Zdravstveni sustav

Lista za Rijeku predstavila program posvećen razvoju zdravstva: Gradu Rijeci vlasništvo nad KBC-om

Barbara Čalušić



RIJEKA – Lista za Rijeku predstavila je dio svog programa posvećen razvoju zdravstva u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Prema mišljenju kandidata za gradonačelnika Danka Švornića, kad je zdravstveni sustav u pitanju, za lokalnu je vlast bitno da bude objektivna, neopterećena interesima, ali i kreativna.


Program je predstavio savjetnik za zdravstvenu politiku Liste za Rijeku dr. Zdravko Ivanković.


– Ovo je program bez floskula, bez Potemkinovih sela kojim se čine pomaci u zdravstvenom sustavu. Među našim ciljevima je preraspodjela zdravstvenih resursa u korist prevencije bolesti, vraćanje uloge obiteljskog liječnika kroz rasterećenje od administrativnih zadataka i potpuna depolitizacija zdravstvenih ustanova kroz nestranački i nezavisni odabir rukovoditelja i upravnih tijela, kazao je Ivanković.




Osim reformi koje se odnose na pacijente, pružatelje usluga, ustanove i zdravstveni turizam, najavio je i inicijativu za globalne promjene u hrvatskom sustavu zdravstva. Jedna od njih je i prijenos vlasništva svih zdravstvenih ustanova na lokalnu samoupravu, uključujući i Klinički bolnički centar Rijeka. Na pitanje kako Grad Rijeka namjerava upravljati zdravstvenom ustanovom čiji je gotovo jednak gradskom, u Listi za Rijeku navode Bainbridgeov sustav financiranja koji se primijenjuje u zemljama poput Španjolske, Italije i Portugala, a koji se temelji na decentralizaciji uprave i vlasništva zdravstvenog sustava.


– To podrazumijeva prijenos prihoda koji su namijenjeni financiranju zdravstva na lokalnu samoupravu, rekao je Švornić.


I Lista za Rijeku će pokrenut će i inicijativu kojom bi upravo Rijeka trebala postati sjedište Europske agencije za lijekove. Kako  smatra Švornić dobivanje sjedišta EMA-e povećat će broj stanovnika Rijeke za gotovo tisuću stanovnika i povećati broj posjeta Rijeci za 350 tisuća.


– Zagreb se već kandidirao kao grad koji će biti sjedište Europske agencije za lijekove, a rijeka nije. Mi ćemo ubrzati te radnje i osnovati tim koji će raditi na dobivanju sjedišta agnecije, istaknuo je Švornić.


Razvoju zdravstvenog turizma u ovom kraju Švornić bi pomogao i uspostavljanjem posebnih brodskih linija s Italijom koje bi olakšale dolazak pacijenata u dentalnom turizmu na ovom području.