Zahtjev za ispravljanjem nepravde

Lista za Rijeku i PGS: Vratiti riječki orao na gradsku uru

Andrej Petrak

Ispraviti povijesnu nepravdu – Turak, Miletić, Pasarić i Bašić / Snimio Ivica TOMIĆ

Ispraviti povijesnu nepravdu – Turak, Miletić, Pasarić i Bašić / Snimio Ivica TOMIĆ

Vraćanje riječkog orla na gradsku uru čak je i ušlo u riječke gradske proračune za 2013. i 2014. godinu, ali nije prihvaćena zajednička inicijativa Liste Ri i PGS-a da se ova stavka nađe i u ovogodišnjem proračunu, što sad na rebalansu želimo promijeniti, kaže Predrag Miletić



RIJEKA  Lista za Rijeku i PGS na sljedećem rebalansu gradskog proračuna zatražit će da se ispravi stara povijesna nepravda prema riječkom orlu i osigura financiranje njegova vraćanja na gradsku uru na Korzu. Vijećnik Liste Ri Predrag Miletić podsjeća da je PGS pokrenuo ovu inicijativu još 1999. godine, a obnovila ju je Lista za Rijeku 2006. godine.


– Vraćanje riječkog orla na gradsku uru čak je i ušlo u riječke gradske proračune za 2013. i 2014. godinu, ali nije prihvaćena zajednička inicijativa Liste Ri i PGS-a da se ova stavka nađe i u ovogodišnjem proračunu, što sad na rebalansu želimo promijeniti, kaže Miletić.


Dodaje da su riječkog orla prvo rezali fašisti 1920.-ih godina, a potom ga je komunistička vlast nakon 1945. godine skinula s gradske ure, jer da se radi o nenarodnom simbolu.




– Smatramo da današnja demokratska i proeuropska Rijeka mora napokon ispraviti tu nepravdu i gradskoj uri vratiti originalan izgled, rekao je Miletić.


Dopredsjednik riječkog PGS-a Koraljko Pasarić kaže da ne vide ni jedan razlog  da se ne realizira povratak riječkog orla na gradsku uru, jer sredstava, a radilo bi se o 20.000 eura za izradu orla, ipak ima, iako manje nego prethodnih godina.


– Ako u Gradu nađu milijune za održavanje broda Galeb, strateške Republike i rasvjete lučkih dizalica, trebalo bi se naći i za vraćanje riječkih povijesnih simbola. Nema nikakvog ideološkog razloga da se blokira ova inicijativa, rekao je Pasarić.


Vojmir Turak bio je vijećnik 1998. godine, u vrijeme kad je Gradsko vijeće Rijeke usvojilo odluke o vraćanju riječkih povijesnih simbola, što, kaže, nikad nije ispoštovano do kraja.


 – Bez obzira na cara Leopolda, riječki orao simbol je grada, kojeg bi trebalo vratiti na uru i na Korzo, rekao je Turak.