Popularna emisija

Lijepom našom u Centru Zamet: EPK dobio i “Operu rurale”

Bruna Matičić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Skoro četiri sata pjesme, veselja i smijeha zabavili su dupkom ispunjenu zametsku dvoranu, a sve to će na Hrvatskoj televiziji biti prikazano 22. i 29. veljače



RIJEKA – “Živio pust!” i glazbene obrade bili su lajtmotiv jučerašnje večeri u Centru Zamet na snimanju emisije Lijepom našom. Skoro četiri sata pjesme, veselja i smijeha zabavili su dupkom ispunjenu zametsku dvoranu. Branko Uvodić i najgledanija emisija na Hrvatskoj radioteleviziji bili su dobar izbor za provod u srijedu navečer. Meštar Toni i kraljica Dora Pilepić predvodili su maškaranu aristokraciju, a dok je Uvodić najavljivao bogat program od tridesetak izvođača koji su na najbolji način predstavili karneval, Rijeku i Primorsko-goransku županiju, mahalo se zastavicama EPK.



Maškarano sunce petog godišnjeg doba zasjalo je na Zametu, a najveće oduševljenje izazvali su nastupi koji su se dotakli hrvatske političke svakodnevice. Mario Lipovšek Battifiaca obučen u predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović otpjevao je autobiografiju na melodiju “Djevojke sa sela”, Koktelsi su isto u nastup ugradili mali performans o javnim nastupima predsjednice, dotakli se EPK korištenjem brusilice na pozornici, a svoj klasični karnevalski nastup, u kojem se izokreće sve što je inače ozbiljno, zaokružili su pjevanjem Bulićeve “Domu mom”. Ženska klapa Teha sa Cresa opjevala je zagrebačkog gradonačelnika u “Baila Bandinjo”. Standardno popularni bili su Duško Jeličić i Bonaca, Trio marinero, tamburaški sastav Merak te Šajeta, no i svi drugi izvođači dobili su zasluženi pljesak.


U “Operi rurale”, kako je snimanje emisije nazvao Uvodić, priliku da prezentiraju svoje umjetničko djelovanje dobila su društva nacionalnih manjina K. U. Circolo, Društvo Rusina i Ukrajinaca “Kaljina”, Udruga “Sevdah”, KPD “Bazovica”, MKD “Ilinden”, koja su u najboljem svjetlu predstavila svoje autohtone pjesme. Uslijedili su nastupi klapa Kamelija, Kastav, Vinčace, Luka, Grobnik te drugih popularnih izvođača Rijeke i PGŽ-a – Vivien Galleta, Voljena Grpca, Mauro Staraja i La Bande, Andreja Baše i mnogih drugih.





Sve je krenulo predstavljanjem Zametskih zvončara i nastupom violončelistice Ane Rucner koja je izvela “Odu radosti”. Između nastupa Branko Uvodić svojim je uvijek popularnim doskočicama zabavljao publiku i najavljivao izvođače, a humoristični predah okupljeni su dobili i u liku Ede Vujića, glumca i kraljevičkog zeta. Pljeskom i plesom oni maškarani i oni “u civilu” podizali su atmosferu, a evo što su nam neki od posjetitelja rekli:


– Predivno je. Budući da se ovakve manifestacije rijetko događaju, nismo je nikako mogli propustiti, rekli su Mirjana i Joža Bujan.



Grobnišćice Graciela Reljac i Željka Kik već su bile na jednom snimanju “Lijepom našom” u Mavrincima, a na pitanje kako im se svidio Battifiacin nastup rekle su:


– Mario je, kao i uvijek, odličan, ali j’ malo žbajal. Predsjednica ni z Martinova sela, nego z Lubarske.


Maškarano klupko sreće odmotalo se završnim pjevanjem svih izvođača na pozornici himne Riječkog karnevala “Ki ni došal” i drugih karnevalskih klasika, a do ostatka Hrvatske otkotrljat će se 22. i 29. veljače kada je planirano emitiranje dviju snimljenih emisija.