Čeka nas burna sjednica Vijeća

Lista za Rijeku traži smjenu Vladimira Benca: Izvukli su dva ključna argumenta

Andrej Petrak

Danko Švorinić, Foto. S. DRECHSLER

Danko Švorinić, Foto. S. DRECHSLER

Da bi se prijedlog Liste za Rijeku našao na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskog vijeća, čije se sazivanje očekuje za 30. ožujka, potrebno je da o uvrštavanju glasa većina vijećnika



RIJEKA – Lista za Rijeku za posljednju sjednicu Gradskog vijeća uputit će po hitnom postupku prijedlog zaključka o razrješenju pročelnika  gradskog Odjela za gospodarenje imovinom Vladimira Benca, uz izmjenu etičkog kodeksa, po kojem bi za službenike vrijedila ista pravila kao i za dužnosnike sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Time namjeravaju osigurati transparentan rad Gradske uprave, bez sukoba interesa i nepotizma.


  – Dva su temeljna razloga da pročelnik Benac bude smijenjen. Prvo je da je trebao obavijestiti o svom sukobu interesa, što nije učinio. Gotovo četvrtina iznosa koji je Grad uložio u održavanje poslovnih prostora utrošeno je za prostor bivše tržnice na Turniću, čiji je zakupac RIS – Računovodstvo i savjetovanje, a koja je u više navrata bila vlasnički povezana s Vincom, tvrtkom u obiteljskom vlasništvu Vladimira Benca, i to u vrijeme dok je Benac bio gradski pročelnik. 


Drugi razlog za smjenu je šteta učinjena za proračun. Natječaj za održavanje gradskih objekata je poništen nakon što se zaboravilo na praktički trećinu objekata, rekao je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, dok tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić smatra da je neuspješno upravljanje gradskim prostorima već dostatan razlog za ostavku Benca.




Upozorio je da se gradonačelnik Vojko Obersnel voli hvaliti da je Rijeka najtransparentniji grad u Hrvatskoj, ali da najnovija afera s Bencom potvrđuje upravo suprotno.


Smatra da je riječ o endemskoj pojavi u riječkoj Gradskoj upravi, jer podsjeća da je prethodnica Vladimira Benca, Željka Marković, završila u zatvoru.


Na pitanje zašto na ovaj slučaj u Listi za Rijeku nisu upozoravali dok su pregovarali s riječkim SDP-om o zajedničkom izlasku na izbore, Švorinić kaže da se za transparentnu gradsku upravu, bez nepotizma i sukoba interesa zalažu otkad su osnovani.


– Problem je i bio u tome što se dva mjeseca pred izbore u razgovorima uopće nije došlo do programa. Da se došlo pojavio bi se i ovaj problem. Ovo što sad tražimo dio je našeg predizbornog programa pravac Rijeka. Budući da se do programa u razgovorima nije došlo, odlučili smo se na samostalan izlazak na izbore, objašnjava Švorinić.


Da bi se prijedlog Liste za Rijeku našao na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskog vijeća, čije se sazivanje očekuje za 30. ožujka, potrebno je da o uvrštavanju glasa većina vijećnika.


– Potrebno nam je najprije osam potpisa da bi se o prijedlogu glasovalo, a onda je sve na savjesti vijećnika, hoće li raspravljati o razrješenju pročelnika i povećanju transparentnosti i integriteta Gradske uprave ili neće, zaključuje Danko Švorinić.