Obavljen očevid

Lučka kapetanija tvrdi da nema straha od zagađenja: ‘Jahte se peru biorazgradivim deterdžentima’

Slavica Kleva

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Budući da je riječ o biorazgradivim, odnosno ekodeterdžentima, nema opasnosti za onečišćenje mora u toj konkretnoj dojavi. No, to ne znači da ne provjeravamo i svaku drugu dojavu o pojavi bilo kakvih sumnjivih mrlja koje se pojave na moru, kazao nam je lučki kapetan Darko Glažar



RIJEKA – Nedavno postavljena ograda na riječkoj rivi koja je zapravo postala fizička barijera između plovila i šetača izoštrila je sva osjetila naših sugrađana koji su počeli pomnije promatrati odvijanje života na i oko rive, pogotovo aktivnosti na vezanim jahtama.


»Vezano za posljednje postavljanje neprimjerene ograde na Adamićevom gatu od strane Lučke uprave Rijeka nisam uočio da je itko do sada ukazao na još neprimjereniji način uništenja mora od strane posada pet vezanih jahti u blizini zgrade Transadrije«, piše nam čitatelj Z. C. (identitet poznat redakciji, op.a). No, nastavlja čitatelj, »svakodnevno se neka od vezanih jahti pere deterdžentom koji nakon ispiranja završava u moru uz samu obalu što je razvidno iz fotogafija koje sam snimio.


Još žalosnije je da je riječ o jahti registriranoj pod hrvatskom zastavom. Grad Rijeka je velikim novčanim ulaganjem u kanalizaciju, otpadne vode nakon dugogodišnjih radova usmjerio na prečistač na Delti kako bi poboljšao more u luci. E, tada se pojavljuje Lučka uprava Rijeka koja za sitne novce privlači tajkune koji posadu na vezu ne bi plaćali za izležavanje dok čuvaju jahtu, već obvezuju na svakodnevna čišćenja deterdžentima koji se ispiranjem zadržavaju na morskoj površini«, navodi se u pismu čitatelja.




Tragom informacije upitali smo nadležnu inpekciju Lučke kapetanije o tom događaju. Odmah su izašli na očevid, ali kako nam potvrđuje lučki kapetan Darko Glažar, nije uočeno zagađenje mora jer je riječ o biorazgradivim deterdžentima koji nisu štetni za more.


– Naime, inspekcija vrlo često izlazi na teren i svako dojavljeno onečišćenje zabilježi i utvrđuje na koji je način nastalo, kaže nam Glažar. Da smo uočili da je došlo do zagađenja mora bilo kakve vrste, obavijestili bismo Lučku upravu koja je nadležna za vezane jahte i održavanje reda u luci, pa i čistoću, zapravo za sve što se događa u luci. No, kako je riječ o biorazgradivim, odnosno ekodeterdžentima, nema opasnosti za onečišćenje mora u toj konkretnoj dojavi. No, to ne znači da ne provjeravamo i svaku drugu dojavu o pojavi bilo kakvih sumnjivih mrlja koje se pojave na moru, kazao je Glažar.


U svakom slučaju, hvalevrijedna je zabrinutost naših sugrađana koji svakodevno žive s morem i budno paze na svaki korak života u našoj riječkoj luci jer im je važno i da more u luci bude čisto.