Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 4n
Sutra: 0° 0° 4n
20. siječnja 2019.
Zamjenik gradonačelnika

Intervju MARKO FILIPOVIĆ 'SDP se treba suprotstaviti jačanju konzervativizma'

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2018. u 17:41 2018-06-08T17:41:00+02:00

SDP se u cijelom nizu tema treba jasnije odrediti kao suprotnost, prije svega konzervativizmu, a onda i posve liberalnom kapitalizmu, i konačno kao suprotnost neodgovornom populizmu

Kandidat za predsjednika SDP-a Marko Filipović dobro je poznat riječkoj javnosti, jer je već niz godina zamjenik gradonačelnika Vojka Obersnela, a članovima SDP-a još i više, jer je godinama aktivan u stranci, najprije u Forumu mladih, a onda i u gradskim i županijskim stranačkim strukturama.

Filipović je kandidat kontinuiteta, kako se sam predstavlja, pa smo ga u prvom redu pitali što to zapravo znači.
Ovaj razgovor moramo početi pitanjem o protukandidatu: Vuk Prica kandidirao se za predsjednika SDP-a Rijeke doista na iznenađenje svih. Postojao je dogovor da kontinuitet u stranci predstavljate vi – kako u tom svjetlu komentirate kandidaturu svog kolege Price?
– SDP je izrazito demokratična stranka i često biramo između više kandidata, stoga meni kandidatura kolege Price nije iznenađenje.

Dapače, drago mi je da imamo više kandidata za sve funkcije unutar gradske organizacije, a na članicama i članovima je da izaberu one za koje smatraju da su svojim radom i djelovanjem zaslužili povjerenje da razvijaju i unapređuju socijaldemokraciju u Rijeci, PGŽ i Hrvatskoj.

Kontinuitet nije fraza

Što vas razlikuje od njega, obojica ste mladi, zajedno ste radili u Forumu mladih SDP-a, gdje je »puklo«?

– Nije nigdje puklo jer nije imalo što puknuti. S kolegom Pricom sam u dobrim odnosima i dosta toga smo zajedno prošli u stranačkom radu i djelovanju. Razlikuje nas činjenica da ja u proteklih pet godina imam iskustvo rada u izvršnoj vlasti u Gradu dok je kolega Prica svoj doprinos dao kroz Gradsko vijeće.

Moguće je da se možda razlikujemo i u nekim detaljima razvoja socijaldemokracije u Rijeci, što će se možda vidjeti u našim predstavljanjima pred članstvom. No, siguran sam da obojica vjerujemo da je riječka organizacija SDP-a jedna od najbitnijih u zemlji, s kontinuiranom podrškom građana.

Što uopće znači fraza o kontinuitetu i mirnoj tranziciji u SDP-u Rijeke?

– Kontinuitet razvoja SDP-a Rijeke nije fraza. Osobno sam u stranci već skoro dvadeset godina i u cijelom tom razdoblju, a naravno i prije, SDP uživa veliku podršku birača u Rijeci. To je dokaz da naše politike uspijevamo predstaviti građanima te da građani prepoznaju stabilnost i kontinuitet.

Čak štoviše, u kontinuitetu s koalicijskim partnerima provodimo politike razvoja grada i Rijeka je zahvaljujući toj stabilnosti danas jedan moderan, europski grad, prepoznat kao takav ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan granica zemlje.

Moderne politike

Koje su vaše osnovne programske odrednice s kojima idete u ove izbore? Što treba SDP-u Rijeke?

– Svoju političku energiju, entuzijazam i kreativnost želim usmjeriti u formuliranje modernih politika za 21. stoljeće i skupa sa svim kolegama u stranci pokazati da surađujemo, razgovaramo i da imamo rješenja za potrebe i probleme generacije rođene krajem prošlog i početkom novog milenija.

Kroz dvadesetak godina političkog angažmana uvijek sam se trudio okupljati ljude unutar stranke, doprinositi razvoju socijaldemokratske ideje u našem kraju kao predsjednik Foruma mladih SDP-a PGŽ, potpredsjednik ŽO i GO SDP-a Rijeka, županijski i gradski vijećnik, član poglavarstva grada Rijeke te sada kao zamjenik gradonačelnika. Dio aktivnosti posvetio sam i međunarodnoj suradnji kao međunarodni tajnik Foruma mladih SDP-a.

Također, pred nama su do kraja godine izbori za mjesne odbore na području Rijeke, koje moramo odraditi odgovorno u organizacijskom i rezultatskom smislu. Ti izbori bit će prvi test novoga rukovodstva. Želim unaprijediti komunikaciju i participaciju članica i članova u kreiranju i definiranju rješenja koja ćemo ponuditi za kvalitetniji standard življenja u svim riječkim mjesnim odborima, od Pećina do Kantride, od centra grada do Drenove. Mislim da nam je potrebna veća međusobna aktivnost unutar SDP-a i veća prisutnost među našim sugrađanima. I osjećam da u tome mogu biti pokretačka snaga.

Stalni napredak

Uzalud je prvog suradnika Vojka Obersnela pitati ocjenu o vođenju Grada Rijeke, ali koja su vaša rješenja da se deficit proračuna smanji i da Grad počne napredovati?

