Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Kastavsko vijeće ugovorom do suradnje s crkvom

Lukanović: Župnik Jurčević više neće spriječiti izložbe

Lukanović: Župnik Jurčević više neće spriječiti izložbe
Lukanović: Župnik Jurčević više neće spriječiti izložbe
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2013. u 20:20 2013-07-05T20:20:58+02:00

Gradonačelnik Kastva najavio je da će se svi izložbeni programi u Galeriji Sv. Trojice u okvirima KKL-a održati »bez ikakvih problema«

KASTAV Kastafsko kulturno leto bez ikakvih problema realizirat će sve preostale izložbene programe u Galeriji Sv. Trojice u Kastvu, a ne postoji namjera vlasnika prostora da u Galeriji, sa statusom službenog izložbenog prostora Republike Hrvatske, spriječi izložbe, izjavio je gradonačelnik Ivica Lukanović na prvoj sjednici Gradskog vijeća u ovom mandatu.
Lukanović je objasnio da je obavio razgovor sa župnikom Franjom Jurčevićem, koji je nedavno skinuo sa zida i sakrio od pogleda umjetničke autoportrete triju umjetnica Marije Koruga, Monike Meglić i Melinde Šefčić, postavljene u Galeriji Sv. Trojice, užasnut »golotinjom« izloženom u katoličkoj kapelici. Kastavski župnik tad je izdao ultimatum KKL-u da slike maknu iz crkve Sv. Trojice i poručio da ubuduće ni jedna jedina izložba u galeriji Sv. Trojice neće biti moguća bez da on osobno prethodno vidi o čemu se radi.
– Razgovarao sam sa župnikom i prema svemu KKL će moći do kraja odraditi izložbe u tom prostoru. Osobno ću nastupati sa župnikom i nadamo se kvalitetnom i dobrom ugovoru s Riječkom nadbiskupijom koji će omogućiti visoku umjetničku razinu izložbenog programa KKL-a u tom prostoru, rekao je Lukanović.

Riječ nije dovoljna

Odgovarajući na pitanje HNS-ovog vijećnika Zemira Delića o vlasničkom statusu i zakonskom korisniku objekta crkve Sv. Trojice te o temelju na kojem Grad koristi Galeriju i ustupa je KKL-u na korištenje, Lukanović je objasnio da je objekt crkveno dobro i da Grad nema nikakav akt kojim može raspolagati prostorom. Sve izložbe u Galeriji Sv.
Trojice dosad su održane na temelju usmenog dogovora sa župnikom.
– Dosad nije bilo nikakvog akta, jer za tim jednostavno nije bilo nikakve potrebe. Nije nam bilo ni na kraj pameti da će se nešto ovako dogoditi. Galerija Sv. Trojice predragocjen je prostor za Kastav. Siguran sam da će taj prostor i dalje služiti kao galerijski prostor, kao što je to bio i proteklih deset godina. Nikakve trenutne nesuglasice i napetosti, niti ovaj, uvjetno nazvano, incident, ne mogu na to utjecati. Ovo nam je signal da ljudska riječ ipak nije dovoljna pa ćemo korištenje prostora regulirati ugovorom. Sve razgovore obavili smo u tišini i nadamo se uspjehu, rekao je Lukanović.
Gradonačelnikov plan u skladu je s Delićevim prijedlogom da Grad ne koristi prostor Galerije bez nekog dokumenta, jer riskira skandal svaki put kad se vlasniku prostora ne svidi sadržaj. Zemir Delić mišljenja je i da bi Gradsko vijeće trebalo apelirati na crkvenog službenika, kastavskog župnika Franju Jurčevića, da se počne ponašati kao svi drugi građani i ne ometa javne priredbe.
HDZ-ov Davorin Šimunović iznio je mišljenje da je Grad trebao izaći u susret župniku koji je u Kastvu već 35 godina, ako mu smeta izložba.
– Čini mi se da je namjera onih koji su postavljali izložbu čista provokacija. Župnik je 35 godina ovdje, a sukob KKL-a i Jurčevića oko izložbe ne bi trebao biti razlog odustajanja suradnje. Gradonačelnik često spominje slogan kastavske Čitalnice »Složimo se«. Trebalo je smiriti situaciju, a ne potencirati sukobe, jer župnik je danima upozoravao da mu izložba smeta i trebalo mu je izaći u susret, smatra Šimunović.

Šteta, ali i korist

Zemir Delić odgovorio mu je da se povijesno sloboda uvijek širila zahvaljujući uvođenju pravnih regula.
– Zato moramo uvesti pravila, jer inače imamo, neću reći glavnog inkvizitora, nego glavnog cenzora, koji će odlučivati što će mu se sviđati, što ne. Je li takav odnos ponižavajući za Grad i KKL sami procijenite, kaže Delić.
HDZ-ov potpredsjednik Vijeća Igor Lukež ocijenio je da je slučaj sa cenzuriranjem izložbe bio koliko štetan, toliko koristan za Kastav.
– Kastav i KKL danima su bili u svim medijima, danima se o tome pričalo. Pola Hrvatske vidjelo je te slike i umjetnica može zahvaliti našem župniku na promociji. Možemo poželiti da takvih slučajeva ima više, rekao je Lukež, koji je, kaže, pokušao pronaći nešto pozitivno u cijeloj situaciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.