Odustali od koalicije

Lista za Rijeku samostalno na lokalne izbore: Danko Švorinić kandidat za gradonačelnika Rijeke

Andrej Petrak

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Nakon sastanaka s nizom političkih aktera, Lista za Rijeku zaključila je da svoje ciljeve ne može realizirati u kombinaciji koja je ponuđena, rekao je Švorinić



RIJEKA – Lista za Rijeku na riječke će lokalne izbore izaći samostalno, a njihov kandidat za gradonačelnika bit će Danko Švorinić, jednoglasno je odlučio Savjet stranke nakon višemjesečnih pregovora, u kojima je Lista za Rijeku, kao dio regionalnog bloka s PGS-om i IDS-om razgovarala o zajedničkoj koaliciji s SDP-om, predvođenim dosadašnjim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Dok će u Rijeci samostalno tražiti povjerenje birača, čini se da će na izbore na razini Primorsko-goranske županije ipak s SDP-om i ostatkom regionalnog bloka, pružajući podršku Zlatku Komadini za novog-starog župana. Ovakav rasplet situacije na županijskoj razini Švorinić je najavio kao najvjerojatniji, napominjući da su pregovori u završnoj fazi.


– Jednoglasno smo odlučili na izbore u gradu izaći samostalno, u cilju dugoročnog pozicioniranja kao glavne regionalne opcije u Rijeci! Iza nas je više od deset godina borbe za jaku Rijeku, snažna borba za dostojanstven život Riječanki i Riječana, a povjerenje koje su nam dosad ukazivali naši sugrađani najvažniji je pokazatelj naše reputacije. Smatramo da samostalnim izlaskom na izbore najbolje možemo zaštiti interese naših sugrađana, jer tko ih može bolje zaštititi od nas, u čijem su fokusu djelovanja Rijeka i Riječani? Na našem pravcu Rijeka ima mjesta samo za ljude kojima je stalo do napretka našeg grada, poručio je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.


Gdje su i zašto zapeli razgovori s SDP-om i partnerima o izlasku na izbore u Rijeci?




– U četveromjesečnim razgovorima održano je četiri do pet sastanaka s nizom političkih aktera u Rijeci, u kojima je Lista za Rijeku principijelno zastupala svoje programe. Nakon tih razgovora zaključili smo da naše ciljeve ne možemo realizirati u kombinaciji koja je ponuđena, rekao je Švorinić.


Na pitanje jesu li razgovori zapeli na imenovanjima konkretnih osoba, Švorinić odgovara da je problem bio upravo u tome što se u sve te mjesece uopće nije došlo do programa. Kakav program Lista za Rijeku želi realizirati?


– Želimo Rijeku pokrenuti u smjeru modernog i poduzetnog grada! To ćemo učiniti prije svega poticanjem projekata poduzetništva koji su namijenjeni mladima i promocijom Rijeke kao otvorenog grada koji poštuje i štiti svoju posebnost. Na taj način namjeravamo zaustaviti iseljavanje iz Rijeke i od našeg grada napraviti sredinu privlačnu za useljavanje mladih, pametnih i kreativnih ljudi, grada u kojem će se, uz brigu o razvoju, posebna briga voditi o zaštiti slabije zaštićenih društvenih skupina, objasnio je Danko Švorinić.


Predsjednik Liste za Rijeku i kandidat za gradonačelnika pozvao je sve Riječane da im se pridruže na tom putu.


– Forza Fiume i idemo skupa pravac Rijeka, pozvao je Danko Švorinić.