Sanacija požarišta

MILIJUNSKA ŠTETA Elgradu u potpunosti izgorjele tri hale: ‘Ne znamo odakle je požar krenuo’

Fiore Vežnaver

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Tri su hale, u kojima je radionica i skladišni prostor, povezane, njih je vatra poharala. Unutra je bila drvena građa, iverica, iveral, suhi drveni materijal, pa je vjerojatno zato požar tako brzo napredovao, rekli su nam iz Elgrada



Četiri od sedam hala na Škurinjama, gdje je u petak navečer buknuo veliki požar pogoni su Elgrada, dok je u ostalima poslovala tvrtka Pap-promet i, u posljednjoj, do Konzuma, autopraonica Baywash.


Najveću štetu pretrpio je Elgrad, kojem je vatra progutala tri hale, u kojima su bile radionica i skladišni prostori, dok je najmanja šteta pričinjena na izložbeno-prodajnom salonu Elgrada, prvoj hali, smještenoj nasuprot Pet centra.


– Velika šteta pričinjena je samo na vrijednim strojevima. Imali smo četiri stroja, od kojih svaki vrijedi oko 100 tisuća eura, a uništeni su – napomenuli su iz Elgrada.


Tri hale se urušile




– Od ukupno sedam hala, četiri su naše. Svaka je površine 400 kvadrata, što znači ukupno 1.600 četvornih metara. Tri su hale, u kojima je radionica i skladišni prostor, povezane, njih je vatra poharala. Unutra je bila drvena građa, iverica, iveral, suhi drveni materijal, pa je vjerojatno zato požar tako brzo napredovao i izuzetno se brzo razbuktao. Te tri hale su se urušile, osim prve koja je, srećom, spašena od naleta vatre. No, ipak je najvažnije da nitko od ljudi nije stradao. Ne znamo odakle je požar točno krenuo, osim što se čini da je centar negdje u središnjem dijelu hala u nizu. Ne znamo ni koji bi mogao biti uzrok požara – kazali su nam iz te tvrtke.


Poslovanje riječkog centra Elgrada, u kojem je zaposleno 26 osoba, na dogledno je vrijeme blokirano požarom katastrofalnih razmjera.


– Šteta je velika, ali se nadamo da ćemo uspjeti što prije ponovo pokrenuti poslovanje – izjavio nam je Rajko Stanić, voditelj riječkog poslovnog centra Elgrada. Iz redova zaposlenika te firme se moglo i čuti da su stabilna tvrtka, pa vjeruju u brzi povratak u posao. Napominju da riječki centar predstavlja jedan od osam poslovnica ovog poduzeća u Hrvatskoj, koji je lider u konfekcioniranju i prodaji materijala na osnovi iverice.



Voditelj autopraonice: Spasili smo sva vozila


Baš smo se uhodali i dobro krenuli s poslom, kada se dogodilo ovo. Poslovni prostor nam je znatno oštećen. Šteta od 150 tisuća kuna pričinjena nam je samo uništenjem uređaja – napominje Branimir Vladić, koji s partnerom Vedranom Vasićem drži autopraonicu Baywash, što se nalazi u posljednjoj hali u nizu, do zgrade Konzuma.


– Uspjeli smo spasiti sva vozila klijenata, ni jedno nije oštećeno – naglašava naš sugovornik i dodaje da su među prvima stigli na mjesto događaja i dali se u gašenje zajedno s vatrogascima.


– Hladio sam vodom zid u susjednoj hali, uvelike zahvaćenoj vatrom, kako se požar ne bi proširio na autopraonicu – istaknuo je Vladić.