Opet toplo

Ljeto se vratilo: Sljedećih dana temperature će biti više od 30 °C

Sanja Gašpert

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Prognoze predviđaju i topao rujan, točnije barem njegove prve dane, dok se poslije 3. rujna očekuje promjena vremena



RIJEKA Ljeto se vratilo u Hrvatsku, pa su se tako jučerašnje dnevne temperature ponovno kretale oko 30 stupnjeva Celzijusevih. Najviše je izmjereno na Mljetu, gdje je temperatura zraka bila 33 stupnja.


Knin je u 14 sati mjerio 32 stupnja, Šibenik i Split 31, Senj, Mali Lošinj, Karlobag i Dubrovnik 30, Pazin, Pula, Bakar, Kukuljanovo, Rab i Osijek 29, a Rijeka 28 stupnjeva Celzijusevih. Unatoč kišovitom i hladnom te vjetrtrovitom vremenu iz prošlog tjedna, more je zadržalo svoju temperaturu pogodnu za kupanje, pa su se njegove temperature jučer kretale između 23 i 27 stupnjeva.


Prema srednjoročnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u sljedećih će nekoliko dana u svim krajevima Hrvatske ponovno biti vrlo toplo i vruće, što znači da će najviše dnevne vrijednosti temperature biti oko i više od 30 °C, ponegdje moguće i do 35 °C. Pritom će prevladavati suho i sunčano. Biometeorološke prilike će biti povoljne u cijeloj Hrvatskoj.




Većina ljudi će se osjećati dobro i neće imati poteškoće uzrokovane vremenom. Ipak, potrebno je zaštititi se od UV zračenja, uzimati dovoljno tekućine i laganu prehranu te izbjegavati suvišne napore u najtoplijem dijelu dana. Prognoze predviđaju i topao rujan, točnije barem njegove prve dane, dok se poslije 3. rujna očekuje promjena vremena s kišom i nižim temperaturama.


U proteklih sedam dana minimalne vrijednosti temperature zraka u kontinentalnoj Hrvatskoj spustile su se do 7.3°C, koliko je izmjereno u Pargu, a uzduž Jadrana do 15.2°C, koliko je izmjereno u Poreču.


Maksimalne vrijednosti temperature zraka na kontinentu bile su uglavnom do 28.5°C, koliko je izmjereno u Daruvaru, a uzduž Jadrana do 33 stupnja, koliko je izmjereno u Lastovu. Kiše je bilo u cijeloj zemlji, a najviše je palo u Karlovcu – 116.1 litara po četvornom metru, Dubrovniku 103.3, Sisku 103.2, Zadru 95, Šibeniku 89.3, Rijeci 87, Varaždinu 86.7 te Hvaru 83.9 litara po četvornom metru.