Sporni avioni

Lista za Rijeku bi da se Jamesu Mattisu dade ulica: ‘Hvala mu, uštedio nam je milijardu i pol dolara’

P. N.

Foto Pixsell

Foto Pixsell



Mladi Liste za Rijeku će u proceduru Gradskog vijeća uputiti proceduru da se jedna riječka ulica nazove po – dojučerašnjem ministru obrane SAD-a Jamesu Normanu Mattisu.


Kažu da je on zaslužan za propast “posla stoljeća” HDZ-ove Vlade, najavljenu kupnju 12 rashodovanih izraelskih aviona Barak.


– Iako dosadašnja praksa ne uključuje imenovanje ulica po živim osobama, smatramo da se na taj način treba odati dužno priznanje osobi koja je jedna od najzaslužnijih za stopiranje posla i uštedu oko milijardu i pol dolara hrvatskim poreznim obveznicima. Kao što je poznato, u krajnje netransparentnom natječaju, hrvatsko ministarstvo obrane odabralo je ponudu za kupnju istrošenih i karamboliranih izraelskih aviona po ukupnoj cijeni od 500 milijuna dolara plus nekoliko stotina milijuna dolara za konverziju plus 600 milijuna dolara za održavanje, što bi hrvatske porezne obveznike na kraju koštalo oko 1,5 milijardi dolara za 25 godina ili gotovo 60 milijuna dolara godišnje, ne računajući naoružanje, obuku, zemaljsku infrastrukturu i ostalo. 




Istodobno dok se razbacuje s novcima za staru kramu, hrvatska Vlada nema novce za lijekove za teško bolesnu djecu, a fond za nabavku rijetkih lijekova je praktično prazan. Nakon najnovije međunarodne blamaže Hrvatske, od korumiranog ili nesposobnog ministra obrane Damira Krstičevića očekujemo ostavku, a od Vlade i formalni odustanak od kupnje izraelskih aviona. God bless Croatia!, kaže Filip Jakovac, predsjednik mladih Liste za Rijeku.