Međunarodna škola

Ljetno okupljanje: Studenti iz sedam zemalja u školi Ekonomskog fakulteta

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



RIJEKA Međunarodna ljetna škola pod nazivom »Međunarodno okruženje i europske integracije« jučer je na Ekonomskom fakultetu okupila 37 studenata iz sedam zemalja koji će tijekom iduća dva tjedna stjecati znanja iz područja europskih integracija.


Pojašnjavajući kako je cilj Ljetne škole upoznati studente ekonomskih, pravnih i ostalih studija s osnovama gospodarskog procesa integriranja u Europi, s osvrtom na Hrvatsku i zemlje jugoistočne Europe, te im predočiti prednosti i izazove procesa gospodarskog integriranja na području svakodnevnog života, dekan Ekonomskog fakulteta izv. prof. dr. Alen Host istaknuo je da je jučer započeta Ljetna škola, dvanaesta po redu.


– Tijekom dva tjedna, sudionici koji ove godine dolaze iz Belgije, Francuske, Rusije, Kazahstana, Armenije, Gruzije i Hrvatske stjecat će znanja o europskim inetegracijama, a uz učenje dio vremena provest će i u druženju te upoznavanju hrvatskih prirodnih ljepota, kao i znamenitosti – kazao je dekan. U proteklih 11 godina Ljetnu školu Ekonomskog fakulteta pohađalo je više od 300 polaznika iz tridesetak zemalja, a ovogodišnji će sudionici posjetiti Zagreb, Pulu, Krk i Plitvička jezera gdje će se uz posjet raznim institucija upoznati i s radom uspješnih tvrtki. Uz dekana, polaznicima su dobrodošlicu poželjeli i zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović te pročelnik Primorsko-goranske županije Ljudevit Krpan.




Istovremeno s Ljetnom školom Ekonomskog fakulteta jučer je započela i četvrta ljetna škola Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta koja će trajati do 7. srpnja pod nazivom »Equality and Citizenship«, a organizirana je u suradnji s Centrom za napredne studije Jugoistočne Europe. Filozofski fakultet domaćin je i interdisciplinarnog dvodnevnog međunarodnog simpozija »Psychopathy: scientific and social challenges« koji je također započeo jučer.