Reakcija na odluku Ministarstva kulture

Lista za Rijeku osuđuje Hasanbegovićevu odluku o La Voceu: “Nastoji nam se nametnuti ksenofobna zajednica”

P. N.

Danko Švorinić / Snimio Sergej DRECHSLER

Danko Švorinić / Snimio Sergej DRECHSLER

"Manjine su naše bogatstvo, a autohtona talijanska zajednica integralni dio riječkog identiteta zaštićen gradskim statutom", smatraju vođe Liste za Rijeku



Lista za Rijeku osuđuje odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kojom se uskraćuju sredstava nakladničkoj kući Edit i riječkom dnevnom listu na talijanskom jeziku La Voce del Popolu.


“Mislimo da se iza formalnog obrazloženja prema kojem financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nisu obaveza ministarstva kulture zapravo kriju vrijednosni stavovi ministra kulture i aktualne vlasti”, navodi vodstvo Liste za Rijeku u svom priopćenju.


“Umjesto društva različitosti, tolerancije, suživota i slobode govora, kakvo nastojimo graditi u Rijeci i na Kvarneru, nastoji nam se nametnuti ksenofobna zajednica u kojoj svi moramo izgledati i misliti isto. Manjine su naše bogatstvo, a autohtona talijanska zajednica integralni dio riječkog identiteta zaštićen gradskim statutom”, smatraju vođe Liste za Rijeku.“La Voce del Popolo je sredstvo promocije Rijeke, Kvarnera i Istre u Italiji i svijetu, pripada kulturnoj baštini Rijeke i autohtone talijanske zajednice te ne može biti manji prioritet od drugih stavki u proračunu koje dobivaju povećane iznose, poput primjerice sredstava za Ministarstvo obrane. Ovim putem izražavamo svoju podršku i solidarnost novinarima La Vocea, a od premijera tražimo hitno preispitivanje ministrove odluke i otvaranje dijaloga s talijanskom zajednicom u smjeru pronalaska prihvatljivog rješenja”, zaključuje vodstvo Liste za Rijeku.