Sanirano onečišćenje

Lučki kapetan o onečišćenju mora na Pećinama: Valovi su raspršili tanki uljni sloj na površini

Orjana Antešić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

– Odmah nakon što smo dobili dojavu o ovom onečišćenju, obavijestili smo Županijski operativni centar i pozvali Dezinsekciju, prenio je Darko Glažar



RIJEKA Onečišćenje koje se pojavilo u četvrtak na nekoliko lokaliteta duž Pećina bilo je minorno i pravovremeno je sanirano, kazao je jučer, dan nakon tog incidenta, riječki lučki kapetan Darko Glažar. Prema njegovim navodima, radilo se o manjem i tankom uljnom sloju koji je uočen na površini mora, a kojeg su struje i valovi potom raspršili na nekoliko lokaliteta. Prema Glažarovim riječima, najvjerojatnije se radilo o dizelskom gorivu koje je dobrim dijelom i evaporiralo pod utjecajem morskih i zračnih struja dok su preostale uljne mrlje sanirali djelatnici Dezinsekcije, što uz pomoć kemijskih disperzanata na lokacijama udaljenim od obale dok se kod onih mrlja u blizi plaža pristupilo mehaničkom prikupljanju.


Prema Glažarovim tvrdnjama, ni u jednom trenutku nije postojala bilo kakva opasnost od većeg onečišćenja mora i morskog okoliša, a o uzrocima se može samo nagađati. Dodao je i kako je kriva interpretacija da u Lučkoj kapetaniji Rijeka šute o tom incidentu. 


– Odmah nakon što smo dobili dojavu o ovom onečišćenju, obavijestili smo Županijski operativni centar i pozvali Dezinsekciju, prenio je Glažar.




Podsjetimo, nakon dojave naših čitatelja o uljnim mrljama duž Pećina, pokušali smo doći do službenih informacija o tome što se točno dogodilo, no ispalo je da jedini koji o tom može bilo što reći je lučki kapetan, glavom i bradom. Tako se postavio i njegov pomoćnik, načelnik Odjela za inspekcijske poslove Ivica Grbčić. Sam Glažar, kako je jučer objasnio,  iz objektivnih razloga nije mogao odgovoriti na naše novinarske pozive.