Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 6
Sutra: 1° 1° 6
23. siječnja 2019.
Protiv referendumske inicijative

Lista za Rijeku protiv 'Markićkinog referenduma': Rijeka je i do sada znala reći ne šovinistima

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2018. u 13:11 2018-05-17T13:11:50+02:00

Vjerujemo da će Rijeka, navodi se u priopćenju, kao multikulturalna sredina reći ne svima onima koji nam sa strane pokušavaju uvesti šovinizam i netrpeljivost prema svemu različitome.

Referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" Lista za rijeku smatra pokušajem "da se naše sugrađane, pripadnike nacionalnih manjina, proglasi građanima drugog reda, nakon što im je već oduzeta pozitivna diskriminacija i mogućnost biranja manjinskih i političkih predstavnika u hrvatskom parlamentu".

- Inicijativa 'Narod odlučuje' u sklopu prikupljanja potpisa za referendum o izbornom zakonu traži da se predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru uskrati pravo glasanja o povjerenju Vladi i o Proračunu kao dvjema najvažnijim temama koje se odnose na cjelokupno funkcioniranje države, napominje u priopćenju za javnost Lista za Rijeku.

Vjerujemo da će Rijeka, navodi se u priopćenju, kao multikulturalna sredina reći ne svima onima koji nam sa strane pokušavaju uvesti šovinizam i netrpeljivost prema svemu različitome.

- Lista za Rijeku je i do sada pokazala svoju dosljednost za uvođenjem maksimalnih prava nacionalnih manjina u Rijeci, posebice autohtone talijanske, najbrojnije srpske ali i svih ostalih koje svojom kulturom obogaćuju naš grad. Različitost nas obogaćuje, a povijest uči da je Rijeka svoja najbogatija razdoblja provela u suživotu različitih kultura i doprinosu ljudi različitih nacionalnosti. Zato je važno da dosegnute standarde ne samo sačuvamo nego i širimo, a u tom smjeru ide i naša inicijativa za uvođenjem vizualne dvojezičnosti u centru grada. To je najbolji odgovor onima koji bi svoju poziciju i političku promociju gradili na oduzimanju političkih i drugih prava najranjivijim društvenim skupinama, zaključuje se u priopćenju Liste za Rijeku.

.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka