Skuplja vožnja morem

Ljetne tarife za trajekte i katamarane: novo poskupljenje već 15. lipnja

Marinko Glavan

Karte će tijekom sezone biti u prosjeku dvadesetak posto više, no pravi šok očekuje se za dva tjedna, kada će karte na brzobrodskim linijama dodatno poskupjeti, u prosjeku za pedeset posto u odnosu na »zimsku« tarifu



RIJEKA  Od 1. lipnja su na snazi ljetne, više tarife na domaćim trajektnim i brzobrodskim linijama. Kao i svake godine, karte će tijekom sezone biti u prosjeku dvadesetak posto više, no pravi šok očekuje se za dva tjedna, kada će karte na brzobrodskim linijama dodatno poskupjeti, u prosjeku za pedeset posto u odnosu na »zimsku« tarifu.


Cijene trajekata neće se mijenjati, osim sezonskog poskupljenja, pa tako karta za prijevoz osobnog automobila na relaciji Valbiska-Merag stoji 115 kuna, umjesto 96, kolika joj je cijena van ljetne sezone, dok karta za osobe sada stoji 18 kuna, umjesto zimskih 15.


Karte na popularnim katamaranima također su poskupjele, pa tako plovidba od Rijeke do malog Lošinja sada stoji 60 kuna umjesto 50, dok je cijena za otočane ostala 40 kuna. Takva će cijena ostati samo do 15. lipnja, kada će, prema prijedlogu Agencije za obalni linijski pomorski promet, karta za istu relaciju poskupjeti na 75 kuna. Karte prema Rabu i Novalji poskupjet će još i više, pa će u sezoni stajati 80 kuna, a izvan nje 60 kuna, koliko je sadašnja ljetna tarifa.




Nove su cijene za sad na razini prijedloga, ističu u Ministarstvu mora, a pomoćnik ministra Zdenko Antešić kaže kako će o novim cijenama biti odlučeno do 15. lipnja.



Agencija za obalni linijski pomorski promet izvijestila je kako se od petka do 14. lipnja uvode tri sezonske brodske linije, koje će održavati Jadrolinija i Linijska nacionalna plovidba.


S petkom  je tako započelo održavanje linije Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-(Sobra)-Dubrovnik, na kojoj će ploviti Jadrolinijin trajekt »Liburnija«.


Jadrolinija će održavati i liniju Pula-(Unije-Susak)-Mali Lošinj-(Ilovik-Silba)-Zadar, i to od 8. lipnja ove godine, brzim brodom »Novalja«.


Trajekt »Moli« Linijske nacionalne plovidbe od 14. lipnja ove godine plovit će pak na liniji Drvenik-Dominče.


Kako navode iz Agencije za obalni linijski pomorski promet, ova su dva brodara odabrana na natječaju za sezonsko razdoblje 2013. godine, a linije će se održavati prema objavljenim redovima plovidbe. 



Neslužbeno saznajemo kako je poskupljenje gotova stvar, a to dokazuje i podatak da su nove, više cijene ukalkulirane u natječaje za koncesije na 14 brzobrodskih linija duž Jadrana, koji bi trebali biti okončani u narednih tjedan dana. Prijedlog novog cjenika pripremljen je po kriterijima razvijenosti otoka, ističu u Agenciji, te udaljenosti relacije u nautičkim miljama, cijenama trajektne karte za istu relaciju i cijenama autobusnih karata za slične udaljenosti na kopnu.


– Očekujemo odluku o prijedlogu novih cijena do 10. lipnja, do kad bi trebali biti okončani postupci koncesija za brzobrodske linije, kažu, ističući da su cijene katamarana političkom odlukom godinama održavane na nerealno niskoj razini, nedovoljnoj i za trošak goriva, te da bi nove cijene trebale brodarima dati šansu da opstanu i nabave nove brodove.


Poskupljenje brzobrodskih karata bit će bitno niže kada je riječ o otočanima, kojima će karte u prosjeku biti skuplje za oko 11 posto pa će tako karta od Novalje do Rijeke za stanovnike otoka stajati 45 umjesto dosadašnjih 40 kuna. Ipak, otočani najavljeno poskupljenje uglavnom doživljavaju kao još jedan u nizu udara na njihov životni standard. Poskupljenjem nisu oduševljeni ni turistički djelatnici, iako smatraju da nove cijene neće bitno utjecati na turističke rezultate.


– Normalno da je svakom gostu draže platiti nižu cijenu, ali povećanje od dvadeset kuna ne bi smjelo ugroziti ukupne rezultate turizma na otoku, ističe direktor Turističke zajednice Grada Raba Nedo Mikelić, dodajući kakos druge strane, otočani nemaju izbora.


 – Primorani smo putovati katamaranom, bez obzira kolika je cijena karte, jer baš i nema neke alternative u javnom prijevozu osim autobusa koji je i s tim novim cijenama višestruko skuplji, kaže Mikelić.