Kalafatić otišao

Luka Rijeka ulazi u kadrovski zahtjevno razdoblje: Član Uprave zadužen za financije podnio ostavku

Darko Pajić

Kalafatić je prije Luke radio u tvrtki Granolio, gdje je proveo osam godina, a prethodno je u razdoblju od 2004. do 2009. godine radio u Erste banci kao šef Odjela riznice, a prije toga u Privrednoj banci Zagreb



Tomislav Kalafatić, član Uprave Luke Rijeka d.d. zadužen za financije podnio je ostavku na ovu dužnost o čemu je jučer objavljena i službena obavijest na Zagrebačkoj burzi. On je u tročlanu Upravu Luke imenovan u kvoti mirovinskih fondova prije dvije godine, a zasad nije pojasnio razloge svog odlaska iz Luke. Kako doznajemo, Kalafatić bi ipak još neko vrijeme trebao ostati član Uprave, barem do kraja travnja kada istječe mandat Dušku Grabovcu na mjestu predsjednika Uprave Luke te bi do tada trebalo biti odlučeno hoće li Grabovac nastaviti raditi ili će se odrediti neka druga osoba na čelu tvrtke. Opcija je da bi tada u paketu trebala biti popunjena Uprava što uključuje i nasljednika Tomislava Kalafatića. Zanimjivo je pritom navesti i da je još uvijek aktualan prijedlog predsjednika Nadzornog odbora Luke Alena Jugovića po kojemu bi se mijenjao Statut tvrtke te bi umjesto dosadašnja tri člana Upravu Luke činila samo jedna osoba. Taj prijedlog zasad nije prihvaćen, ali to ne znači da se takva promjena Statuta neće na kraju i provesti.


Kalafatić je prije Luke radio u tvrtki Granolio, gdje je proveo osam godina, a prethodno je u razdoblju od 2004. do 2009. godine radio u Erste banci kao šef Odjela riznice, a prije toga u Privrednoj banci Zagreb.


Sve navedeno ukazuje da se još jednom ulazi u kadrovski zahtjevno razdoblje za Luku Rijeka d.d., kao i da će dugoročno popunjavanje Uprave biti usko povezano s realizacijom nove dokapitalizacije Društva koju je Duško Grabovac već i predložio suvlasnicima. Namjera povećanja temeljnog kapitala izdavanjem nove serije dionica objavljena je i na Zagrebačkoj burzi, uz ogradu kako konkretna odluka još nije donesena.




Dokapitalizacijom bi se trebala osigurati sredstva za provedbu dvaju, četrdeset milijuna eura vrijednih projekata obnove lučkih površina i infrastrukture u riječkom i bakarskom lučkom bazenu, od čega Luka mora osigurati 15 posto, dok ostatak financira EU, kao i za pokrivanje dijela financij- skih dubioza iz prethod- nog razdoblja.