Nakon kandidature aktualne načelnice

Linšak kandidat SDP-a i PGS-a za načelnika Kostrene

Barbara Čalušić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



KOSTRENA Nakon što je aktualna kostrenska načelnica, HNS-ova Mirela Marunić, proteklog tjedna istaknula svoju kandidaturu na predstojećim lokalnim izborima, javio se njezin prvi protukandidat, SDP-ovac Željko Linšak, koji će biti kandidat SDP-a i PGS-a za načelnika Kostrene. Ovo je druga Linšakova kandidatura; predsjednik kostrenskog SDP-a bio je kandidat za načelnika Kostrene 2009. godine, kada je ova stranka samostalno izašla na izbore da bi u drugom krugu tada dali podršku PGS-ovom kandidatu i dugogodišnjem načelniku Kostrene Miroslavu Uljanu.


Najavljujući svoju kampanju, Linšak, koji je u prve dvije godine mandata kao oporbeni vijećnik bio žestoki oponent aktualnom vodstvu u Kostreni, posebice politici Mirele Marunić, sada kaže da dobre projekte sadašnje vlasti ne misli odbacivati. Naglasak ipak stavlja na neke očite promašaje sadašnje vlasti u Kostreni, a tu se na prvom mjestu nalazi Nogometni klub Pomorac.


Megalomanski dom za starije


– Provest ćemo široku javnu raspravu oko utvrđivanja jasnih kriterija dodjele sredstava sportskim udrugama, ali i uvažavati tradiciju Pomorca i Galeba kod dodjele novca. Protivimo se oročavanju slobodnih novčanih sredstava Općine, što se radilo u prethodnom razdoblju jer smatramo da oročavanje novca nema svrhu i pokazatelj je da se ne radi dobro. Teško je vjerovati da za tim novcem nema potrebe u zdravstvu, socijali i školstvu u Kostreni, kaže Linšak koji planira učiniti općinske službe učinkovitima, bez angažiranja savjetnika koji opterećuju proračun. Tu je i dom za starije osobe koji je, prema njegovom mišljenju, trenutno megalomanski zamišljen te u sadašnjim okvirima može biti realiziran samo kao županijski projekt.


Osim PGS-a, predsjednik kostrenskog SDP-a kaže da će na sljedećim izborima nastojati okupiti i dobiti naklonost manjih stranaka čiji se glasovi na izborima rasprše, a u obzir dolaze sve stranke centra i lijevog centra, izuzev HNS-a koji je u Kostreni sad na vlasti u suradnji s HDZ-om i Laburistima. Predsjednik kostrenskog HDZ-a Sanjin Vrkić, s druge strane, kaže da očekuje nastavak suradnje s HNS-om i na sljedećim izborima, ali i otvara mogućnost isticanja vlastitog kandidata na lokalnim izborima u Kostreni.

Program za mlade obitelji


– Pripreme za izbore su počele, a s odlukom kako ćemo ići na izbore, izaći ćemo kroz dva do tri mjeseca. HDZ je jedna od najjačih političkih opcija u Kostreni, a tu je i uzlet naše stranke na državnoj razini, te možemo očekivati da ćemo i mi istaknuti svog kandidata za načelnika. Već sad u Kostreni dobivamo pozive za suradnju od nekih stranaka i neformalnih formacija – kaže Vrkić, ne želeći otkriti o kojim je strankama riječ. Govoreći o programu stranke na kostrenskim izborima, Vrkić kaže da će se nastaviti prioriteti na kojima se inzistiralo u ovom mandatu, a poseban će naglasak staviti na programima za mlade obitelji.

– Već postoji projekt za izgradnju stanova za mlade obitelji, a inzistirat ćemo i na izgradnji novog vrtića koji bi se trebao nalaziti u Pavekima. Već sad smo u sinergiji s HNS-om kao stranka dali značajan doprinos u dobivanju zemljišta u Pavekima za izgradnju doma za starije osobe te ubrzavanju projekta kružnog toka – ističe Vrkić.


Već sad je prilično jasno da će o kostrenskom načelniku i budućoj vlasti iduće godine odlučivati drugi krug. U SDP-u, kako se neslužbeno može čuti, priželjkuju da se u drugom krugu nađu s HDZ-om jer tako očekuju pridobivanje svih glasača lijevog centra, dok će u situaciji ako se u drugom krugu nađu HNS i SDP, HDZ-ovi birači podržati HNS. – Ako se dogodi da uđemo u drugi krug s SDP-om, bilo bi korektno od HNS-a da nas tada podrži – uzvraća Vrkić.