– Deficit proračuna se smanjuje, što znam iz pozicije rada u izvršnoj vlasti. Osim toga, ukupna gradska imovina vrijedna je više od 8 milijardi kuna i to je vrijednost koja mnogostruko premašuje deficit. Opredjeljenje Grada od 2008. do 2016. bilo je da se štednja provodi prvenstveno na rashodima za zaposlene, materijalnim rashodima te na pojedinim programima, a da se programi koji utječu na dostignute standarde i prava građana ne smanjuju.

Naglasak je stavljen i na socijalni program Grada, koji je znatno iznad državnog standarda. Usprkos otežanom poslovanju proračuna Grada, redovno je otplaćivan dug po osnovi zaduženja, osiguravana su sredstva za redovno poslovanje Grada i ustanova te je zadržan standard komunalne infrastrukture.

Dakle, zadovoljni ste?

– Grad Rijeka nije u poziciji »početka napredovanja« jer napreduje od svog osnutka. Unatoč svim izazovima i promjenama zakonodavnog okvira koje su išle na štetu prihoda proračuna, Rijeka je uspjela realizirati čitav niz infrastrukturnih projekata, sportskih objekata te postati Europska prijestolnica kulture.

U gradu su uređeni mnogi trgovi poput Sv. Barbare, Pavlinskog, Koblerovog, plaže Ploče i Kostanj, parka Pomerio, kazališnog parka, cijeli niz prometnica, izgrađeni su POS-ovi stanovi, novi dječji vrtići, otvoreno je Art kino, Centar Zamet, Bazeni Kantrida, Astronomski centar, Atletska dvorana. To je sve slika napredovanja grada. Konkretni ekonomsko-financijski pokazatelji, ne moji nego FINA-e, upućuju na višegodišnji kontinuitet gospodarskog rasta i razvoja Rijeke. Ukratko rečeno, u gradu rastu praktički svi ekonomski pokazatelji: privatno poslovanje, javna ulaganja, zaposlenost, turizam.

Posebno me veseli suradnja i koordinacija s gradovima i općinama u okviru Urbane aglomeracije Rijeka, gdje se ističu četiri kapitalna projekta ukupne vrijednosti 59 milijuna eura. Uz sve ovo, kao odgovorna gradska uprava, trebamo još više biti na raspolaganju investitorima i poduzetnicima koji su spremni ulagati u naš grad i doprinositi razvoju Rijeke. Vjerujem da nam je život u modernoj, europskoj Rijeci, otvorenoj za sve, primarni cilj i zadatak.

Preuranjeno pitanje o budućem gradonačelniku

Vidite li sebe i kao budućeg gradonačelnika?

– Pitanje o budućem gradonačelniku je preuranjeno. Mandat gradonačelnika Obersnela završava 2021. godine. U tom smislu za sada je prerano govoriti o kandidatkinji ili kandidatu. No, ja sam siguran da će SDP, kao i uvijek do sada, znati izabrati osobu koja će uz podršku koalicijskih partnera pobijediti na sljedećim lokalnim izborima.

Strepnja i nada

Na kraju, kakvo je vaše mišljenje o Davoru Bernardiću? Mislite li, kao i velika većina ostalih, da treba otići sa čela stranke i koga vidite kao najboljeg predsjednika SDP-a?

– Predsjednik Bernardić, članice i članovi Predsjedništva i Glavnog odbora imaju izborni legitimitet. Odredbe Statuta SDP-a vrlo su jasne oko eventualnih pokretanja nekakvih zahtjeva za novim izborima za stranačka tijela. Nedavno smo održali stranačku konvenciju na kojoj je usvojen novi program i Statut nakon prilično sadržajne rasprave među članstvom. Pred nama su sljedeće godine izazovi izbora za EU parlament i predsjednika RH na kojima se ozbiljno moramo potruditi ponuditi alternativu sadašnjoj situaciji u Hrvatskoj. Ja se nadam da će predsjednik stranke i svi ostali koji uz njega imaju izborni legitimitet biti na visini tih zadataka.

Strepim i nadam se. Osobno smatram da već sada imamo dobru priliku razjasniti stajališta SDP-a vezana uz mnoge pojave u društvu koje nije moguće ignorirati. Mislim pritom na jačanje konzervativnih struja koje su potpuno opozitne politikama socijaldemokracije. Naše reakcije na ideje i inicijative tih struja ne mogu i ne smiju biti mlake. S druge strane, pojedine stranke, čija popularnost raste, nude nemoguća i opasna rješenja za Hrvatsku poput primjerice izlaska zemlje iz Europske unije. Jako je važno da objasnimo biračima zašto su i do koje mjere su takvi prijedlozi opasni.

Iako osobno zagovaram politiku suradnje i komunikacije, smatram da se SDP u cijelom nizu tema treba jasnije odrediti kao suprotnost, i to prije svega konzervativizmu, a onda i kao suprotnost posve liberalnom kapitalizmu, i konačno kao suprotnost neodgovornom populizmu. Velika je odgovornost na predsjedniku stranke i svim viđenijim licima glavnih tijela stranke da posve nedvosmisleno formuliraju te poruke. Mislim da je to jedini način da se poljuljano povjerenje građana vrati, ali i da se usidre ili utemelje mnoge politike naše stranke koje su zasad tek intuitivno ili deklarativno prisutne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka