Kolekcija medalja

Lovranski brodomaketar Roland Vlahović nastavlja nizati svjetske uspjehe

Andrej Petrak

Na natjecanju brodomaketara po pravilima Naviga, održanog u ruskom Kalinjingradu, sudjelovali i mladi Riječanin Sandro Maljić, Dubrovčanin Mladen Mitić te Kostrenjanin Branimir Šoić



RIJEKA Lovranac Roland Vlahović nastavlja nizati svjetske uspjehe. Kolekcija medalja ovog nagrađivanog hrvatskog brodomaketara bogatija je još za četiri odličja sa Svjetskog natjecanja brodomaketara po pravilima Naviga, održanog u ruskom Kalinjingradu. Ondje se zaputio s četiri makete broda, a kući se vratio s istim brojem medalja, dvije zlatne i dvije srebrne, jednom za svaki brod.


Zlatne medalje Lovranac je osvojio u svojoj omiljenoj kategoriji, C3A brod u izgradnji, za makete brodova H.M.S. Pegasus (97 bodova) i H.M.S. Alert (96,5 bodova). Srebrne medalje Vlahović je osvojio u druge dvije kategorije u kojima se natjecao: u kategoriji maketa na vesla i jedra maketa francuskog školskog broda L’etoile ocijenjena je s 90 bodova, a u kategoriji plastičnih modela ratnom brodu Warspite dodijeljen je 91 bod.


– Rusija je broj jedan zemlja u svijetu što se tiče brodomaketarstva i konkurencija u Kalinjingradu bila je na najvišem mogućem nivou. Sudjelovali su brodomaketari iz 15 država, s ukupno tristotinjak maketa brodova. Ispunio sam sva svoja očekivanja i postigao dosad moj najveći rezultat, iznio je dojmove s natjecanja Roland Vlahović.




Na natjecanja odlazi zadnje tri godine, iako se brodomaketarstvom bavi, kaže, otkad zna za sebe, a omiljena mu je kategorija brodova u izgradnji.


Svjetsko natjecanje brodomaketara svake dvije godine organizira međunarodna organizacija NAVIGA. Ove je godine ono organizirano u ruskom Kalinjingradu, od 4. do 11. rujna, a na njemu je sudjelovala i hrvatska reprezentacija koju su predstavljala četiri predstavnika. Uz Vlahovića tu je bio mladi Riječanin Sandro Maljić kojemu je ovo bilo prvo sudjelovanje na međunarodnom natjecanju, Dubrovčanin Mladen Mitić koji je sudjelovao kao natjecatelj i sudac u klasi C2 i C7, te Kostrenjanin Branimir Šoić. Roland Vlahović ujedno je mentor mladom Sandru Maljiću, za kojeg kaže da je pred njim blistava budućnost.


– Zvao sam Sandra da ide samnom u Kalinjingrad i zbog pomoći, ali i da sam vidi kako to sve skupa izgleda i što je potrebno napraviti da maketa broda bude dobro ocijenjena. Sandro je dobar modelar i nadam se da će se za par godina pridružiti hrvatskoj reprezentaciji, objasnio je Vlahović.Kostrenjanin Branimir Šoić na natjecanju je sudjelovao s maketom brigantina Urin, broda iz polovice 19. stoljeća, koji je bio u vlasništvu jedne kostrenske obitelji.

– Brod je sam po sebi ocijenjen dobro, međutim dobio sam odmah 15 bodova manje, jer za njega ne postoji nacrt. U istraživanje za ovu maketu izgubio sam dobre tri godine i sve sam radio na temelju slika i drugih dokumenata koje sam uspio pribaviti, ali pravila Navige su takva kakva jesu. Trudimo se u svijetu promovirati hrvatsku brodograditeljsku tradiciju i baštinu, objasnio je Šoić.