Premještaji

Ljetne rošade u Riječkoj nadbiskupiji: Promjene će se dogoditi na čelu čak 25 župa

Mirjana Grce

Premještaji će biti realizirani tijekom ljetnih mjeseci / Snimio S. DRECHSLER

Premještaji će biti realizirani tijekom ljetnih mjeseci / Snimio S. DRECHSLER

Novi župnici u 25 župa Nadbiskupije Župnikom župe sv. Ane na Gornjoj Vežici imenovan je vlč. Michele Cittadino koji ostaje i župnik župe sv. Antuna opata u Dragi



Uobičajene godišnje personalne promjene u biskupijama i nadbiskupijama diljem Hrvatske, ove godine u Riječkoj nadbiskupiji predviđaju premještaje tridesetak svećenika, najviše župnika. Premještaji će biti realizirani tijekom ljetnih mjeseci, a kao i uvijek motivirani su pastoralnim razlozima i potrebama.


Temeljem dekreta riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića personalne promjene će se dogoditi u upravi pojedinih župa, ukupno u 25 župa diljem nadbiskupije te u Bogoslovnom sjemeništu »Ivan Pavao II.« u Rijeci.



Mladomisnik vlč. Goran Žan Lebović Casalonga imenovan je župnim kapelanom u župama na Gornjoj Vežici i u Dragi. Vlč. Josip Tomić, također mladomisnik, i kao svećenik nastavlja službu tajnika nadbiskupa Devčića. A mladomisnik vlč. Tomislav Kutleša, završivši studij teologije na Ateneo Pontificio Regina Apostolorum u Rimu, upućen je na daljnji studij kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.




Tri svećenika Riječke nadbiskupije ovog ljeta odlaze u zasluženu mirovinu. Riječ je o vlč. dr. Đuri Puškariću, vlč. Dragutinu Prlogu i vlč. Mariju Galoviću.



Novim župnikom u Triblju imenovan je vlč. mr. Vjekoslav Đapić, koji je razriješen službe župnika u župi sv. Jakova u Jadranovu. Vlč. Ivo Mičić, župnik župe sv. Dujma mučenika u Driveniku također je razriješen službe zbog zdravstvenih razloga, a upraviteljem iste župe imenovan je vlč. Nikola Gajić, župnik župe sv. Petra i Pavla u Bribiru. Vlč. Ante Zovko razriješen je službe župnika župe sv. Ane na Gornjoj Vežici i imenovan župnikom u Mrkoplju. Župnikom na Gornjoj Vežici imenovan je vlč. Michele Cittadino koji ostaje i župnik župe sv. Antuna opata u Dragi. Vlč. Tadija Tomkić razriješen je službe župnika u Mrkoplju i imenovan župnikom župe sv. Ivana Krstitelja u Delnicama, župe u Brodu na Kupi, u Kuželju i u Turkima, a kao župni vikar pomagat će mu vlč. Marjan Markanović. Službe upravitelja župa Brod na Kupi, Kuželj i Turke razriješen je vlč. Tomislav Ravnjak, župnik Brod Moravica.



Vlč. dr. Mario Tomljanović bit će novi rektor Bogoslovnog sjemeništa »Ivana Pavao II.«. Zbog toga je razriješen službe župnika u župi Uznesenja Marijinog, najstarijoj riječkoj župi, gdje je župnikom imenovan mons. Sanjin Francetić, dosadašnji rektor Sjemeništa. Kao župni vikar u tu je župu upućen vlč. Pave Điko.



Vlč. Nixon E. Caicedo G. odlazi u misije i više neće biti župnik u župama sv. Josipa na Praputnjaku i BDM Karmelske na Krasici. Župnikom tih župa riječke okolice imenovan je mons. Stanislav Kovačić, dosadašnji župnik i dekan u Delnicama. Vlč. Matija Žugaj, upravitelj župe sv. Petra i Pavla u Crnom Lugu, župe sv. Katarine, djevice i mučenice u Lokvama i Bezgrešnog Začeća BDM u Razlogama razriješen je tih službi i imenovan župnikom župe sv. Luke u Rukavcu. Župnikom u Lokvama, Crnom Lugu i Razlogama imenovan je vlč. Zlatko Čibarić, dosadašnji župni vikar u župi sv. Križa na Srdočima.


Vlč. mr. Josip Kolega, župnik župe sv. Romualda i svih svetih na Kozali razriješen je te službe radi dovršenja doktorata, a župnikom kozalske župe imenovan je vlč. mr. Mario Gerić, dosadašnji doktorand i duhovni pomoćnik u Lovranu. Vlč. Jaroslaw Wilczynski postaje župnik u župi Presvetog Srca Isusovog na Križišću, župi sv. Antuna opata u Šmriki te sv. Jakova u Jadranovu. Umjesto vlč. Wilczyinskog, župnikom župa BDM Karmelske u Ledenicama, župe sv. Jakova apostola u Krmpotama i sv. Antona Padovanskog u Zagonu imenovan je vlč. Pero Ljubičić. Vlč. Ivan Zimmerman, dosadašnji župnik župa u Križišću i Šmriki imenovan je župnikom župe sv. Jurja mučenika u Brseču i župe sv. Andrije apostola u Mošćenicama. Umjesto pak vlč. Zlatka Čibarića u župi na Srdočima župnim vikarom imenovan je vlč. Luka Lučić, dosadašnji župni vikar u župi Uznesenja Marijinog u Rijeci, objavio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.