Besplatni program

Lijepo za čuti: Riječki umirovljenici masovno uče strane jezike

Mirjana Grce

Skup je bio posvećen besplatnim riječkim programima za starije osobe koji pridonose njihovom psihofizičkom zdravlju, informiranosti i socijalnoj uključenosti u skladu s geslom »Zakoračimo u budućnost: prepoznajmo talente, doprinose i uključenost starijih u društvo«



RIJEKA U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, jučer je u riječkoj Gradskoj vijećnici održan skup umirovljenika na kojem im je predstavljen dio programa za starije osobe koji su u Gradu Rijeci aktualni, suradnjom Grada i riječke Matice umirovljenika.


Čestitajući starijim osobama njihov dan, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel spomenuo je da priča o umirovljenicima kod nas uvijek završava pričom o njihovoj teškoj socijalnoj situaciji. »To nije dobro, ali to je zbog apsurda zbog kojeg su umirovljenici najčešće oni kojima se bave socijalni programi, a sve je to posljedica nakaradnog mirovinskog sustava«, rekao je Obersnel, izrazivši nadu da će se taj sustav mijenjati.


Zato da ne bi uvijek bilo riječi samo o teškoj materijalnoj situaciji umirovljenika i nedostatku mjesta u domovima za starije osobe, dakle o problemima, jučerašnji je skup bio posvećen besplatnim riječkim programima za starije osobe koji pridonose njihovom psihofizičkom zdravlju, informiranosti i socijalnoj uključenosti. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se ove godine pod geslom »Zakoračimo u budućnost: prepoznajmo talente, doprinose i uključenost starijih u društvo«, i na tom je tragu bio i riječki skup.




Umirovljenicima je njihov dan čestitao i Aldo Soldatich, predsjednik Matice umirovljenika grada Rijeke, podsjetivši da je taj dan 1990. godine ustanovljen na inicijativu UN-a. »Taj je dan proglašen zato da bi se naglasila važnost osiguranja životne sredine koju se može prilagoditi potrebama i sposobnostima starijih osoba. Njime se želi potaknuti države da se starijim osobama osigura zadovoljenje njihovih potreba i omogući sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Na isti način Matica umirovljenika Rijeke svojim programima pokušava uključiti riječke umirovljenike u programe kojima potičemo održavanje tjelesne i mentalne vitalnosti«, rekao je uz ostalo Soldatich.


Umirovljenicima je posebno predstavljen najpopularniji program među starijim osobama: tečajevi stranih jezika koje je od 2010. godine, kada su počeli, pohađao izuzetno velik broj umirovljenika. O njima, o oko 872 održana različita tečaja, govorio je Petar Nikolić, koordinator u Klubu umirovljenika riječke Matice umirovljenika i inicijator toga programa. Hana Galogaža iz centra Tehničke kulture Rijeka izlagala je o digitalnoj inkluziji starijih osoba, Zoran Baljak sa Sveučlišta u Rijeci o poznatom riječkom Sveučilištu za treću dob, a u ime Ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Mile Batinić, dr. Batinić je održao pokazne vježbe za starije osobe.