Rektor iznenađen

Lučin: Senat riječkog Sveučilišta nikada nije raspravljao o bilo kakvom inozemnom dislociranom studiju

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Lučin tvrdi da nema saznanja o tome da bi riječko Sveučilište sudjelovalo u izvođenju preddiplomskih studija na navodnom Odjelu za europske studije u Švicarskoj te da o tome nije sklopljen nikakav ugovor



RIJEKA Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin potvrdio je u srijedu da sveučilišni Senat nikad nije raspravljao o bilo kakvom inozemnom dislociranom studiju riječkog Sveučilišta u Švicarskoj, da nema saznanja o tome da bi riječko Sveučilište sudjelovalo u izvođenju preddiplomskih studija na navodnom Odjelu za europske studije u Švicarskoj te da o tome nije sklopljen nikakav ugovor.


Lučin je kazao da tek mora vidjeti o čemu je riječ te da će se nakon toga poduzeti moguće pravne radnje.


Riječki Novi list u srijedu je pod naslovom »Fantomski program? Riječko sveučilište osnivač švicarskog studija, a to ne zna!?« objavio tekst o navodnom dislociranom studiju riječkog, ali i osječkog sveučilišta u Švicarskoj.




U tekstu se navodi da »Ekonomski fakultet u Rijeci, kao i samo riječko Sveučilište, sudjeluje u izvođenju preddiplomskih i diplomskih studija na Odjelu za europske studije u Švicarskoj, a da obje ustanove to ni ne znaju jer da nitko nikada, tvrde rektor Pero Lučin i dekan Ekonomskog fakulteta Alan Host, nije sklopio nikakav ugovor u Švicarskoj«.


Prema Novom listu, »godina studiranja na tom odjelu stoji 10 do 25 tisuća eura, a školarina za program koji navodno provodi riječki Ekonomski fakultet iznosi 20 tisuća eura.


Upisi su u tijeku, a provode se u hotelu, dok se školarina uplaćuje na račun Zaklade Europa iz Umaga, čija je švicarska podružnica osnivač Odjela za europske studije«.


Na web stranicama »Dipartmento di Studi Europei Jean Monnet – Locarno (CH)«, pak, stoji da su »Odjel za europske studije osnovali Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u partnerstvu s podružnicom hrvatske Zaklade Europa u Luganu«. Navodi se da je »Odjel za europske studije domaćin preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim doktorskim studijima hrvatskih državnih sveučilišta iz Rijeke i Osijeka koji se održavaju u Locarnu, u suradnji s drugim Sveučilištima europskih zemalja (Italija, Francuska, Njemačka, Irska, Austrija, Španjolska, Finska, Portugal) i izvaneuropskih zemalja (Kina i SAD)«.


Nude se, primjerice, sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine, s upisninom za prvu godinu od 20.000 eura, sveučilišni preddiplomski studij međunarodnih odnosa za 15.000, sveučilišni diplomski studij međunarodnih odnosa za 20.000 eura, sveučilišni diplomski studij sestrinstva za 20.000 eura, sveučilišni poslijediplomski doktorski studij u poduzetništvu i inovaciji, za 25.000 eura i drugi studiji, ukupno više od 800 mjesta za tekuću akademsku godinu. Prema podacima s iste stranice, prvi prijemni ispiti održani su 19. i 20. listopada u hotelu Belvedere u Locarnu, a najavljeno je još nekoliko termina.


Kao članovi znanstveno-tehnološkog odbora tog švicarskog odjela navedeni su, među ostalima, dekan Ekonomskog fakulteta Alen Host i profesor Heri Bezić.


Bezić je u srijedu Hini izjavio da su predstavnici Ekonomskog fakulteta bili na nekoliko inicijalnih sastanaka i razgovora s predstavnicima Zaklade Europa o mogućnostima dislociranog studija u Locarnu, ali da je to daleko od realizacije, da nisu utvrđeni uvjeti, niti oblik suradnje te da je za takvu suradnju potrebna dopusnica resornog hrvatskog ministarstva. Dodao je da su upisi na riječkom Ekonomskom fakultetu završili, da nema niti jednog uspisanog studenta iz Švicarske te da nema nikakvu odluku o tome da bi osobno bio član znanstveno-tehnološkog odbora u Locarnu.


I dekan Ekonomskog fakulteta potvrdio je da je delegacija fakulteta bila u Švicarskoj, da su išli vidjeti kakav je to odjel i kakvu suradnju žele, ali da je na tome sve stalo. Host je dodao kako je riječ o inicijativi za suradnju kakvih dobiju desetak na godinu, ali da to ne znači da će se ta inicijativa i ostvariti. Napomenuvši da je neovlašteno korišten logo riječkoga sveučilišta, Host je rekao da taj studij, što se Fakulteta tiče, »ne postoji, ne upisujemo studente i dok ne utvrdimo jasan put od upisa do diplome, studija neće biti«.