Nezavisni vijećnik o odlučivanju pri izglasavanju proračuna

MARINKO KOLJANIN Inicijativom za izbore oporba ruši sama sebe, a Obersnel ionako ostaje

Tihana Tomičić

Imam potpuno istu distancu i prema lijevima, i prema desnima. I tako će i ostati – Marinko Koljanin / Snimio Marko GRACIN

Imam potpuno istu distancu i prema lijevima, i prema desnima. I tako će i ostati – Marinko Koljanin / Snimio Marko GRACIN

Ja sam protiv novih izbora za Gradsko vijeće, ali ne zbog sebe, jer siguran sam da u sljedećem mandatu mogu osvojiti nekoliko mjesta, nego zato što su oni po »lex šerif« besmisleni: u tom slučaju održavaju se izbori samo za Gradsko vijeće, a ne i za gradonačelnika. Dakle, mi ćemo se raspustiti, a dočekat će nas odmorni i radosni Vojko Obersnel, kojega to neće ni dotaknuti. Dakle, takvom inicijativom oporba ruši sama sebe



Gradsko vijeće Rijeke više nije u stanju održavati redovne sjednice jer oporba uspješno ruši kvorum, pa sada već svi, uključujući i gradonačelnika, zazivaju nove izbore.


No, položaj izvršne vlasti ovisit će o prihvaćanju proračuna, a s obzirom na omjere u Gradskom vijeću Rijeke, neprestano je jedan vijećnik između dvije vatre – to je nezavisni Marinko Koljanin, kojega bi svi rado svojatali, ali koji se i dalje drži neopredijeljeno.


No, njegova ruka doista bi mogla biti presudna za razvoj događaja – prošle godine, on je proračun podržao mada je u Vijeće ušao s liste Hrvoja Burića, ali zato jer je među ostalim bio usvojen i njegov amandman kojim je KBC dobio dodatna dva milijuna kuna.




No, također na zadnjoj sjednici Vijeća bio je među onima koji jesu napustili vijećnicu, te je treća sjednica zaredom morala biti prekinuta. Tako je već u svom prvom mandatu – presudna ruka između posvađanih vijećnika.


Koja je vaša pozicija, podržavate li vi Obersnelovu izvršnu vlast ili ne?


– Ne bih rekao da je u duhu političke kulture očekivati od nezavisnog vijećnika da bude presudna ruka, ja tu ulogu ne prihvaćam. Nezavisan – ljudi kao da ne razumiju što to znači. To znači da nisam svrstan, da nisam zavisan ni ovisan ni o kome, ne pitam stranku za mišljenje i podržavam ono što je dobro, neovisno ma s koje strane dolazilo. Imam potpuno istu distancu i prema lijevima, i prema desnima. I tako će i ostati. Moj je svjetonazor jasan, uključiv sam, konstruktivan, urbani Riječanin i Hrvat, meni antifašizam nije floskula, tolerantan sam, volim Hrvatsku i želim da bude bolja i uređenija. Meni to nije esdepeovski ni hadezeovski svjetonazor, nego moj, riječki.


Čvrst stav


Ušli ste nakon što ste odbili kandidrati se za gradonačelnika kao nezavisni uz potporu Kreše Beljaka i HSS-a, te Radimira Čačića i Ive Josipovića, ali prihvatili ste poziv Hrvoja Burića na listi za zamjenika gradonačelnika, a proračun ste podržali. Što su vam nudili, ili vam sada nude, da podržite izvršnu vlast?


– Kako to mislite?


Pa doslovno, što vam nude za podršku?


– Nitko se meni ne usuđuje ništa nuditi. Svi su me dosad već kontaktirali, većina me zvala u njihove klubove vijećnika, zove me i jedna parlamentarna stranka da se kandidram za Europarlament, ali ja sve odbijam. Neke je začudilo što imam tako čvrst stav.


Očekivali su u SDP-u da ćete ih u ovoj situaciji podržati, već kad ste i prvi put glasali za proračun.


– Jesam, glasao sam, jer sam pokazao da se može kad se hoće. Ja dva milijuna kuna za KBC smatram značajnim uspjehom i kad sam vidio da taj moj prijedlog ima podršku, podržao sam proračun. Ali podsjećam, tada je proračun dobio 29 glasova, a samo 8 je bilo protiv.


Kako će biti sada?


–To ne mogu reći, sada je znatno složenija situacija, moram vidjeti prijedlog proračuna. Imat ću opet svoje amandmane, pa ćemo vidjeti.


No, moglo bi ovisiti baš o vama.


– Meni je malo dosta tog svojatanja koje osjećam. Svi to pokušavaju, ali moram priznati da me puno manje svojata opozicija. Oni su shvatili da sam nezavisan i da slijedim svoje principe.


Rezignirani građani


A puno više to pokušava SDP?


– Pa da. Oni vjerojatno zato što sam ja pristojan, uključiv, tolerantan i ne radim nered kao neki drugi iz oporbe, i što pokazujem respekt prema funkciji vijećnika koju obnašam, misle da ću ih apriori podržati, no to nije slučaj.


Nedavno ste, na sjednici koja je na kraju prekinuta, na sastanku predstavnika klubova rekli da ste protiv novih izbora za Gradsko vijeće i da to nije rješenje. Valjda vas zato SDP svojata.


