Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
20. studenoga 2019.
Bogat program

Ljeto u prijestolnici: Tko kaže da ljeto u Rijeci mora biti dosadno

Jelena Milić, Vojko Obersnel, Emina Višnić i Lela Vujanić / Foto: M. GRACIN
Jelena Milić, Vojko Obersnel, Emina Višnić i Lela Vujanić / Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2018. u 16:55 2018-06-13T16:55:00+02:00

Želja nam je sve građane pozvati na cjeloljetno druženje uz kulturu na brojnim lokacijama u Rijeci, kaže direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić

RIJEKA Ljeto u Rijeci je užasno dosadno, nema se što raditi, svi drugi gradovi imaju velike ljetne festivale i manifestacije dok grad na Rječini »truli« bez ikakvih događanja, jel' tako?

E, pa čak ako je možda tako do sada i bilo, sve je manje razloga za takvu percepciju pogotovo kada se pogleda »Ljeto u prijestolnici«; skup programa koji od sredine lipnja do sredine rujna objedinjava svu silu koncerata, radionica, izložbi, projekcija i ostalih kulturnih događanja planiranih na riječkim ulicama, trgovima, parkovima i drugim očekivanim i neočekivanim mjestima.

- Posljednjih nekoliko godina povećava se broj ljetnih događanja namijenjenih Riječanima i turistima pa tako već neko vrijeme postoji i inicijativa da se ona objedine pod jednim nazivnikom. Taj smo nazivnik pronašli u projektu Europske prijestolnice kulture kojim se intenzivno pripremamo za 2020. ali i koji uključuje niz predprograma do te godine.

U tom kontekstu, osmišljeno je Ljeto u prijestolnici, u koje smo uključili i neke već postojeće programe i partnere kao što su Riječke ljetne noći, Ljeto na Gradini, Ljetno Art-kino i Ljetna škola Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, ali i neke nove programe“, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Sve počinje već ovoga petka kada svoja vrata otvara bivša zgrada Ivexa na Delti odnosno umjetnici i ostali stanari tog neobičnog zdanja u sklopu projekta »Delta otvoreno«.

Osim toga, petak je i početak Ciklusa Furioza, dijela programskog pravca »Kuhinja«.

- Posebnost Ciklusa Furioza je da se radi o glazbi koju stvaraju i izvode isključivo žene. Nema žanrovskih ograničenja, ali se mora raditi o glazbenicama koje se bave aktualnim društveno-političkim kontekstima i pomiču granice, najavila je voditeljica programskog pravca »Kuhinja« Lela Vujanić.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić naglasila je kako u organizaciji sudjeluje 40-ak partnera te kako je ove godine u posebnom fokusu područje Delte.

- Želja nam je sve građane pozvati na cjeloljetno druženje uz kulturu na brojnim lokacijama u Rijeci. Oživljavanjem područja Delte kroz ova događanja ali i kroz programski pravac »Slatko i slano« mi kao kulturnjaci širimo prostor centra grada, rekla je Višnić.

Posebno zanimljivo moglo bi biti gostovanje oko 500 studenata arhitekture koji će u sklopu konferencije EASA 2018 dva ljetna tjedna boraviti u Rijeci. Radi se o najznačajnijem međunarodnom okupljanju mladih arhitekata, a uz 30 radionica program obuhvaća i infrastrukturne intervencije u javnom prostoru.

Ljeto u prijestolnici misli i na najmlađe koje očekuje drugo izdanje Festivala Tobogan.

- Poanta je da ne radimo samo za djecu nego i s njima. Većina programa je participativna, a klinci će, između ostalog, moći naučiti svirati razne instrumente, saznati kako funkcioniraju kulturne ustanove, gledati filmove, predstave..., najavila je koordinatorica programskog pravca »Dječja kuća« Jelena Milić.

Nema sumnje da će i djecu, ali i one starije oduševiti spektakularno otvaranje »Tobogana« s velikom invazijom ogromnih mehaničkih kukaca koji će »prošetati« Korzom do zgrade Exportdrva na Delti.

Glazbe ovoga ljeta sigurno neće nedostajati, a osim Ciklusa Furioza koji dovodi Punčke, Chelsea Wolf i Ingu Mauer, treba izdvojiti gostovanje kultnog američkog benda Calexico te Sailor Seet&Salt Festival. Riječ je multidisciplinarnom projektu koji se temelji na glazbeno-scenskom performansu Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta uz nastupe Darka Rundeka, Damira Urbana, Mr. Lee & IvaneSky, Sare Renar i drugih.

Ljeto u prijestolnici završit će drugim izdanjem festivala glazbe i gastronomije Porto Etno, 7. i 8. rujna, u Exportdrvu, nastupom brojnih svjetskih etno-jazz glazbenika i uz gastro-program brojnih nacionalnih manjina i društava prijateljstva s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Sve detalje o programima pronađite OVDJE

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija