Uništen trud lovaca na uređenju okućnice kuće Kripanj

Lovačku oazu na Platku poharali divlji konji

Andrej Petrak

Zbog neodgovornog vlasnika koji 30-ak konja pušta da bez nadzora lutaju područjem lovišta, čavjanski su lovci sad prisiljeni dan i noć čistiti i popravljati tek obnovljenu okućnicu, kako bi se njihova tradicionalna fešta ipak održala



RIJEKA Čavjanski lovci su pred svoju veliku godišnju feštu, što treba biti održana sljedeće nedjelje, pretrpjeli veliku štetu od krda divljih konja koji su poharali nadstrešnicu i okućnicu lovačke kuće Kripanj na Platku, zbog čega je tradicionalno druženje lovaca i brojnih uzvanika došlo u pitanje.


Da bi stvar bila gora, lovci Lovačkog društva Jelen Čavle prije samo tjedan dana temeljito su obnovili veliku nadstrešnicu lovačke kuće, kao i klupe i stolove, te pokosili i uredili okoliš, sve u sklopu priprema za svoju veliku feštu.


No, zbog neodgovornog vlasnika koji tridesetak konja pušta da bez ikakvog nadzora lutaju područjem lovišta, čavjanski su lovci sad prisiljeni dan i noć čistiti i popravljati ne bi li spasili situaciju i osigurali da se slavlje za koje su pozivnice odavno odaslane, održi kako je to i planirano, te kako to tradicija i nalaže.




Lovnik LD-a Jelen Zoran Lukić ističe da nisu problem konji, već neodgovorni vlasnici koji životinje puštaju da se same snalaze za hranu i smještaj, zbog kojih i lovci i brojni drugi građani konstantno trpe štetu. 



Čavjanski lovci unatoč svim nevoljama odlučni su u tome da će stanje popraviti do 27. srpnja i održati feštu u skladu sa svim ranijim planovima. Ako treba, postavit će i noćna dežurstva kako bi izbjegli da divlji konji ponovo haraju okolišem kuće Kripanj. Na poziv lovaca uviđaj su obavili policijski službenici Treće policijske postaje Rijeka. Lovci se nadaju da će policija utvrditi vlasnika konja, kako bi ga kasnije mogli tužiti i tražiti plaćanje odštete.



  Fantomski vlasnici


– Konji nisu krivi. Životinja ide ondje gdje se osjeća sigurno pa su nadstrešnicu naše lovačke kuće prisvojili kao svoju štalu. Problem su vlasnici, i to ne samo kod nas u Čavlima, već u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, koji konje puštaju da divljaju bez nadzora, ali i primjerene skrbi. Krda divljih konja devastiraju lovnotehničke objekte, jedu hranu koju iznosimo za divljač u našem lovištu. Grizu naša solila, kako bi došli do soli, pojedu praktički svo naše sijeno i do 80 posto kukuruza. Istovremeno, čini se kao da nitko i ništa ne može stati na kraj neodgovornim vlasnicima. Kad konj napravi štetu, nitko mu nije vlasnik, a čim konj strada, nekakav vlasnik se odmah pojavi kako bi prisvojio odštetu, objašnjava Lukić. 


   Predsjednik LD-a Jelen Čavle Boris Zaharija ogorčen je zbog problema s krdima divljih konja i njihovim vlasnicima, koje lovci trpe kontinuirano zadnjih 15 godina. 


   – Blago je cijelo vrijeme ostavljeno bez nadzora, zbog čega trpimo problem nekontrolirane ispaše. Divlji konji uništavaju sve čega se dohvate, a mi već desetljeće i pol nikako da riješimo problem s vlasnicima. Riječ je o kaubojima koji jedino u Hrvatskoj mogu raditi to što rade, objašnjava Zaharija.   

Balega posvuda


Zoran Lukić dodaje da je krdo divljih konja u nekoliko navrata već dolazilo do lovačke kućice Kripanj, ali nikad dosad nisu napravili toliku štetu. 


   – Kad sam ujutro vidio što se dogodilo, došlo mi je da zaplačem. Sve je bilo spremno za proslavu. Nedavno smo u potpunosti obnovili nadstrešnicu od 120 četvornih metara, trideset ljudi volonterski je obavilo ogroman posao. Polakirali smo klupe i stolove, a konji su sad to sve izgrizli i uništili. Nije pomoglo ni to što smo nadstrešnicu ogradili tzv. električnim pastirom od kojeg bi konji trebali zazirati i kad trake nisu pod naponom, kao što je to bio slučaj. No, konji su trake jednostavno pokidali, uništili sve što im se našlo na putu, a kako su nadstrešnicu koristili kao svoju štalu, velik će nam problem biti kako raskužiti prostor. No, hrpe konjske balege porazbacane su i po okolišu kućice. Sve ćemo to morati počistiti i vratiti u prvobitno stanje, objašnjava Lukić.