Pilot projekt

Logoped uskoro redovito u Klani, Jelenju i Čavlima

Ingrid Šestan Kučić

Logoped će dolaziti u svaku od općina dva puta tjedno, a njegov rad s 50 posto novca financirat će Primorsko-goranska županija. Ostatak će plaćati općine koje što prije trebaju osigurati i prostor



RIJEKA Krajem prošle godine Općina Čavle započela je s pilot-projektom pružanja usluga logopeda, a sve zbog povećanog broja djece koja imaju potrebe za ovom vrstom zdravstvene usluge.


– Potreba za logopedom u našoj općini postoji već duže vrijeme, u predškolskoj i školskoj dobi evidentiran je veći broj djece, pa smo u studenom i prosincu prošle godine započeli pilot-projekt na način da smo zaposlili logopeda temeljem ugovora o djelu. Pokazalo se kako su potrebe i veće, jer je evidentirano više od dvadeset djece koja imaju problema zbog čega su im potrebne usluge logopeda. Stoga se ovakav model pokazao za nas nedostatnim, jer je logoped potreban našoj općini, odnosno djeci barem dva puta na tjedan. Srećom, tu je »uskočila« Primorsko-goranska županija, s čijim je predstavnicima održan sastanak na tu temu – kaže načelnica Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić.


Na spomenutom sastanku pročelnice Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragice Marač s načelnicima općina Klana, Čavle i Jelenje dogovoreno je da će se za učenike iz tih općina u ovom polugodištu organizirati rad logopeda kako osnovci tih jedinica lokalne samouprave više ne bi morali odlaziti na tretmane u Rijeku.


Primjer Delnica




Rad logopeda s 50 posto sredstava financirat će Primorsko-goranska županija, a ostatak će pokrivati jedinice lokalne samouprave. Prema riječima pročelnice, jedan logoped radit će s djecom sve tri općine u svima po dva puta tjedno.


– Procjena je da ukupno u te tri općine 30 do 45 djece treba pomoć logopeda. Prije godinu dana takav sistem rada pokrenuli smo u Delnicama. Rad logopeda s 50 posto financira Županija, a drugih 50 posto plaća Grad Delnice. Taj logoped pokriva potrebe djece sedam goranskih jedinica lokalne samouprave i projekt se pokazao odličnim, jer djeca više zbog tretmana logopeda ne moraju putovati u Rijeku – navodi Marač. Projekt zapošljavanja logopeda, dodaje, realizira se u suradnji s Centrom za rehabilitaciju »Slava Raškaj« čiji djelatnici provode moratorij i superviziju rada logopeda, kao i edukaciju roditelja, a u planu je i formiranje tima za ranu detekciju kako bi se s potrebnom logopedskom pomoći započelo u što ranijoj dobi – kaže pročelnica Marač te dodaje da je intencija da se rad logopeda ne organizira u školskom ili pak ambulantnom prostoru, već u prostoru društvenih aktivnosti kako bi dijete odlazak logopedu shvatilo kao igru i uživalo u tim posjetima, jer tada su rezultati bolji.


– Također je bitno da logoped bude dostupan djeci neovisno o nastavnoj godini kako bi i kada nema nastave mogli dolaziti logopedu. Plan je u prvom kvartalu ove godine pripremiti takve prostore, a nakon toga raspisati natječaj te krenuti s logopedskim radom već u ovom polugodištu – najavljuje Marač.


Priprema prostora


Načelnica Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić, kaže da će u ovoj općini taj prostor najvjerojatnije biti osiguran u sportskoj dvorani u Mavrincima, ali još uvijek razmatraju i neke druge mogućnosti. Prema njezinim procjenama, iznos koji bi Općina Čavle trebala osigurati za ovu namjenu je oko trideset tisuća kuna godišnje. Načelnik Općine Jelenje, Robert Marčelja, kaže da su u proteklom razdoblju zaprimili mnogo upita mještana za potrebom usluga logopeta i zadovoljan je da će brzom intervencijom Općine i Primorsko-goranske županije taj projekt biti realiziran već u prvom kvartalu ove godine.


– Za tu namjenu uredit će se čitaonica na kraju Podhuma, točnije njezin prostor na prvom katu – kaže načelnik Općine Jelenje. Načelnica Klane Željka Šarčević Grgić ocjenjuje sastanak sa županijskom pročelnicom za socijalnu politiku i mlade Dragicom Marač vrlo uspješnim te kaže da je Općina Klana već uputila zahtjev za sufinanciranje logopeda na njezinom području.

– Kad sam stupila na funkciju, shvatila sam da je usluga logopeda vrlo potrebna, jer imamo 14 korisnika u osnovnoj školi te još šest korisnika vrtićke dobi, a roditelji su dosad bili prisiljeni voziti ih u Rijeku kod logopeda – objašnjava općinska načelnica, dodajući da prostor za logopeda namjeravaju osigurati ili u sklopu Multimedijalnog centra ili unutar drugih općinskih prostorija.