Smirivanje vremena

Ljeto neće posustati: Nakon kraćeg osvježenja danas opet toplo

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Dugoročnije prognoze pokazuju kako, usprkos jučerašnjem zahlađenju, u kojem su u ponekim dijelovima zemlje temperature pale i do 10 °C, ljeto neće posustati, barem ne dugoročno gledano



RIJEKA – Jučerašnja kiša i vjetar donijeli su osvježenje u gotovo svim dijelovima Hrvatske, međutim, prema informacijama iz Pomorskog i meteorološkog ureda Rijeka, ono je prolazno i kratkotrajno te će već danas doći do smirivanja vremena.


U Rijeci je jučer palo 12 litara kiše po četvornom metru, a najviše kiše na kvarnerskom području palo je u Senju – 22 litre. Izmjerena temperatura zraka u 13 sati u Rijeci bila je 22 stupnja Celzijusevih, a tijekom jutra pala je na 19 stupnjeva, dok se ona dnevna u Istri i Kvarneru kretala između 21 i 24 stupnja. Kratkotrajno osvježenje nije ohladilo more, čije su se temprature jučer kretale između 25 i 28 stupnjeva, koliko je izmjereno u Puli.


– Danas će doći do smirivanje vremena, bit će pretežno sunčano, bura će se smiriti, dok će u velebitskom kanalu još uvijek biti opasnost od orkanskih udara, ali samo u prvom dijelu dana. Sljedećih će dana jutra biti nešto svježija, ali nas do ovog produženog vikenda očekuje sunčano i stabilno vrijeme. Za vikend postoji mogućnost male promjene vremene, uz buru, ali to prognostičarski materijali još uvijek trebaju potvrditi, kaže riječki meteorolog Danijela Vlašić.




Prema podacima Državnog hidrometeorološkog ureda, najviša dnevna temperatura u Hrvatskoj danas će se kretati uglavnom između 23 i 29, na Jadranu do 32 °C. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 15 do 19, na Jadranu od 21 do 25 stupnjeva. Vrijeme će biti pretežno sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku. Samo još ponegdje u Lici i Slavoniji može biti malo kiše, i to uglavnom u prvom dijelu dana.


Dugoročnije prognoze pokazuju kako, usprkos jučerašnjem zahlađenju, u kojem su u ponekim dijelovima zemlje temperature pale i do 10 °C, ljeto neće posustati, barem ne dugoročno gledano. Tako će, nakon iznad prosječno toplog lipnja i srpnja, i kolovoz diljem Hrvatske biti sličan, odnosno iznad prosječno topao. Kolovoz će biti još topliji od srpnja, posebno njegova druga polovica.