijeci / Foto Sergej Drechsler




U MO Banderovo po dva mjesta dobili su HDZ i SDP, a jedno MOST. U MO Belveder pobjedu je odnio SDP s mandata, dok PGS, HDZ i Živi zid imaju po jednoga. Brajda-Dolac donijela je pobjedu HDZ-a s 3 mjesta, dok Akcija mladih i SDP imaju po jednoga. Brašćine-Pulac donosi pobjedu HDZ-a sa 4 mjesta, a jedno je pripalo SDP-u. Na Bulevardu HDZ dobiva dva mandata, AM jedan, Lista za Ri jedan i PGS jedan. Certar-Sušak je baza SDP-a sa 3 mjesta, dok HDZ ima 2. U Dragi Bura dobiva 2 mjesta, a po jedno AM, HDZ i SDP. Na Drenovi SDP ima tri, HDZ 2, a Lista za Ri i MOST po jedno. Gornja Vežica glasala je većinski za MOST sa 2 mandata, dok HDZ, Bura i SDP imaju po jednoga. Na Gornjem Zametu PGS je dobio 3 mjesta, a HDZ, dok je na Trsatu  Bura Hrvoja Burića s dva mandata podijelila uspjeh s HNS-om, a HDZ ima jednoga. Na Grbcima uobičajena pobjeda HDZ-a sa 4 mjesta, a SDP-ov savez ima samo jednoga. Na Kantridi, inače bazi SDP-a, podjela mandata: po jedan imaju AM, HDZ, HSU, Lista za Ri i SDP. Na Kozali tijesna bitka: SDP 93 glasa i dva mandata, a HDZ 92 glasa i samo jedan mandat – ostalo ide nazvisnoj listi K. Starčića i Listi za Ri. Na Krimeji SDP-ov savez dva mjesta, a po jedan za Buru, Listu za Ri i HDZ. MO Luka također je podijelio glasove između SDP-a i HDZ-a – po dva, a jednoga dobiva Lista za Ri. Na Mlaki SDP dva, a HDZ, HSU i Lista za Ri po jedan. Na Orehovici HDZ i HSU po dva, a Živi zid jedno mjesto. Pašac je uvijek specifičan – tu HDZ nije ni imao kandidata, a prošli su SDP i AM sa po jednim, dok su HNS i nezavisni A. Kregar dobili po dva mjesta. Pećine, baza SDP-a sa tri mandata, a HDZ i HSU po jednoga. Na Pehlinu HDZ tri, a HNS i SDP dva. Podmurvice opet dijele HDZ i SDP sa po 2 mandata, dok HSU dobiva jednoga. MO Podvežica dala je nezavisnom V. Saršonu 2 mjesta, dok HDZ, SDP i MOST imaju po jedno mjesto. Na Potoku jaka Lista za Ri sa 2 mjesta, kao i HDZ, dok SDP ima jedno mjesto. Na Srdočima pobjedu dijele HDZ i PGS sa po dvam a nezavisni M. Srdoč Prpić ima jedan mandat. Mala sredina, Sv. Kuzam dala je povjerenju HNS-u – čak 4 mjesta, dok je jedno dobio SDP. Na Sv. Nikoli opet klasična podjela: po tri HDZ i SDP, a jednoga dobiva PGS. Svilno dijeli po dva mjesta između MOST-a i SDP-a, a jedno ide HDZ-u. Na Školjiću velika pobjeda nezavisne Sandre Ivić – čak 3 mjesta, dok Bura i PGS dobivaju po jednoga. Na Škurinjama HSU i MOST po dva, a SDP jedno mjesto – začudo, HDZ nije uspio proći. MO Škurinjska Draga – još jedno mjesto gdje je dobro prošao nezavisni kandidat Danijel Topalović s 2 mjesta – uz to, još dva mjesta su dobili HSS-Laburisti-IDS, a jedno HDZ. SDP ovdje nije prošao. Na Turniću SDP dobiva 2 mandata, a po jedan HDZ, HSU i Lista za Ri. Na Vojaku slično: SDP dva, a HDZ, Lista za Ri i Bura po jednoga. Na koncu, na Zametu pobjeđuje lijeva opcija: SDP tri, IDS dva, ali i HDZ dva mndata.