– Tako je, ali sam i napustio taj sastanak kad sam vidio da je potpuno neproduktivan. Jasno sam rekao: ja sam protiv novih izbora za Gradsko vijeće, ali ne zbog sebe, jer siguran sam da u sljedećem mandatu mogu osvojiti nekoliko mjesta, nego zato što su oni po »lex šerif« besmisleni: u tom slučaju održavaju se izbori samo za Gradsko vijeće, a ne i za gradonačelnika. Dakle, mi ćemo se raspustiti, a dočekat će nas odmorni i radosni Vojko Obersnel kojega to neće ni dotaknuti. Dakle, takvom inicijativom oporba ruši sama sebe. Taj je zakon, to je jasno, pisan zbog Zagreba i Milana Bandića, kako bi ga se zaštitilo, ali kolateralno će opstati i Obersnel. Dakle, izvršna vlast neće biti izmijenjena. A mi ćemo se nagnjaviti s kampanjom za koju se postavlja objektivno pitanje – što ona može donijeti i kolika će biti izlaznost rezigniranih građana? O čemu ćemo u kampanji polemizirati mi vijećnici kad se sve to uopće ne tiče izvršne vlasti?! Zato sam jasno rekao da sam protiv novih izbora. Ali sam spreman i sastavljam listu Riječana meni sličnih, nekompromitiranih, nestranačkih, nezavisnih. Imali bi smisla izbori u kojima ćemo mijenjati izvršnu vlast, a ovako će se sve samo još zakomplicirati i odužiti s projektima. Inače, ako se netko treba bojati izbora, to je SDP-ova koalicija, koju je teško i pobrojati, a sada ima još uvijek samo 18 glasova, umatoč ulasku HNS-a.



Nije lako razumjeti vašu poziciju – glasali ste protiv zaduženja za EPK, i protiv povećanja komunalne naknade itd., ali proračun ste podržali. Objasnite to.


– Pa ja nisam mogao glasati za novo zaduženje od 200 milijuna kuna, a još se grad nije oporavio od megalomanije oko gradnje sportskih objekata. Naš bazen je koštao koliko u Austriji ili Njemačkoj košta nogometni stadion, to je izvan pameti. Meni je drag projekt EPK, ali kultura će donijeti nove gubitke. Programski sve podržavam, ali nitko me ne može uvjeriti da će se ulaganje u Galeb ikada isplatiti, kao ni u ostale velike objekte. Riječki projekti, kao i hrvatski, često su megalomanski i što imamo – 270 milijuna kuna deficita.


Tko je kriv za taj deficit i za tu megalomaniju?


– Rekao bih: čak i ne Obersnel, koji je ipak najbolji riječki političar, nego SDP. Još od vremena Linića, čiju je politiku Obersnel samo naslijedio, SDP je vodio takvu klijentelističku politiku, koju Obersnel nije zaustavio. SDP je kriv što razvoj Rijeke stoji. Obersnel sada odlazi, bar je tako rekao, i ne vidim optimistično razvoj Rijeke. Zapravo, Rijeci bi trebao kandidat za gradonačelnika koji će reći: želim samo četiri godine mandata. Ne osam ili više, nego četiri – da se pospremi gradska uprava, da se srežu troškovi i da onda netko drugi, s vizijom, nastavi dalje voditi gradi.


Treba joj »stečajni upravitelj«?


– Da, ali u pozitivnom smislu. Da se raščiste ove dubioze.



Čuđenje i zgražanje


Pa sumnjam da će se riječkoj izvršnoj vlasti svidjeti ove vaše ocjene. Možda vas više neće »vabiti«.


– U SDP-u se stalno nečemu čude ili se zgražaju. Podsjećam, ako su zaboravili, izgubili su većinu. Startali su sa samo 15 vijećnika u ovom mandatu, a oporba sa 22 vijećnika. »Političkom kozmetikom« popravili su omjer na valjda 18, ili tako nekako. A ovo sve o čemu ja govorim vidi i misli i većina drugih Riječana, koji su dobronamjerni i žele razvoj svoga grada, koji su urbani, uključivi. Mislim da ja takve zastupam, i osjećam sve veću podršku. I ta nezavisna pozicija u politici ne treba nikoga zbunjivati, pa pogledajte primjer Dalije Orešković, koja meni daje nadu da nade ima – i ona govori zdravorazumske stvari u želji za napretkom hrvatskog društva bez korupcije i kriminala, s neovisne pozicije. Ne vidim kako će SDP, koji je već godinu dana talac Bernardića i Komadine i bavi se samim sobom, zaustaviti pad pred pojavom primjerice Dalije Orešković. Naravno, kad govorimo o pozicijama dviju najvećih stranaka u Gradskom vijeću Rijeke, moram reći da ja ne vidim sve crno u Rijeci kao HDZ, niti vidim sve ružičasto kako vidi SDP. Rijeci trebaju promjene. Žao mi je da ni PGS, ni Lista za Rijeku, nisu učinile više i privukle više građana uz sebe. To je idealna politička pozicija, biti regionalac, ali evo SDP ih sve usisava, čini se.


Dakle, još nemamo odgovor na pitanje kako će na proračunu glasati Marinko Koljanin.


– Ipak će prvo trebati vidjeti Obersnelov prijedlog proračuna. Moja spremnost da podržim bilo koji prijedlog jedne i druge strane je neupitna, ali svoju ruku ne dajem bianco nikome, pogotovo ne da budem jezičac na vagi, kako vi novinari volite reći.